Scene

Rosa Faenskap og Randi Oline kan bli Årets stjerneskudd

Randi Oline eller Rosa Faenskap kan følge i fotsporene til Girl in Red og Metteson og vinne by:Larm, når bransjefestivalen går av stabelen i Oslo denne uka.

Publisert

100 artister, 125 konserter, et stort musikkinteressert publikum og en samlet musikkbransje er klare for 3 dager med konserter og faglig påfyll når by:Larm arrangeres i Oslo 12. til 14. september. Det summes og prates om den neste store, nye Sigrid eller Billie Eilish-øyeblikket eller hvem som står igjen som vinner. Hos publikum, bransjen, men også av 500 000 kroner fra Norsk Tipping. 

Prisen Årets stjerneskudd gir vinneren en solid medvind i karrieren og en plass i det gode selskap med tidligere vinnere som Girl in Red, Isah, Metteson, Jonas Benyoub og Swank Mami. En samlet fagjury kan i dag presentere 12 nominerte til Årets stjerneskudd.

Alvah, Anna Lille, Bargee, Kissimjau, Krokodiles, Randi Oline, ROSA FAENSKAP, SA_G, The Impossible Green, Tolou, ULD og Vettche.

Randi Oline har bare så vidt begynt

Det har vært en hektisk periode for sanger og låtskriver Randi Oline Mæhlum (29) siden hennes versjon av Cezinandos «Kristoffer Robin» suste til toppen av den norske singellisten tidligere i år.

Noen stiftet bekjentskap med den Oslo-baserte artisten da hun i fjor slapp den nydelige låten «Gatene fylles av farger», en låt basert på terroren året før. En kampsang som tar oss gjennom noe mange av oss har følt på:

«Jeg blir redd / Men så ser jeg gatene fylles av farger og av folk / Som hever stemmen og flaggene våre i lufta / Å se at det er mange av dere gir meg håp / Å se dere, dere gir meg håp»

Hun hadde tilbragt den etter hvert så bekmørke kvelden på et Pride-arrangement på Salt, og fant ut om hva som skjedde fra forbipasserende på vei hjem.

– Jeg bodde ikke i Oslo enda på det tidspunktet, så jeg skulle sove hos broren min, forklarer Mæhlum, og pauser litt når hun tenker tilbake på denne kvelden.

– Jeg husker at jeg leide hånda hans hele veien hjem, og at det var veldig godt å leie han, fortalte Oline i et intervju med Blikk i juli i år.

I skrivende stund har Randi Oline drøye 183 000 månedlige lyttere på Spotify, og en total som kryper opp mot ti millioner strømminger. Et imponerende tall, spesielt med tanke på at hun ennå ikke har sluppet debutalbumet.

Randi Oline spiller på by:Larm torsdag 12. september kl. 21.30 på Himmel og lørdag 14. september kl. 19.30 på Ingensteds.

Hva er Rosa Faenskap?

Rosa Faenskap er en kjærlighetserklæring, og på samme tid en krigserklæring mot svartmetallen.

I en sjanger marinert i usunne mengder testosteron og misantropi står Rosa Faenskap som en motvekt, og feirer skeivhet, likhet, og alt som glitrer. Bandet retter svartmetallens frustrasjon og faenskap mot homofober, kapitalismen, patriarkatet og fascister.

Rosa Faenskap har i løpet av de siste to årene har etablert seg som en ny kraft i den norske undergrunnen, og slapp debutalbumet «Jeg blir til deg» i fjor. Albumet har fått svært positive anmeldelser, blant annet i Metal Hammer, VG, Klassekampen og New Noise Magazine.

Rosa Faenskap skal etter deres beste evne drive svartmetall-purister til vanvidd.

– Vi føler at det ligger et uberørt potensial i ekstrem musikk til å uttrykke desperasjonen, frykten og sinnet mange i det skeive miljøet kjenner på, uttalte bandet til Blikk i fjor i anledning slippet av debutalbumet.

– En viktig del av budskapet vårt er å få våre egne skeive perspektiver og historier inn i sjangeren, sa bandet.

Med bakgrunn fra Blitzhuset, som på 80-tallet fostret band som So Much Hate og Kafka Process, har Rosa Faenskap tatt kampen mot fordommer og undertrykking inn i et nytt årtusen.

De bygger videre på den politiske hardcore-grunnmuren med elementer fra black metal, post-rock, prog og shoegaze, og blander sammen det styggeste og det vakreste musikk har å tilby, og ender opp med en gryte som smaker både søtt og jævlig.

Rosa Faenskap spiller torsdag 12. september kl. 22 på Pokalen og fredag 13. september kl. 20 på Vulkan Arena.

 

 

Powered by Labrador CMS