
Manning på Vega
Vega Scene beskriver forestillingen som en historie om prisen noen mennesker må betale for å fortelle sannheten
I juni setter Vega Scene i Oslo opp et teaterstykke om Chelsea Manning, den amerikanske eks-soldaten som ble fengslet for å overlevere gradert informasjon til WikiLeaks.
«Manning er fri» er en egenproduksjon fra Vega Teater og har norgespremiere 14. juni. Historien hennes iscenesettes gjennom en soloforestilling med Petter Winther (31) som Chelsea Manning. Regien er ved Line Heie Hallem. Manus er kjøpt av Mungo Park i København, hvor forestillingen har begeistret både publikum og kritikere.
Teaterstykket skildrer Mannings historie, fra hun ble verdenskjent i 2010 for å ha lekket hemmelig informasjon om Irak-krigen, og dømt til 35 års fengsel for høyforræderi. Den gangen het hun Bradley Manning. I fengslet kom hun ut som transkvinne og tok navnet Chelsea Manning.
Sendt til Irak
Hun hadde vervet seg i oktober 2007 til forsvaret der hun fikk opplæring som etterretningsanalytiker. I oktober 2009 ble hun sendt til Irak. I 2010 ble hun arrestert og tiltalt på 22 punkter for å ha lekket hemmeligstemplede diplomatdokumenter og feltrapporter fra Irak- og Afghanistan-krigene, som avslørte at USA var ansvarlig for krigsforbryteelse - blant annet for drapet på en Reuter-journalist og hans sjåfør.
Diplomatdokumentene hun skal ha lekket, avslørte også amerikanske diplomaters private meninger om politikere og statsoverhoder i verden - inkludert Norge.
I fengselet ble hun holdt i total isolasjon i elleve måneder 23 timer i døgnet, og ble beordret til å kle seg naken hver natt. Isolasjonen opphørte i april 2011 da hun ble overført til et fengsel i Kansas.
Like før Barack Obama overlot presidentstolen til Trump, benådet han henne, og hun ble løslatt 17. mai i 2017.
Les også
-
Skeiv ballett i Operaen
«Som en ung, skeiv samtidskoreograf hviler det ekstra vekt på skuldrene mine i en verden som denne», sier koreograf Emma Portner. Forestillingen «Some Girls Don’t Turn» vises nå på Den Norske Opera og Ballett.
-
Villskudd til scenen
44 år etter at boka «Villskudd» kom ut, skal kjærlighetshistorien om Yngve og Magnus fortelles fra en scene for første gang. Stykket får premiere på Kilden Teater i mai.
-
Teaterforestilling om Marie Høeg og Bolette Berg
Theater Corpus har laget en figurteaterforestilling om det lesbiske fotografparet Marie Høeg og Bolette Berg, som i 1895 etablerte fotostudio i Horten.
-
Feiring av fri kjærlighet i Operaens nye Czardasfyrstinne
Når den folkekjære Czardasfyrstinnen løftes inn i vårt århundre, står retten til å elske den man vil i sentrum og hovedrollen er en transperson.
-
Med 80-talsblikk på homofili
Det blir 80-talls nostalgi og død når Det Norske Teatret setter opp «Berre verdas undergang», et stykke om hiv og aids med Carl Martin Eggesbø i hovedrollen.
-
ALOK og det ikke-binære opprøret
Den ikke-binære kunstneren og aktivisten ALOK kjemper for en romsligere forståelse av kjønn. 16. juli opptrer de på stand up-scenen Latter i Oslo. – Ofte går publikummet mitt fra å le til å gråte i løpet av noen få minutter, sier ALOK til Blikk.
-
Skeive Heddanominasjoner
– Vi ser at mangfoldet på norske scener øker, sier talsperson for Heddajuryen Andreas Wiese.
-
Disse tre skal skrive ny skeiv dramatikk
SPKRBOX, Oslo Pride og Dramatikkens hus har funnet tre vinnere i bunken av tekster innsendt til skeiv dramatikk-utlysningen.
-
Det (trans)maskuline blikket
«Seek Bromance» beskrives som en tre og en halv timer lang transromantisk saga ved verdens ende. Denne helgen settes Samira Elagoz sitt prisbelønte teaterstykke opp i Bergen.
-
Fengselsmøte mellom transkvinne og aktivist
Teater Manu, landets eneste profesjonelle tegnspråkteater markerer Skeivt kulturår med forestillingen «Edderkoppkvinnens kyss». For tiden er teateret på turne, før forestillingen returnerer til Oslo på kvinnedagen 8. mars.
Nominert til flere priser
Hun har siden vært en offentlig forkjemper for informasjonsflyt, og også transrettigheter. Hun er nominert til flere priser på grunn av sin status som varsler av USAs krigsforbrytelser og for sin synliggjøring av transrettighet. Blant annet er hun foreslått til Nobels fredspris to ganger. I 2018 erklærte hun at hun ville gå inn i politikken, og registrerte seg som senatorkandidat for å kunne stille for det demokratiske partiet under kongressvalget.
Da hun i februar i år ble innkalt til retten for å vitne om sin forbindelse til WikiLeaks, ble hun på nytt arrestert. Begrunnelsen var forakt for retten, da hun nektet å svare på spørsmålene hun ble stilt. Etter arrestasjonen skrev hun på Twitter-kontoen sin at dette var en ekstra straff på grunn av hennes tidligere kritikk av det amerikanske rettssystemet.
Vega Scene beskriver forestillingen som en historie om prisen noen mennesker må betale for å fortelle sannheten, og spør om total gjennomsiktighet er målet for å ha et godt fungerende demokrati. Hvorfor skjules så mange av historiene til de som er involvert i krigføring? Hvor mye sannhet tåler vi?