Robert Ilseth og Lene Wikander kan endelig ta hverandre i hendene.

– Endelig!

I dag åpnet dørene på Cesar Bar & Café og London Pub. Gjensynsgleden blant stamgjestene var stor og Antibac gikk på rundgang.

Publisert Sist oppdatert

Kl. 14 onsdag 6. mai kunne omsider dørene åpnes på byens skeive møtesteder. Steder som Elsker, London Pub og Cesar Bar & Café har holdt stengt siden 22. mars, da byrådet i Oslo innførte full sjenkestopp av alkohol på byens utesteder.

Når BLIKK tar turen innom Cesar Bar & Café ved Tinghuset i Oslo er stemningen høy og alle bord på uteserveringen er opptatt. Alle bord står i god avstand fra hverandre og antibac er tilgjengelig, samt at alle bord rengjøres i takt med nye besøkende. Her følges påleggene fra myndighetene. Det legger ingen demper på stemningen.

Venner som ikke har sett hverandre på lang tid samles over et glass eller to i strålende solskinn. Gjensynsgleden er stor og praten går om karantene og virus.

Det har vært et stort savn.

Lene Wikander

Skeive storstuer


Journalist og utelivsdronning Lene Wikander er på plass utenfor Cesar Bar & Café.
– Det har vært helt forferdelig, sier Lene Wikander når hun oppsummerer karantenetiden.

– Det er lett å glemme hvor mye utestedene betyr, spesielt for det skeive miljøet. Mange av oss møtes ute. Ikke nødvendigvis for å drikke oss snydens og feste, men for det sosiale. De skeive utestedene er våre storstuer.

Wikander forteller om gleden som oppstår når man endelig ser hverandre ansikt til ansikt etter en lang karantenetid.
– Til og med folk man kanskje bare har sett en eller to ganger tidligere. Det er omtrent Jesu tilbakekomst eller gjensynet med en «long lost lover». Det er helt fantastisk og vi trengte dette nå!

Men Wikander passer på å minne om at det skeive miljøet tross alt har vært ute en vinternatt før.
– I alle fall de av oss som er litt oppi årene. Vi har vært borti viruskriser før vi. Så viruset har jeg ikke vært så fryktelig redd for, mere mangelen på sosialt liv. Det har vært et stort savn, sier Wikander til BLIKK.

Er det noe kriser lærer oss, så er det evnen til å tenke nytt.

Lene Wikander

Digital pride

Å måtte holde en meters avstand fra venner og bekjente lever Wikander godt med.
– Bare det å se andre mennesker og ikke minst snakke om helt dagligdagse ting er fantastisk deilig. Det er deilig å sladre litt igjen også. Vi har snakket nok om korona nå, både i media og i sosiale medier. Men vi tar det jo alvorlig likevel altså.

f.v. Jørgen Lorentz Abrahamsen, Robert Ilseth og Lene Wikander.

– Lærer vi noe av denne krisen tror du?
– Er det noe kriser lærer oss, så er det evnen til å tenke nytt. Se bare på den digitale pridefeiringen som arrangeres under Oslo Pride. Jeg tror det blir helt fantastisk. Det vil ikke erstatte den tradisjonelle Oslo Pride, men jeg tror det vil nå enda flere enn vanlig, ikke minst skeive i land som har det vanskeligere enn vi har det her i Norge.

– Har du hatt noen karantenekriser?
– Jeg forsøkte å farge håret mitt hjemme. Det ble lilla! Da havnet jeg på TV 2, så aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Lene Wikander deler bord med ekteparet Robert Ilseth og Jørgen Lorentz Abrahamsen.
– Favorittbamsene mine! Jeg har ikke sett dem ansikt til ansikt siden november. Heldigvis lever vi en tid hvor vi har internett, så vi har chattet og skypet sammen. Selv om vi nå kan møtes i virkeligheten, kan vi ikke kaste oss rundt halsen på hverandre. Da er det godt å ha Antibac. Da kan vi i alle fall holde hendene til hverandre, lenge. Det var så godt! sier Lene Wikander.

f.v. Lene Wikander, Jan Minttu Bakken og Knut Eirik Kokkin.

En utfordrende situasjon

Knut Eirik Kokkin jobber med kunderelasjon og booking for Cesar Bar og Café. Denne onsdagen er han over alt. Bak baren, hilser gjester velkommen og med tommestokk tilgjengelig for å passe på at avstanden mellom gjester er innafor myndighetenes krav.

Alkoholstoppen kom som en like dårlig nyhet for Cesar Bar og Café som for alle andre utesteder. Men å gi opp var aldri en løsning.
– Det har gått veldig bra for Cesar Bar og Café i det året som har gått, så da hadde vi noe å gå på når koronakrisen slo til.

Karanteneperioden har vært psykisk slitsom og utfordrende.

Knut Eirik Kokkin

Tiden med stengte dører har utestedet brukt til å oppgradere lokalene, både puben Trappa som ligger vegg i vegg, samt et nytt aktivitetslokale innenfor selve restaurantdelen.
– Aktivitetslokalet er noe vi håper gjestene våre vil ta i bruk. Her har vi en liten scene, samt biljardbord og andre aktiviteter.

Lokalet er fylt opp med spennende interiør.
– Mye av det er ting og stæsj vi har fått av stamgjester, sier Kokkin til BLIKK.

Skeive har et ekstra behov for møtesteder og er derfor mere sårbar i situasjoner som den vi er i nå mener Kokkin.
– Spesielt fordi mange av oss er aleine. Jeg har snakket med en del av våre stamgjester, seinest i dag, og de forteller at denne karanteneperioden har vært psykisk slitsom og utfordrende, sier han.

– Men bare i løpet av den siste timen nå har uteserveringen vår fylt seg opp med folk og de smiler og koser seg. Det viser at det er viktig å ha skeive møteplasser.

I Oslo kommunes vilkår for skjenking av alkohol heter det at det skal serveres mat. For Cesar bar & Café er ikke det et problem.
– Vi er så heldig å ha et kjøkken med matservering og kokken vår, som er fra Sri Lanka, har fått frie tøyler til å oppgradere menyen, sier Knut Eirik Kokkin til BLIKK.

London Pub består

Håkon Karlsen.


Et steinkast unna Cesar Bar og Café, ligger ærverdige London Pub – hovedstadens lengstlevende skeive utested.

På London Pub har gjestene begynt å komme inn dørene denne onsdagen. Innenfor møter BLIKK stamgjest og primus motor for aktivitetene på London Pub, Håkon Karlsen.
– Nå har jeg holdt meg hjemme i selvpålagt karantene i åtte uker. Da er det deilig at utestedene våre åpner igjen. Men samtidig er jeg veldig glad for at så mange av oss har respektert myndighetenes regler.

Karlsen tror gjestene har overlevd krisen så langt og er mere bekymret for utestedene.
– Men jeg håper folk stiller opp og kommer seg ut igjen.

– Hvordan har du selv taklet karantenetiden?
– Jeg har hatt hjemmebesøk to ganger siden alt ble stengt, men da i henhold til myndighetenes pålegg om avstand og alt sånt. Ellers er det jo i sosiale medier man holder kontakten, samt telefon.

Vi homser og lesber er veldig glad i å klemme.

Håkon Karlsen

Savner å gi en klem

Karlsen, som blant annet er karaokevert på London Pub, er et sosialt vesen, så tanken på å isolere seg totalt finnes ikke.
– Jeg er flink til å ta kontakt med folk. Ringe eller sende meldinger på Facebook og sånt. Jeg har et stort nettverk i utelivet, men det er et nettverk jeg holder kontakt med i sosiale medier også.

Til tross for at myndighetene omsider har gitt klarsignal til åpning av utestedene, er det et savn Karlsen kjenner på.
– Å gi folk en god klem! Det er det vi savner nå. Vi homser og lesber er veldig glad i å klemme.

Oslo Pride blir et stort savn nå.

Håkon Karlsen

– Tror du vi kommer styrket ut av denne krisen?
– Vi har en tendens til å glemme ... Jeg vet ikke, ærlig talt.

Det er ikke bare savnet etter å gi gode venner en klem som plager Karlsen akkurat nå.
– Oslo Pride blir et stort savn nå. Det er jeg ikke aleine om nå. Det mylderet av folk som samles under pride, fra tidlig morgen til seint på natt, er så fint. I år kommer vi til å savne det.

Karlsen mener vi må smøre oss med tålmodighet før vi er tilbake til hverdagen vi er vant med.
– Det blir ikke noe karaoke eller fest med det første. Jeg var, og er, bekymret for fremtiden til de skeive utestedene, men London Pub har eksistert i over 40 år og vil nok ikke forsvinne med det første, heldigvis.

Powered by Labrador CMS