Manning på Vega
Vega Scene beskriver forestillingen som en historie om prisen noen mennesker må betale for å fortelle sannheten
I juni setter Vega Scene i Oslo opp et teaterstykke om Chelsea Manning, den amerikanske eks-soldaten som ble fengslet for å overlevere gradert informasjon til WikiLeaks.
«Manning er fri» er en egenproduksjon fra Vega Teater og har norgespremiere 14. juni. Historien hennes iscenesettes gjennom en soloforestilling med Petter Winther (31) som Chelsea Manning. Regien er ved Line Heie Hallem. Manus er kjøpt av Mungo Park i København, hvor forestillingen har begeistret både publikum og kritikere.
Teaterstykket skildrer Mannings historie, fra hun ble verdenskjent i 2010 for å ha lekket hemmelig informasjon om Irak-krigen, og dømt til 35 års fengsel for høyforræderi. Den gangen het hun Bradley Manning. I fengslet kom hun ut som transkvinne og tok navnet Chelsea Manning.
Sendt til Irak
Hun hadde vervet seg i oktober 2007 til forsvaret der hun fikk opplæring som etterretningsanalytiker. I oktober 2009 ble hun sendt til Irak. I 2010 ble hun arrestert og tiltalt på 22 punkter for å ha lekket hemmeligstemplede diplomatdokumenter og feltrapporter fra Irak- og Afghanistan-krigene, som avslørte at USA var ansvarlig for krigsforbryteelse - blant annet for drapet på en Reuter-journalist og hans sjåfør.
Diplomatdokumentene hun skal ha lekket, avslørte også amerikanske diplomaters private meninger om politikere og statsoverhoder i verden - inkludert Norge.
I fengselet ble hun holdt i total isolasjon i elleve måneder 23 timer i døgnet, og ble beordret til å kle seg naken hver natt. Isolasjonen opphørte i april 2011 da hun ble overført til et fengsel i Kansas.
Like før Barack Obama overlot presidentstolen til Trump, benådet han henne, og hun ble løslatt 17. mai i 2017.
Les også
-
Skeiv bygdefest på Riksscenen
Dansere fra norske Kartellet og østeriske Simon Mayer Company/Art in Motion utforsker bygdefestens stereotypier i forestillingen «Village Party» på Riksscenen i Oslo torsdag.
-
Setter opp sitt livs reise som konsertforestilling
Sanger og låtskriver Henrik Wilhelm Wilhelmsen får med seg dragartister og dansere i konserforestillinge FRI på Sentralen i Oslo.
-
Bruker dans som et aktivistisk verktøy
Samtidsdanskkollektivet 71BODIES inviterer til en dissident danseforestilling under CODA Oslo International Dance Festival
-
Byrådet i Oslo kutter støtten til nok en skeiv scene
Oslobyrådet har kuttet i driftstilskuddet til Cosmopolite Scene, en scene som er viktig for byens skeive og drag-kultur. – Et kutt i kultursektoren er alltid personlig, sier Sondre Tarud, også kjent som dragartisten Salty.
-
Om identitet, folkedrakter og teaterkostymer
Ahmed Umar og Alva Brosten skal snakke om kostymenes kraft på Nationaltheatret i oktober.
-
Ellen DeGeneres klar med showet hun sier er hennes aller siste
To år etter at Ellen DeGeneres' talkshow ble lagt ned, snakker hun ut om hvordan hun opplevde kritikken – i forestillingen hun laget etter å ha fått sparken.
-
Frykter for skeiv scenekunst med Oslo Nye-kutt
– For meg er Oslo Nye selve Oslo. Det er Oslos hjerte, sier Adam Schjølberg, som selv avslutter «Adam setter skapet på plass» på Centralteatret i november.
-
Rosa Faenskap og Randi Oline kan bli Årets stjerneskudd
Randi Oline eller Rosa Faenskap kan følge i fotsporene til Girl in Red og Metteson og vinne by:Larm, når bransjefestivalen går av stabelen i Oslo denne uka.
-
Sven Henriksen gjør suksess med egen livshistorie
Urpremieren på monologforestillingen «Pappas lille gutt» gikk av stabelen på Hamsunsenteret på Hamarøy mandag kveld. Nå venter flere scener og Henriksen er klar for å dele om egen barndom og oppvekst.
-
Ian McKellen må droppe turné med teaterforestillingen
Den folkekjære skuespilleren Ian McKellen blir ikke med på turneen til teaterforestillingen «Player Kings», etter at han falt og skadet seg da han spilte i stykket i London i juni.
Nominert til flere priser
Hun har siden vært en offentlig forkjemper for informasjonsflyt, og også transrettigheter. Hun er nominert til flere priser på grunn av sin status som varsler av USAs krigsforbrytelser og for sin synliggjøring av transrettighet. Blant annet er hun foreslått til Nobels fredspris to ganger. I 2018 erklærte hun at hun ville gå inn i politikken, og registrerte seg som senatorkandidat for å kunne stille for det demokratiske partiet under kongressvalget.
Da hun i februar i år ble innkalt til retten for å vitne om sin forbindelse til WikiLeaks, ble hun på nytt arrestert. Begrunnelsen var forakt for retten, da hun nektet å svare på spørsmålene hun ble stilt. Etter arrestasjonen skrev hun på Twitter-kontoen sin at dette var en ekstra straff på grunn av hennes tidligere kritikk av det amerikanske rettssystemet.
Vega Scene beskriver forestillingen som en historie om prisen noen mennesker må betale for å fortelle sannheten, og spør om total gjennomsiktighet er målet for å ha et godt fungerende demokrati. Hvorfor skjules så mange av historiene til de som er involvert i krigføring? Hvor mye sannhet tåler vi?