Da bygda slo tilbake
For knappe to uker siden sto regnbueflagg i brann i Øystese. Under bygdas første pridefeiring denne helgen, møtte 300 mennesker i protest mot kritikerne.
17. september gikk et historisk prideparade gjennom gatene i Øystese.
Arrangørene, med primus motor Dan Børven i spissen, hadde gledet seg i flere måneder til å feire pride i det lille tettstedet ved Hardangerfjorden. Endelig skulle Kvam kommune få sin første bygdepride.
Lørdag 11. september, knapt en uke før den store dagen, våknet innbyggerne i Øystese til et dystert syn: Et av bygdas prideflagg ble funnet ved elvebredden, skittent, forbrent og sammenkrøllet.
I lokalavisa ble det trykket sinte leserbrev, og en helsides annonse protesterte på det sterkeste mot foreningen FRI og den såkalte «prideideologien» organisasjonen representerer.
Kristenkonservativ kritikk
I forkant av pridedagen måtte de i tillegg til flaggbrenning hanskes med protester og kritiske leserbrev i lokalavisa. Den kristenkonservative organisasjonen Stiftelsen MorFarBarn fikk også trykket en en helsides protest-annonse i Bergens Tidene, med sterk kritikk av foreningen FRI.
Stiftelsen MorFarBarn kritiserte i tillegg likestillings- og diskrimineringslovens vern av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering, skolens lhbt-inkluderende læreplaner og retten til kjønnsbekreftende behandling.
I annonsen, med tittelen «PRIDE-ideologien: En kultur-revolusjon?», sto det blant annet at loven om endring av juridisk kjønn fra 2016 «ble vedtatt uten offentlig utredning, uten stortingsmelding og uten konsekvensanalyser», og at det nå er «enklere å skifte kjønn enn å skifte navn».
Konklusjonen fra Stiftelsen MorFarBarn var at den såkalte «pride-ideologien» var et «omfattende samfunnseksperiment med uante konsekvenser – ikke minst for barn og unge».
Pride i motvind
Annonsen har blitt trykket i Bergens Tidende, Aftenposten, VG, Adresseavisen og Fædrelandsvennen. Den ble møtt med kritikk av blant andre FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.
«Hva ville redaksjonene gjort hvis noen ville rykke inn en halvsides annonse og for eksempel erklære at innvandring er et samfunnseksperiment?» spurte Gjestvang i et intervju med Journalisten, og mente at MorFarBarn unngikk redaksjonell kontroll av innhold ved å trykke teksten som en annonse og ikke et leserinnlegg.
Til tross for motstanden, stilte bygda opp. I solidaritet med Øysteses første pridefeiring, heiste alle skoler i området prideflagg. Til og med Rådhuset sendte regnbuen til topps i flaggstanga.
Bygdefolket til unnsetning
Da paradedagen endelig kom så ikke kritikken ut til å legge noen demper på stemningen. Ifølge Hordaland Folkeblads grovopptelling, møtte hele 300 mennesker opp i sol og frisk motvind.
Kritikerne prestert å gjøre det motsatte av hva de ønsket: Innbyggerne i Øystese møtte opp i prideparaden i solidaritet. Bygdapride på sin side, stilte med appeller, taler og dragshow.
Se bildene fra pridefeiringen i Øystese her:
Foto: Med tillatelse fra Bygdepride Øystese.