Bryt tausheten

Publisert

Hvert år lager den norske Verdens aidsdagkomiteen en kampanje for å øke bevisstheten og kunnskapen om hiv i Norge. Årets tema er #bryttausheten. To FAFO-rapporter fra 2008 og 2009 viser at nordmenn generelt har lite kunnskaper om, og dermed dårlige holdninger hva gjelder hiv og aids. Dette gjelder særlig de av oss under 25 år og over 60 år. Det er derfor særlig viktig å få unge mennesker til å snakke om og reflektere rundt hiv og aids ved å spre budskapet på sosiale medier i forbindelse med årets Verdens aidsdag 1. desember. Kampanjen for Verdens aidsdag 2014 er en sosiale medier-kampanje hvor hashtagene #bryttausheten og #hivsløyfing er sentrale. #hivsløyfing skal få folk til å lage morsomme og kreative bilder som de laster opp på sosiale medier. For eksempel kan man legge røde non-stop i en rekke slik at det blir en hivsløyfe, eller man kan tegne hivsløyfeketchup på ostesmørbrødet. Kun fantasien setter grenser. Poenget med #hivsløyfing er å bryte tausheten om hiv, som er årets hovedbudskap. Du kan bryte tausheten om hiv ved å dele dine #hivsløyfing-bilder og ved å spre ulike budskap som har med temaet å gjøre. Dersom du ikke føler deg så kreativ selv kan du kopiere forslag til budskap som du finner her.

Hvordan #Hivsløyfing på 1 – 2 – 3 (- 4)

1. Gå i det kreative hjørnet og lag en artig hivsløyfe, ta bilde med den.2. Del bildet på din facebook, instagram, twitter, tumblr eller blogger slik at andre kan se den og #bryttausheten ved å skrive et budskap om hiv og viktigheten av verdens aidsdag.3. Folk blir inspirert av din artige sløyfe og viktige budskap, de deler den med andre!

Program for Verdens aidsdag:

OSLO

Stand på Egertorget

Fra kl 10-14 står medlemsorganisasjoner fra Verdens aidsdagkomiteen på stand på Egertorget i Oslo. Organisasjonene inkluderer blant andre LLH, Skeiv Ungdom og Helseutvalget.

På tide å normalisere hiv

HivNorge inviterer i samarbeid med Nye Pluss og legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline til miniseminar på Litteraturhuset. Programmet inneholder presentasjon av resultatene fra en undersøkelse om hivpositives hverdag, utført av Apeland Communications etter oppdrag fra GlaxoSmithKline. Bente Bergersen og Berge Andreas Steinsvåg, fra Oslo Universitetssykehus vil snakke om betydningen av helhetlig behandling for hivpositive og Øyvind Nilsen fra Folkehelseinstituttet vil gi en presentasjon om hivsituasjonen i Norge i dag. Plussprisen 2014 vil deles ut av generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Kl 12 – 16.Litteraturhuset, Wergelandsveien 29

Verdens Aids Dag – Solidaritetsmarkering

Aksept, PMV og Somalisk kvinneforening inviterer til Solidaritetsmarkering på Verdens Aidsdag i Bymisjonssenteret på Tøyen for å uttrykke solidaritet med mennesker som er rammet eller berørt av hiv/aids. Det serveres suppe fra kl. 17. Visning av filmen «Å leve er å elske – en film om hiv og helse». Markeringen starter kl 18.

SAIH Bislet solidaritetsmarkering

I anledning Verdens aidsdag inviterer SAIH Bislet til solidaritetsmarkering!Husker du Eldorado kino? Savner du å se film der? Da har vi løsningen for deg, vi viser nemlig filmen «Positive Youth» mandag 1. desember. Filmen varer i ca 40 min og vi vil også ha innledere som skal snakke om hiv og aids-situasjonen i verden i dag. Kl 18 – 20.Eldorado bokhandel, Torggata 9 A

TØNSBERG

Tønsberg Røde Kors Ungdom

markerer Verdens aidsdag med konserter, appell, goodiebags og mye mer.Det er gratis inngang og rusfritt. Alle inntekter går til Røde Kors sitt arbeid med hiv og aids. Kl 19 – 21.Støperiet, Rambergveien 11.

KRISTIANSAND

Solidaritetsgudstjeneste

LLH Sør, Skeiv Ungdom og Kirkens Bymisjon Kristiansand inviterer til solidaritetsgudstjeneste i Kirkens Bymisjons Bryggekapell kl 18.30 – 19.30

BERGEN

Hordaland Røde Kors Ungdom

Røde Kors Ungdom i Hordaland markerer Verdens aidsdag ved å stå på stand på Torgallmenningen i Bergen sentrum. Røde Kors Ungdom vil sette fokus på å snakke om hiv og aids og bryte stillheten med quiz, kondomdemonstrasjon og utdeling av kondomer og goodie-bags.

Stand på rådhuset

LLH Bergen og Hordaland, Kirkens Bymisjon Bergen, Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom Bergen, Skeiv Ungdom Bergen, Raid, Åpen Kirkegruppe Bergen og FN-studentene Hordaland står på stand på Rådhuset i Bergen. Kl 10.30 – 15.

Verdens aidsdag markering i Korskirken

LLH Bergen og Hordaland ønsker i samarbeid med Kirkens Bymisjon, Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom, Skeiv Ungdom, FN-Studentene, Åpen Kirkegruppe og Raid å markere Verdens aidsdag med et arrangement i korskirken i Bergen. Servering av pepperkaker og gløgg og man kan delta på en quiz med fine premier i forkant av en verdig markering med appeller og musikalske innslag fra Magnet, Marie Skjeldrum Toppe, Silje Holte Erdem og Kjetil Andreas Nydal. Kl 19 – 21.Korskirken, Vågsbunnen

TRONDHEIM

Sløyfer og kondomstands på NTNU Dragvoll

Studentprestene i Trondheim har stand med kondomutdeling på campus Dragvoll, NTNU kl 9 – 23.

Lysmesse i Vår Frue kirke, Trondheim

Kirkens Bymisjon i Trondheim inviterer til lysmesse i Vår Frue kirke kl 19.Årets nasjonale tema «Bryt tausheten!» vil prege lysmessa. Bymisjonsprestene Siv Limstrand og Jon Henrik Guldbrandsen, appell Eivind Rindal LLH, musikk ved Ragnhild Fangel Jamtveit, Rohey Taalah, Emilie Wilhelmine Smestad, Siril Malmedal Hauge, Catharina Janner, Friedelise Stutte, Marita Røstad.

Foredrag i Vår Frue kirke: Hvorfor snakke om hiv? – Et innblikk i Skeiv Ungdoms hivarbeid

Skeiv Ungdom har over lengre tid jobbet med problematikken knyttet til kriminalisering av hiv-positive. Åge Winje Brustad sitter i Skeiv Ungdoms hivutvalg skal holde et foredrag om hiv, og SkUs hivpolitikk kl 23. Etterpå inviterer Raid på kirkekaffe i kjelleren på Tulla Fischer.

BODØ

Stand på Nordlandssykehuset

Sykehusapotek Nord markerer Verdens aidsdag ved å stå på stand ved hovedinngangen på Nordlandssykehuset. Der blir det blant annet salg av solidaritetssløyfer. Kl 11 – 14.

Mer info: verdensaidsdag.no