Brente opp skap på Finnmark Pride

Publisert

Skapbrenning er blitt et fast innslag under Finnmark Pride, som med arrangementet vil vise at lhbt-personer i Finnmark ikke trenger skapet lenger. – Nok er nok. Nå er det på tide å begynne å leve, og da trenger vi ikke skapet lenger, sa leder i Finnmark Pride Gunhild Steffensen Johansen i en appell før skapet ble tent på i Hammerfest - med godt innsyn fra sentrum og cruisebåtene. Røyken fra skapbålet seg inn til Hammerfest sentrum, og skal ha blitt lagt godt merke til. Ca 15 personer og NRK Nordnytt overvar selve skapbrenningen. – Vi hadde også to homofile cruisebåtturister fra San Francisco på besøk, forteller Johansen. Skapet ble brent helt ned til bunn til tonene av Diana Ross' «I'm coming out».

Sametinget på mangfoldsseminar

Finnmark Pride er det eneste lhbt-tilbudet i Finnmark for tiden, og dermed et viktig arrangement. Mange skeive finnmarkinger velger heller å flytte sørover enn å forbli i hjemfylket. For å forbedre lhbt-livet i nord skal Finnmark Pride nå lage en egen mangfoldsplan som dekker hele fylket. Den viktigste programposten under prideuken er derfor mangfoldsseminaret 15. og 16. august. Sametinget stiller med rådsrepresentant Henrik Olsen, som har politisk ansvar for kultur- og helsesaker. Olsen vil benytte anledningen til å få nye innspill på Sametingets handlingsplan for likestilling. – Lhbt-spørsmål angår oss i aller høyeste grad, og vi vil støtte opp om å gjøre det lettere for lhbt-personer generelt, og samer spesielt å leve åpent i det samiske samfunnet, sier Olsen til Blikk Nett.

Få nye innspill

I år nevnte sametingspresident Aili Keskitalo for første gang lhbt-personer i sin nyttårstale:«I dag må vi erkjenne at homofiles og lesbiskes rettigheter ikke har fått tilstrekkelig oppmerksomhet i samepolitikken. Mobbing og diskriminering skjer, også i våre skoler og i våre lokalsamfunn. For skeive samer betyr det at det blir umulig å leve fullverdige og gode liv i hjembygdene. Vi trenger flere unge og voksne helter som arbeider mot mobbing,» sa Keskitalo i talen som ble sendt på NRK1 1. januar 2014. Ifølge Olsen deltar Sametinget på Finnmark Pride først og fremst for å vise støtte. – Og så vil vi komme i kontakt med lhbt-miljøet, for å få innspill nå når vi skal revidere vår handlingsplan. Vi vil oppdatere oss på aktuelle spørsmål, sier Olsen.

– Hvilke utfordringer tror du samer står spesielt overfor?

– Samer kan ofte komme i en kryss-situasjon fordi man tilhører to minoriteter. Mange typiske samesamfunn er små, og der er det ikke lett å stå fram som homofil. Da er det viktig å gi riktig informasjon, men også å vise støtte i den samiske offentligheten, slik at det forhåpentligvis vil bli lettere å stå frem, sier Olsen. 15. august vil regnbueflagget vaie i vinden foran Sametinget, og Finnmark Pride satser på et regnbuebelte fra Hammerfest i vest til Kirkenes i øst. I alt ni kommuner flagger regnbuefargene for Finnmark Pride. Les også: Finnmark Pride mer alvor enn lek

Powered by Labrador CMS