Radio

«Vi er butch»

Matilda og vennene hennes identifiserer seg som butch. Hva innebærer det egentlig? Sveriges Radio stiller spørsmålet i dokumentaren «Vi är butch».

En gjeng butche kvinner møtes igjen, fem år etter å ha deltatt på leiren Butch Camp. Gjensynet har blitt radiodokumentaren «Vi är butch» på Sveriges Radio.
En gjeng butche kvinner møtes igjen, fem år etter å ha deltatt på leiren Butch Camp. Gjensynet har blitt radiodokumentaren «Vi är butch» på Sveriges Radio.
Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2018 samlet en gjeng butcher seg på leiren Butch Camp i Sverige. Fem år senere fant arrangøren Matilda Berggren lydfiler fra samtalene de hadde hatt på leiren på en harddisk.

Da ble hun nysgjerrig på hva de hadde pratet om, og fant ut at det var på høy tid med et gjenhør og et nytt treff. Hva hadde skjedd siden leiren Butch Camp?

I dokumentaren «Vi är butch» på Sveriges Radio P1 får vi følge livshistoriene til noen av leirdeltagerne gjennom latter, gråt, skam og lykke.

Gjengen samles i et døgn i et hus på den svenske landsbygda hvor de diskuterer, omgås, deler meninger, latter og gråt. Mye har skjedd på fem år. Noen har fått barn, andre har skiftet pronomen og mange av dem kjenner seg tryggere i seg selv enn for fem år siden.

«At jeg møtte dere, er så viktig. Jeg forstod at jeg var butch, og at jeg kan få kalle meg det», sier Valeria, en av leirdeltagerne.

Men hvor viktig er identiteten som butch for alle, fem år senere? Og hva betyr fellesskapet med hverandre når man velger å leve i et uttrykk som bryter med normen?

Hør dokumentaren her: «Vi är butch» på Sveriges Radio

Powered by Labrador CMS