
Willkommen, bienvenue, welcome!
Teatersjef Stefan Larsson mener ”Cabaret” er verdens beste musikal.
Les også
-
Skeiv ballett i Operaen
«Som en ung, skeiv samtidskoreograf hviler det ekstra vekt på skuldrene mine i en verden som denne», sier koreograf Emma Portner. Forestillingen «Some Girls Don’t Turn» vises nå på Den Norske Opera og Ballett.
-
Villskudd til scenen
44 år etter at boka «Villskudd» kom ut, skal kjærlighetshistorien om Yngve og Magnus fortelles fra en scene for første gang. Stykket får premiere på Kilden Teater i mai.
-
Teaterforestilling om Marie Høeg og Bolette Berg
Theater Corpus har laget en figurteaterforestilling om det lesbiske fotografparet Marie Høeg og Bolette Berg, som i 1895 etablerte fotostudio i Horten.
-
Feiring av fri kjærlighet i Operaens nye Czardasfyrstinne
Når den folkekjære Czardasfyrstinnen løftes inn i vårt århundre, står retten til å elske den man vil i sentrum og hovedrollen er en transperson.
-
Med 80-talsblikk på homofili
Det blir 80-talls nostalgi og død når Det Norske Teatret setter opp «Berre verdas undergang», et stykke om hiv og aids med Carl Martin Eggesbø i hovedrollen.
-
ALOK og det ikke-binære opprøret
Den ikke-binære kunstneren og aktivisten ALOK kjemper for en romsligere forståelse av kjønn. 16. juli opptrer de på stand up-scenen Latter i Oslo. – Ofte går publikummet mitt fra å le til å gråte i løpet av noen få minutter, sier ALOK til Blikk.
-
Skeive Heddanominasjoner
– Vi ser at mangfoldet på norske scener øker, sier talsperson for Heddajuryen Andreas Wiese.
-
Disse tre skal skrive ny skeiv dramatikk
SPKRBOX, Oslo Pride og Dramatikkens hus har funnet tre vinnere i bunken av tekster innsendt til skeiv dramatikk-utlysningen.
-
Det (trans)maskuline blikket
«Seek Bromance» beskrives som en tre og en halv timer lang transromantisk saga ved verdens ende. Denne helgen settes Samira Elagoz sitt prisbelønte teaterstykke opp i Bergen.
-
Fengselsmøte mellom transkvinne og aktivist
Teater Manu, landets eneste profesjonelle tegnspråkteater markerer Skeivt kulturår med forestillingen «Edderkoppkvinnens kyss». For tiden er teateret på turne, før forestillingen returnerer til Oslo på kvinnedagen 8. mars.
«Cabaret», den store musikalen fra 30-årenes Berlin, har premiere på Den Nationale Scene i Bergen fredag 8. februar. Klassikeren hadde Broadway-premiere i 1966, og har siden blitt spilt overalt. I Norge første gang på Oslo Nye Teater i 1968. Men de fleste kjenner nok historien fra musikalfilmen «Cabaret» fra 1972 med homo-ikonet Liza Minnelli i hovedrollen som Sally Bowles.
Handlingen foregår i det seksuelt frigjorte og dekadente Berlin i 1930, med den bifile forfatteren Cliff Bradshaw og kabaretsangerinnen Sally Bowles på Kit Kat Klubb i sentrum. Men sorgløsheten deres avløses snart av frykt. Nazistene mener blodig alvor. Livet blir livsfarlig. Noen klarer å flykte. Andre går en uavvendelig skjebne i møte.
Historien bygger på John Van Drutens teaterstykke «I Am a Camera» (1951) som igjen baserer seg på romanen «Goodbye to Berlin», skrevet av Christopher Isherwood i 1939. Den avantgardistiske, homofile forfatteren (1904–1986) er kjent for sine utforskende romaner fra Berlin, der han levde et seksuelt frigjort liv. (Senere hadde Isherwood et tretti år langt forhold til den tretti år yngre portrettkunstneren Don Bachardy. Men det er en annen historie …)
Om «Goodbye to Berlin» og dermed også «Cabaret» ikke er direkte selvbiografiske, så ligger historien i bunnen for handlingen tett opp til hans egne opplevelser i Berlin, ifølge selv- biografien «Christopher and His Kind» (1976).
BBC-filmen med samme navn (2011) tar oss med til Berlin på begynnelsen av 1930-tallet idet forfatteren Isherwood flytter til Berlin for å leve livet, og som han sier: «Jeg dro på grunn av mennene» Men snart kaster nazistene stadig mørkere skygger over tilværelsen hans – akkurat som i boka, teaterstykket og musikalen.
Svenske Stefan Larsson som tiltrådte som teatersjef ved Den Nationale Scene ved nyttår, har valgt den populære musikalen til å åpne vårsesongen på Store scene.
«Den forføreriske og politiske ”Cabaret” mener jeg er verdens beste musikal. Den rommer fantastisk musikk, og har en engasjerende og viktig historie å fortelle. Jeg gleder meg til å invitere publikum til en erotisk, politisk og underholdende kveld», sier Larsson.
Regissør er Nina Wester. Sally Bowles spilles av Ida Holten Worsøe.
Cabaret, Den Nationale Scene, Store scene, premiere 8. februar – spilles til 16. mai. Engen 1, Bergen.
Mer info: dns.no