Film

Philemon Chambers og Michael Urie spiller hovedrollene i Netflix sin nye julefilm «Single All The Way».

4 skeive julefilmer du bør sjekke ut i desember

Publisert Sist oppdatert

.

«Make the yuletide gay», heter det i den klassiske julelåta «Have Yourself a Merry Little Christmas». Vi i Blikk er ikke vonde å be. Her er fire skeive julefilmer som nytes like godt alene som med nære og kjære.

.

«Single All The Way» (Netflix)

Tony-prisvinner Michael Mayer («Spring Awakening») ble kalt inn som regissør da Netflix skulle lage sin første skeive julefilm. I «Single All The Way» («Bjelleklang») møter vi Peter (Michael Urie), som med unntak av noen få giftige forhold, er såkalt «evig singel». Peter er en lidenskapelig «plant papi» som jobber som markedsføringsassistent for en sjef som spesialiserer seg i innhold markedsført mot kåte «Insta-gays».

Hver jul reiser han hjem til familien, som utover å ta jula ekstremt seriøst, gir ham datingtips han aldri egentlig ba om. Peter er nysingel og drittlei, men får en idé til hvordan han skal få familien av nakken: Han tar med seg romkameraten Nick (Philemon Chambers) og ber ham late som at de er kjærester. Et trekantdrama oppstår imidlertid når Peters mor Carol – som i jula insisterer på å kalles Christmas Carol – sender sønnen på blind date med den kjekke James (Luke Macfarlane).

Utover å være en elskverdig romantisk komedie, kan «Single All The Way» lokke med den enestående Jennifer Coolidge, som gjør en glimrende rolle som den leopardkledde tanta Sandy. Med replikker som «The gays just know how to do stuff. For some reason, they’re always obsessed with me», byr Coolidge på herlige metareferanser til sin status som homoikon.

.

.

Let It Snow (Netflix)

Julefilmen «Let It Snow» er basert på bestselgerboka fra 2008 med samme navn, skrevet av «The Fault in Our Stars»-forfatteren John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle.

I løpet av én kveld, selveste julaften, følger vi en gruppe tenåringer i en snødekket liten by i USA. De sliter alle med sitt, enten det er forelskelser, krangler eller eksistensielle dilemmaer. Tobin (Mitchell Hope) er forelsket i sin beste venn Duke (Kiernan Shipka, kjent fra «Mad Men» og Netflix-hiten «Sabrina»). Keon (Jacob Batalon) prøver å organisere en siste-liten-julefest. Julie (Isabela Merced), som i utgangspunktet står overfor en viktig avgjørelse, møter plutselig på den kjente sangeren Stuart (Shameik Moore), som forsøker å kvitte seg med sin slitsomme agent Kira (D’Arcy Carden).

Her er det mange karakterer og mye å holde styr på. Det er ikke uten grunn at «Let It Snow» blir kalt «Love Actually» for tenåringer. Men er den skeiv? Både ja og nei.

Den originale historien like streit som de fleste andre romantiske komedier, men i filmen har manusforfatterne inkludert en romanse mellom karakterene Kerry (Anna Akana) og Dorrie (Liv Hewson). Dorrie er håpløst forelsket, mens Kerry er livredd for å bli outet som lesbisk. Endringen ble ønsket velkommen med åpne armer av bokens forfattere.

.

.

«Happiest season» (Viaplay)

Å møte kjærestens familie er alltid tøft. Når du attpåtil har planlagt å fri til kjæresten under familiens årlige julemiddag, når du finner ut at familien ikke vet at de har en lesbisk datter, gjør det hele ekstra trøblete. Abby, spilt av Kristen Stewart, finner ut at kjæresten Harper, spilt av Mackenzie Davis, har holdt forholdet deres hemmelig for familien, åpner det for en rekke spørsmål. Elsker Harper henne egentlig?

Noen elsker den, andre kaller den sterkt problematisk – mye takket være Harpers elendige behandling av Abby. Er en romantisk komedie eller et eksempel til skrekk og advarsel? Hvem vet. Det som er sikkert er i alle fall at «Happiest Season» fanger alle følelser, både de gode, de tragiske og ikke minst tragikomiske, knyttet til familie og tradisjoner – og ikke minst ønsket om at familien skal akseptere deg som den du er. Og for å toppe det hele: at ingenting skal ødelegge jula.

.

.

«Carol» (TV2 Play og Viaplay)

King Princess har skrevet låt om den, meme-kontoer har trykket den til sitt bryst, og skeive blodfans ser den hver nyttårsaften – og sørger for at Therese og Carols kyss ruller over skjermen på eksakt slaget tolv.

Da British Film Institute i 2016 skulle kåre historiens beste lhbt+filmer, tronet «Carol» øverst på listen, over klassikere som Wong Kar Wars Hong Kong-romanse «Happy Together» (1997) og Ang Lees «Brokeback Mountain» (2005). Filmen, som fikk seks Oscar-nominasjoner og ni Bafta-nominasjoner, er basert på Patricia Highsmith’s lesbiske pulp-roman «The Price of Salt» (1952).

Fortellingen er satt til 1950-årene, da Highsmith utga boken, og handler om den magnetiske tiltrekningen mellom den unge fotografen Therese Belivet (Mara) og forstadsmoren Carol Aird (Blanchett). Carol, som fremdeles er venn med sin tidligere elsker Abby (Sarah Paulson), møter Therese i et luksuriøst varemagasin før jul og blir med ett fascinert av den litt klossete unge salgskvinnen i alvekostyme.

Da Carol glemmer hanskene sine på Thereses disk, bestemmer Therese seg for å returnere dem til sin eier. Dette blir startskuddet for en forbudt og intens romanse. Det blir faktisk ikke jul uten litt lengtende og smertefull lesbisk kjærlighet.

.

Powered by Labrador CMS