Musikk

Skeiv klassiker gis ut på nytt

40 år etter at Bronski Beat sang seg inn i skeive hjerter med «Smalltown Boy» gis både sangen og debutplata «Age of Consent» ut på ny. Singelen har Perfume Genius på vokal.

Bronski Beat og Perfume Genius.
Publisert

Singelen «Smalltown Boy» ble sluppet i juni 1984 og var første singel som ble sluppet fra Bronski Beats debutalbum «Age of Consent».

Det er en låt om sår kjærlighet, om å være skeiv, om homofobe bøller og om en familie som ikke forstår.

I videoen spiller vokalist Jimmy Somerville rollen som den unge homsen som reiser til storbyen etter å ha blitt mobbet og banket opp.

Et kontroversielt tema i et Storbritannia hvor Margaret Thatcher regjerte og hvor loven Clause 28 slo ned på all positiv informasjon om homofili. Ikke ulikt Russlands propagandalov.

Til tross for at låta handlet om homofil kjærlighet, og med en video som understreket temaet, solgte «Smalltown Boy» seg inn på en tredje plass på de britiske hitlistene.

I land som Belgia, Nederland og Italia føyk den opp på førsteplass.

Bronski Beats debutsingel har i løpet av sine 40 år blitt en viktig låt for mange og den er regnet som en skeiv klassiker.

I anledning 40-års jubileet har Perfume Genius og The Knocks vært i studio med de resterende Bronski Beat-aktørene og spilt in en ny versjon.

Den nye versjonen av «Smalltown Boy» holder seg trygt opptil originalen, men med vokalen til Perfume Genius som et trøstende pust før Jimmy Sommervilles karakteristiske falsett tar det hele til topps.

Ifølge Pitchfork kaller Sommerville den nye versjonen «et vakkert ekko som returnerer etter en lang og innholdsrik reise.»

I en pressemelding sier Perfume Genius at han nærmet seg låta med ærefrykt:

«Når du skal prøve å synge en så ikonisk låt, vil du sørge for at du gjør det med respekt, samt legge til noe av din egen informasjon uten å fucke det opp alt for mye. Så ja, det var krevende, men jeg var veldig gira på å gjøre det.»

I anledning 40-års jubileet slippes debutalbumet «Age of Consent» på nytt 18. oktober på London Records.

Powered by Labrador CMS