Fire Club og Indieseksuell har slått seg sammen med Oslo Camping og henter inn selveste Andy Butler fra bandet Hercules and Love Affair til en klubbkveld av de sjeldne fredag 16. mars.

Blikk nett tok en prat med Andy Butler som denne måneden kan markere 10 års jubileum for debutalbumet «Hercules and Love Affair».
– Er det virkelig ti år siden nå, spør Andy Butler på en telefonlinje fra Gent i Belgia hvor han holder hus for tiden.

Hercules and Love Affair har i en årrekke levert glimrende og skeiv musikk på blant annet DFA Records og Moshi Moshi Music. Frontfigur Andy Butler har produsert det meste av musikken, og albumene «Hercules and Love Affair» (2008), «Blue Songs» (2011), «The Feast of the Broken Heart» (2014) og fjorårets «Omnion» er alle å regne som klassikere innen elektronisk musikk.

Debutsingelen «Blind» ble kåret til årets best låt av Pitchfork i 2008 og var 6. plass på Resident Advisor sin Topp 30 liste samme året.

Tidskapsler
– Hvordan vil du oppsummere de siste ti årene?
– Hercules and Love Affair har alltid vært et prosjekt hvor det kommer nye folk til hele tiden. Skal jeg være ærlig virker det lenger enn ti år. Grunnen til det er at mange av låtene på debutalbumet ble skrevet lenge før vi slapp albumet, sier Butler og legger til at det også føles som det har gått en mannsalder mellom hvert album fra bandet.

Å høre låtene nå, ti år etter, setter i gang en rekke følelser i Andy Butler.
– Låtene er som tidskapsler og når jeg hører på dem henter de fram ulike følelser og minner fra en annen tid. Det har vært en reise – en rar, sterk og merkelig reise. Jeg er utrolig stolt av de fire albumene jeg har gjort som Hercules and Love Affair, sier han.

Andy Butler. Foto: Pierre-Debusschere.

DanceHomosDance
Andy Butlers forkjærlighet for disco startet med en dj-karriere på homoklubber i Denver. Bare 15 år gammel debuterte han som dj på den lokale lærbaren.
– Det var ganske skremmende. Jeg husker at politiet kom og jeg måtte gjemme meg på toalettet sammen med dørvakta, ved navn Chocolate Thunder Pussy.

Etter hvert fant Butler veien til New York der han studerte musikk og kunsthistorie. Den spede starten med Hercules and Love Affair begynte i 2002 da Butler dannet kollektivet DanceHomosDance sammen med artist og smykkedesigner Kim Ann Foxman. I 2003 skrev og arrangerte Butler «Blind» og spurte vennen Anohni, kjent fra Antony and the Johnsons, om å legge vokal på låta.

Debutplata var fylt til randen med catchy og bassdrivende nydisco og ble en av de store snakkisene i 2008. Selv hevdet Butler at inspirasjonskildene hans var «Miss Piggy, vennene mine, LSD, klassisk dansemusikk og feminin kraft.»

– Her er jeg!
Butler hentet inspirasjonen til bandnavnet Hercules and Love Affair fra gresk mytologi.
– Da jeg vokste opp var jeg opptatt av gresk mytologi, og da jeg ble eldre fant jeg ut at Hercules hadde en rekke homoseksuelle affærer. Bandnavnet henspiller på en av elskerne han mistet. Hercules vandrer rundt på en øy og leter desperat etter han. Jeg liker dette bildet: Den sterkeste mannen på jord, sårbar og på leit etter sin tapte kjærlighet.

Fire album senere kan vi trygt slå fast at Butler og Hercules and Love Affair har beholdt en plattform hvor queer politikk, samhold og utenforskap fortsatt er noe som feires.
– Det er interessant at du nevner akkurat det. For meg var det å komme ut ingen stor greie. Jeg kastet meg ut i queer miljøet veldig ung og jeg hadde aldri noe behov for å skjule hvem jeg var. Jeg kom aldri ut, jeg sparket opp døra og skreik: her er jeg! sier Butler til Blikk nett.

Hercules and Love Affair. Foto: Murielle Victorine Scherre.

Intolerant homomiljø
Butler plukker samarbeidspartnere fra mange ulike miljøer, de fleste av dem queer – men på siste albumet «Omnion» har han hentet inn samarbeidspartnere som er i kategorien «allierte».
– Det er faktisk første gang jeg har jobbet med folk som ikke er lhbtq. Men de er så absolutt allierte, sier Butler og forteller at han opplever det skeive miljøet som splittet for tiden.

– Kan ikke såkalt streite også være queer, spør Blikk nett.
– Nettopp. Vi er alle begrenset av normer, kjønnsroller og forventninger. Det er trist å se at deler av homomiljøet ikke respekterer transfolk, eller ser viktigheten av grupper som Black Lives Matter, sier Andy Butler til Blikk nett.

Det er travle dager for Andy Butler. Når Blikk nett omsider får tak i han har han nettopp levert kulisser og rekvisitter han har lånt til en ny musikkvideo for Hercules and Love Affair. Og fredag 16. mars setter han kursen mot Oslo. Hjemlandet USA er langt unna, men han følger med på hva som skjer – og han liker ikke det han ser.
– Det har vært mange tilfeller i det siste hvor jeg har tenkt: skal jeg bare gi opp statsborgerskapet mitt? Oftere og oftere føler jeg meg fremmedgjort med hensyn til USA.

– Finnes det håp?
– Det er de gangene jeg drar hjem til New York at jeg får troen tilbake. Det er mange flotte og vakre amerikanere som holder drømmene i live.

Musikalsk overflødighetshorn
Fredag 16. mars inviterer Fire Club, Indieseksuell og Oslo Camping til en helaften med Andy Butler, og han lover en kveld med musikk som spenner over mange sjangere og årtier.
– Jeg liker å beskrive dj-settene mine som en tur med berg og dalbane. Jeg kan love at det blir queer – veldig queer. Det blir hardt innimellom, men også perioder hvor jeg tar det helt ned. Det kommer i bunn og grunn an på dansegulvet, sier Andy Butler til Blikk nett.

Fredag 16. mars, dj Andy Butler (Hercules and Love Affair), Oslo Camping, Møllergata 12, Oslo. Dørene åpner kl. 22. Info: FIRE & Indieseksuell pres. Hercules and Love Affair