McCarthy spiller den lesbiske svindleren Lee Israel i «Can You Ever Forgive Me?».
McCarthy spiller den lesbiske svindleren Lee Israel i «Can You Ever Forgive Me?».

Skeive svindlere

Filmen om forfatteren og forfalskerinnen Lee Israel som fikk stor oppmerksomhet på 1990-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Oslo Pix filmfestival arrangeres for tredje gang nå i sommer. På programmet fra mandag 3. til søndag 9. juni, har de blant andre den amerikanske filmen «Can You Ever Forgive Me?», som til tross for flere Oscar-nominasjoner, ikke fikk ordinær kinodistribusjon i Norge. Dato for visning var ikke fastsatt idet Blikk gikk i trykken.

Filmen er basert på selvbiografien til forfatteren Lee Israel (1939 – 2014), som prøvde å gjenopplive karrieren sin ved å forfalske og selge mer enn 400 brev skrevet av avdøde kjendiser som Dorothy Parker, Noël Coward, Ernest Hemingway og Louise Brooks.

Lee Israel var alkoholisert og hadde nådd bunnen økonomisk da hun startet med forfalskningene. Hun nektet å ta en vanlig kontorjobb, og forfalskningene ble henne løsning for å skaffe penger.

Gjennomskuet

Hun ble etterhvert gjennomskuet, og saken skapte stor oppmerksomhet på 1990-tallet, blant annet fordi brevene var av høy litterær kvalitet. Historien har på grunn av dette vært preget av en lattermild hyllest av en dyktig skribent, blandet med indignasjon over denne frekkhetens nådegave hun var i besittelse av.

I filmen er det forholdet mellom lesbiske Israel (Melissa McCarthy) og den homofile sjarmerende svindlerkompanjongen og fengselsfuglen Jack Hock (Richard E. Grant), som har fått mest plass. Den virkelige Hock døde av aids 47 år gammel i 1994. Israel hadde fått god hjelp av han til å selge brevene, og i filmen er kjemien mellom de to skuespillerne beskrevet som elektrisk. Begge ble nominert til Oscar for innsatsen, men særlig har McCarthy fått skryt for rollen, som er en uvanlig seriøs rolle for komikeren. Regien er ved Marielle Heller.

Mer info: oslopix.no

Powered by Labrador CMS