Bygdepride - større enn 17. mai

– Ingen skal være redd for å være den de er. Også på bygda, sier ordførerer i Volda, Jørgen Amdam etter paraden under Bygdepride.

Publisert

Historiens første Bygdepride arrangeres i Ørsta/Volda 10. – 13. mai, og flere tusen møtte opp for å gå i parade i Volda fredag 11. mai.

Til og med værgudene viste seg fra sin beste side, og solen strålte om kapp med alle de tusenvis som hadde møtt frem for å feire kjærligheten. Budskapet var tydelig - Det er helt greit å være skeiv på bygda!

— Dette er større en 17. mai og markerer et veiskille! Ingen skal være redd for at være den de er. Også på bygda! sier ordførereren i Volda, Jørgen Amdam. Han hadde ikke ventet så mye folk.

— Jeg tror at predikanten Hans Reite egentlig har gjort en kjempejobb når det gjelder mobilisering, fordi folk vil vise at de ikke deler hans avlegse tankegang og bibeltolking sier den entusiastiske ordføreren til Blikk.

— Bygdepride må bli en årlig tradisjon. Dette ble større enn jeg kunne ha drømt om, sa initiativtaker og leder for Bygdepride, Anbjørn Steinholm Frislid til Blikk.

Steinholm Frislid gikk fremst i toget sammen med både kulturminister Trine Schei Grande, landbruksminister Jon Georg Dale og to svært så fornøyde ordførere fra Ørsta og Volda.

Økt tolleranse

Det var en rørt kulturminister Blikk møtte i paraden. Hun synes at det var et fantastisk oppmøte og godt å se hvordan Sunnmøringene sto opp for kjærligheten.

– Jeg er sikker på at Bygdepride er med på å øke tolleransen, og at bygda også med dette arrangementet får vise at folk som bor der er mye mer liberale enn det mange tror.

Skei Grande fortalte også at hun var spesielt glad for at så mange forskjellige lag og organisasjoner deltok i paraden, og at det viste den store bredden som stilte seg bak Bygdepride. Etter paraden holdt både hun og landbruksministeren appell.

Tiden endres

Landbruksminister Jon Georg Dale er selv fra Volda og i appellen sa han at det betydde mye for han å være med på denne markeringen.

— Dette er en markering jeg nok ikke ville ha deltatt i for femten år siden, sa landbuksministeren, som nå var glad for at tidene endrer seg. Også på bygda.

Lensmannen ved Volda og Ørsta lensmannskontor, Guttorm Hagen, kunne begeistret bekrefte at selv om det knapt hadde vært samla så mange folk i Volda sentrum tidligere så var det ingen ordensforstyrrelser eller motdemonstrasjoner. Han konkluderte med at dette var et veldig vellyka arrangement.

Ordføreren i Ørsta, Stein Aam, fortalte at han hadde vært på åpningen av Bygdepride på Sæbø og at også der hadde mange møtt opp for å se filmen Pride, og han oppfordrer alle som kan til å komme på den gratis utekonserten i Ørsta på lørdag.

Hele programmet til Bygdepride finner du her: bygdepride.no