Urix
Lula tatt i ed som president
Luiz Inacio Lula da Silva ble søndag ettermiddag tatt i ed som president i Brasil for de fire neste årene. Det gir nytt håp for skeive i Brasil.
Luiz Inacio Lula da Silva ble søndag ettermiddag tatt i ed som president i Brasil for de fire neste årene. Det skjedde under en seremoni i hovedstaden Brasilia.
Rundt 300.000 mennesker skal ha vært til stede i Brasilias gater under innsettelsen.
I talen til folket etter innsettelsen, lovet presidenten å gjenoppbygge landet sammen med folket. Han sa også at han skulle kjempe for å bedre livet til de fattige, jobbe for likestilling mellom både kjønne og etnisiteter og nå målet om null avskoging i regnskogen Amazonas.
Lula tar over som president etter Jair Bolsonaro.
Valgkamp på skeives rettigheter
Lula de Silvias første og største oppgave som president, blir å gjennoppbygge tilliten til myndighetene og landets demokratiske institusjoner. Men han har gjort skeives rettigheter til en del av sin valgkamp, og vil levere på løftene.
«Jeg vil arbeide for større muligheter for den jevne brasilianer og jobbe for å fjerne resultatene av Bolsonaros propaganda mot skeive og abortsøkende», sa Lula til mediene under valgkampen.
Dro Brasil mot høyre
Etter at Bolsonaro kom til makten som kandidat for Det Sosial Liberale Partiet i 2018, dreide han både partiet og Brasil i en svært konservativ retning. Abortlovgivningen, transrettigheter og skeives rettigheter var takknemlige mål for å vise handlekraft. Effekten av den statlige propagandaen har vært markant.
Da Bolsonaro ble konfrontert med brudd på skeives menneskerettigheter, var svaret hans at disse rettighetene var for flertallet, ikke en liten gruppe som selv hadde valgt å stå utenfor samfunnet.
I denne valgkampen beskyldte Bolsonaro sin motstander Lula for å ville ødelegge det han kalte den «brasilianske kjernen», nemlig familien. Og han fikk mange med på at trusselen var reell, hele 49,1 prosent stemte for at Bolsonaro skulle fortsette.
Men da stemmene var talt opp, viste det seg at enda flere brasilianere ville ha forandring. «Brasil er tilbake».
«Jeg vil ikke ha mer krangling. Tiden er inne for å senke våpnene», sa Lula da Silva ifølge den portugisiske nyhetstjenesten pt.euronews.br da han sent søndag ble erklært som vinner.
Håpet er tilbake
Hele 86 prosent av de spurte som identifiserer seg som skeive, har svart at de stemte på Lula, ifølge en undersøkelse gjennomført av revista.forum.brasil.
Det har så godt som alle utenlandsbosatte brasilianere også gjort.
Den bergensbaserte brasilianske samtidskunstneren Nayara Leite uttrykker glede over at Lula de Silva er tilbake som Brasils president. I mange av sine verk, blant annet i bilder stilt ut på Preus fotomuseum i Horten i sommer, tematiserer Leite forverringen Brasil har gått gjennom under Bolsonaro. Der det før vaiet prideflagg i vinduene, stirret det brasilianske flagget overvåkende på folket utenfor.
– Dette brasilianske valget er historisk, sier Nayara Leite til Blikk.
– For første gang siden Brasil ble et demokrati, er ikke den sittende presidenten blitt gjenvalgt, påpeker hun.
– Det var en seier med knapp margin. Men Lula vant på redelig vis. Nå venter den tøffe oppgaven med å forene et Brasil knust i biter under Bolsonaro.
Trusselen ikke over
Lula da Silva har vært president i to perioder tidligere, han vant valget både i 2003 og 2011, og sørget for at blant annet skeive fikk bedre rettigheter. De ble fjernet under det brasilianerne kaller bolsonarismen. ( Bolsonaro har blant annet sagt at det å ha en homofil sønn skyldes mangel på juling under oppdragelsen og uttalt at han heller hadde en død sønn enn en homofil sønn.)
– Lula representerer håpet for skeive i Brasil, for kvinner, for svarte og for urbefolkningen, sier Nayara Leite.
– Valget var en kamp mellom en som helst vil se oss døde og en som bryr seg om oss og vil kjempe for oss.
Men kunstneren ser ikke bare blå himmel over den brasilianske horisonten.
– Riktignok er Bolsonaro borte, men tilhengerene hans vil fortsette å spre hat og vold mot oss lenge ennå. Men vi kommer aldri til å slutt å kjempe, sier hun.
– Heldigvis har vi igjen fått en president som står på vår side.