Litteratur

Kjærlighet i litteraturen

Det Norske Teatret og Fotogalleriet inviterer til forfattermøte med Gudmund Vindsund og Gerd Brantenberg tirsdag 10. mai.

Gudmund Vidsund.
Publisert Sist oppdatert

Det Norske Teatret, i samarbeid med Fotogalleriet, inviterer til en samtale mellom forfatterne Gudmund Vidsund og Gerd Brantenberg, moderert av forfatter og Blikk-journalist Caroline Ugelstad Elnæs.

Forfattermøtet skjer i regi av utstillingen Skeive Ikoner, av fotograf Fin Serck-Hanssen, som nylig ble vist på Fotogalleriet i Oslo. Nå henger deler av utstillingen på Det Norske Teatret, og er dermed en fin ramme for forfattermøtet tirsdag 10. mai som handler om kjærlighet i litteraturen.

Gerd Brantenberg (f. 1941) debuterte som forfatter i 1973 med «Opp alle jordens homofile». I 1977 kom «Egalias døtre», som er den mest leste boken hennes. Boka er oversatt til en rekke språk og har solgt i flere hundre tusen eksempler verden over.

Brantenberg er også en profilert aktivist, og har vært sentral innen en rekke bevegelser. Hun var med å opprette Tverrlitterært Kvinneforum i 1978, har vært aktivist ved Kvinnehuset i København og Oslo (1972-83), var med å opprette Krisesenteret i Oslo og Kvindehøjskolen i Danmark og å stifte Lesbisk Bevegelse i København (1974) og Oslo (1975). Brantenberg er også avbildet i utstillingen Skeive Ikoner.

Villskudd

Gudmund Vidsund (f.1949) er mest kjent for debutromanen fra 1979, «Villskudd», som har blitt solgt i over 100 000 eksemplarer, et uvanlig høyt antall for en debut, og svimlende høyt for en roman som handler om kjærlighet og sex mellom menn.

Boka skildrer homsen Yngves lange kamp mot homofobien i seg selv og i samfunnet. Mest oppmerksomhet fikk Yngves forhold til forfatteren Jonas Løvehjerte, og en direkte gjengivelse av Gudmund Vindsunds stormfulle forhold til Jens Bjørneboe.

I et intervju med Blikk i juni 2003 forteller Vindsund om forholdet med Jens Bjørneboe.

– Da jeg møtte Bjørneboe var han nedkjørt og utslitt. «Haiene» (1974) var det siste han fikk til. I den boka syntes det at han drakk mens han skrev. Noen steder greier han ikke å følge sine egne argumentasjonsrekker og fullførte dem med sin sedvanlige poengterte eleganse. Men bevares, «Haiene» er en flott roman, sa Vidsund til Blikk.

Forholdet mellom Vidsund og Bjørneboe var stormfullt.

– Det var et helvete. Alkoholisme er en dødelig besettelse. Jens forelsket seg i meg og vi flyttet sammen, men snart holdt jeg ikke ut drikkingen hans lenger. Han drakk alt han kom over. Hver gang jeg prøvde å sove vekket han meg etter en halvtime. «Ligger du her og sover mens jeg går her og lider?» skrek han da, fortalte Vidsund til Blikk i 2006.

– Jeg er glad og takknemlig for at jeg ble kjent med Jens. Han var en stor forfatter og et godt menneske. Men alkoholisme er en sykdom som bryter ned og ødelegger både den som drikker og hans nærmeste. Jens viste meg hvordan jeg ikke ville bli, men jeg var like hekta som ham, og fikk erfare hvor vondt han hadde det.

Innsikt: Kjærleik i litteraturen, tirsdag 10. mai kl. 18, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8.

Powered by Labrador CMS