Brita åpner Skeive Filmer

Publisert

Årets Skeive Filmer åpner fredag 19. september på Cinemateket, Filmens hus i Oslo. Den offisielle åpningen er ved Brita Møystad Engseth, filmfantast og nestleder i LLH. Selv om Brita Møystad Engseth er kjent for å kaste popkorn uten nåde på alt hun ser av populærkultur, så har hunet hjerte som banker for film og ikke minst skeiv film. Derfor er det stort at popkorndronninga skal åpne Skeive Filmer-festivalen i år. Brita har jobbet som anmelder, spaltist, kommentator, journalist, redaksjonssjef, redaktør og programleder i en rekke norske medier. Skrytelista inneholder blant annet Østlendingen, Håndballmagasinet, Urban, Tique, NRK, Dagsavisen, TV2, Kanal 24 og TVNorge. Men det var før hun ble den store reality-dödaren i «Popkorn uten nåde» og før hun trådte inn i rollen som nestleder i LLH. – Det er kjempehyggelig at hun Brita Møystad Engseth vil åpne årets festival, både fordi hun er nestleder i LLH og det faktum at hun kan film, sier festivalleder Bård Ydén til Blikk Nett. – Nå vet vi jo at Brita er glad i amerikansk actionfilm, så jeg håper hun ikke er bevæpnet med popkorn uten nåde når hun ser at årets program ikke har de ingrediensene, legger Ydén til. Brita Møystad Engseth åpner festivalen kl 19, før visningen av årets åpningsfilm Appropriate Behaviour av Desiree Akhavan.

Filmen bifile MÅ se

I Appropriate Behaviour møter vi Shirin som sliter med å være den perfekte persiske datter for sine foreldre. Hun sliter også med å leve opp til forestillingen om en politisk korrekt biseksuell, og å være ung og trendy i Brooklyn. Hun er ikke persisk nok, for lite skeiv, sosialt klønete, og tryner stadig i forsøkene på å finne sin identitet. Det å ikke ha en klisjé å identifisere seg med kan føles svært ensomt. Når kjæresten Maxine dumper henne, tvinges Shirin til gjøre det utenkelige; forlate det idylliske lesbiske paradiset Park Slope og flytte inn i et kunstnerkollektiv i Bushwick. Ute av stand til å legge alle minnene om forholdets intense oppturer og nedturer bak seg, begynner Shirin å legge en slagplan for å vinne eksen tilbake. Filmen hadde premiere under Sundance Film Festival i år og ble umiddelbart en kritiker- og publikumsfavoritt. Manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver Desiree Akhavan, som er aktuell i 4. sesong av HBO-serien Girls, er en fryd å observere på lerretet og har med denne spillefilmdebuten befestet at hun er navn å merke seg. Filmen er en fin oppvarming til Bisynlighetsdagen 19. september, som hvert år markeres verden over. I Oslo markeres dagen fredag 26. september på Asylet i Oslo.

Mer info her: BiFest på Asylet Skeive Filmer, åpningsfilm Appropriate Behaviour, fredag 21. september, kl 19, Cinemateket, Dronningens gate 16.

Fullstendig program for Skeive Filmer finner du her:

skeivefilmer.no