Cash gir alt for Norge

– Hvis en ung transgutt ser meg i «Alt for Norge,» så vil jeg at han skal se en sterk mann, sier Cash Court.

Publisert

31 år gamle Cash Court fra Aniak, Alaska er en av 12 norskamerikanere som kjemper om å vinne et møte med sine norske slektninger i den åttende sesongen av tv-serien «Alt for Norge.»

– Det er som å komme hjem, sier Cash Court til Blikk Nett når vi møter han i Oslo sentrum kort tid etter at deltakerne ankom Norge.

Foto: Reidar Engesbak.

Han ser ut som en mellomstor viking der han står i solskinnet med stort rødt skjegg og tatoveringer.

– Liker du skjegget mitt? spør han.

– Det tok meg sju lange måneder å gro skjegget, legger han til og plasserer hendene sine stolt på kafébordet. På knokene har han tatovert «Sjel Mat.»

– Det er norsk for «Soul Food.»

Fra Aniak til Washington

Cash forteller at han alltid har vært nysgjerrig på den norske siden av slekten. Cash er andregenerasjons norskamerikaner, så trangen til å finne ut mer om slektens historie har alltid vært der.

Cash Court. Foto: Reidar Engesbak.

– Jeg tilbrakte mesteparten av barndommen min i Aniak, som er en liten by med litt over 600 innbyggere. Det er en veldig homogen og isolert by – og som du kan tenke deg fantes det ikke et queermiljø der, sier han og forteller at lhbtqi-verdenen var totalt ukjent for han da han vokste opp.

– Jeg vokste opp uten verken tv eller radio, så jeg visste ingenting om populærkultur, sier han og forteller at det endret seg da han fylte 14 år.

Cash Court. Foto: Reidar Engesbak.

– Da flyttet hele familien til Washington og det ble starten på et nytt liv. Da fikk jeg for første gang møte og omgås mennesker som hadde tilgang til populærkultur og «main stream media.» Det var overveldende, for å si det mildt.

En ny verden åpner seg

Det var også andre store endringer som ventet når familien bosatte seg i Washington.

– Jeg var 22 år da jeg ble kjent med at det fantes mennesker som er trans. Det var et helt nytt begrep for meg – selv om jeg fra jeg var veldig liten visste at jeg var født i «feil» kropp. Men jeg hadde ingen begreper å bruke og visste ikke hvordan jeg skulle kommunisere det til omverden, forklarer Cash og forteller at barndommen og ungdomsårene var preget av mye frykt.

– Når jeg fant ut at det fantes mennesker som er transkjønnet, så skjønte jeg med en gang at jeg måtte skaffe mer informasjon.

Deltakerne i «Alt for Norge» sesong 8. Foto: Tormod Leet.

Jakten på kunnskap førte Cash inn i bøkenes verden og han leste alt han fant om kjønn, kjønnsidentitet og trans i ulike kulturer.

– Jeg forsto for første gang i livet at jeg ikke var alene. At det fantes andre som meg. Det var sterkt og skremmende – og jeg brukte flere år på å akseptere meg selv.

Mistet skeive venner

Cash var blitt 26 år da han bestemte seg for at nok er nok.

– Jeg kunne ikke leve livet slik jeg hadde gjort opp til da. Fra jeg var 22 år var jeg en del av et queermiljø som føltes veldig trygt, men det var også en tid hvor trans var noe nytt og takhøyden var ikke stor for transpersoner, sier han og forteller at en del av hans lesbiske venninner reagerte negativt når han kom ut som trans.

– Noen av dem følte at jeg sviktet dem. Jeg har fortsatt noen få lesbiske venner, men de fleste snudde ryggen til meg. Vennekretsen min i dag består hovedsakelig av homser og streite folk – og min vakre kone Jasmine, sier Cash lengtende.

Vil inspirere andre

Gjennom tv-serien «Alt for Norge» vil Cash Court bli et kjent ansikt. Allerede i første episode ble han bedre kjent med sin egen slektshistorie – og i et brev fikk han vite at hans norske familie også visste om hans historie.

Det var et brev som gjorde stort inntrykk på 31-åringen og han klarte ikke holde tårene tilbake. Men det er ikke bare tanken på å endelig få møte sin norske slekt som setter følelsene i sving.

– Det er skummelt å skulle «representere» transmiljøet på tv. Vi har alle vår egen historie og våre egne unike erfaringer, men media og populærkulturen fungerer på den måten at hvis du viser ansiktet ditt, så er du med en gang en representant for en gruppe mennesker, sier Cash til Blikk Nett og forteller at han uansett håper han kan inspirere andre.

– Samtidig er jeg livredd for å svikte transmiljøet. At de skal bli skuffet over meg, sier han og erkjenner at det er et press som legger begrensninger på hva han gjør og hvordan han opptrer foran kamera.

– Det er synd. Jeg føler at jeg ikke kan være meg selv, helt og fullt.

– Hva kommer det av?

– Jeg tenker på de der hjemme i USA som er som meg. Transpersoner går gjennom harde og vanskelige tider nå i USA – spesielt barn som er trans. Hvis en ung transgutt ser meg på tv-skjermen, så vil jeg at han skal se en sterk mann. En mann han også kan bli når han vokser opp.

I «Alt for Norge» møter seerne, foruten Cash Court, en rappende komiker, en seksbarnsmor som praktiserer åsatru, en pole-dansende mekanisk ingeniør, en Wal Mart-sjef med «Alt for Norge» tatovert på leggen, og selveste Mrs. Minnesota United States 2016. Den åttende sesongen er utvidet med to episoder, så da blir det tolv muligheter til å oppleve Norge gjennom amerikanernes øyne. Serien sendes på TVNorge.

Powered by Labrador CMS