Chelsea Manning til Roskilde Festival

Den amerikanske aktivisten Chelsea Manning kommer til Roskilde Festival for å snakke om rettigheter og personlig engasjement.

Publisert

De tre siste årene har kunsten, debattene og aktivismen på Roskilde Festival fokusert på likhet, solidaritet og menneskerettigheter. Holdningsprogrammet - kjent under navnet Equality – skal inspirere festivalpublikummet til å ta stilling og til å engasjere seg. I juli kommer Chelsea Manning til festivalen for å snakke om aktivisme og inspirere til å skape forandringer.

Løslatt 17. mai

Like før Barack Obama overlot presidentstolen til Trump, benådet han varsleren Chelsea Elizabeth Manning, og hun ble løslatt 17. mai 2017, på den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi. Som Bradley Manning ble hun av en amerikansk militærdomstol tiltalt for å ha lekket rundt regnet 700.000 hemmeligstemplede diplomatdokumenter og feltrapporter fra Irak- og Afghanistan-krigene til nettstedet WikiLeaks i 2010.

Manning jobbet da som etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, og var stasjonert i Bagdad i Irak fra november 2009 til mai 2010. WikiLeaks fikk blant annet tilgang til et videoopptak som viser et angrep i Bagdad utført av et amerikansk militærhelikopter, hvor flere sivile ble drept, blant annet to journalister fra nyhetsbyrået Reuters.

Manning ble dømt til 35 år i fengsel i august 2013, dagen etter sendte advokaten ut en pressemelding om at klienten hans er kvinne, og at Manning heretter ønsket å bli omtalt som Chelsea Manning. I en kronikk i avisa The Guardian tre år senere skrev hun om å være trans og om å passere som kvinne for første gang: «The first time I passed as a woman in public was on leave in the US from my deployment to Iraq in February 2010.»

9. mai kom det en pressemelding fra Mannings advokater i forkant av løslatelsen.«For første gang kan jeg se for meg en fremtid som Chelsea,» uttalte Chelsea Manning i pressemeldingen.

«Jeg kan se for meg at jeg skal leve og overleve som den jeg er og endelig være tilstede i verden der ute. Frihet var noe jeg pleide å drømme om, men som jeg ikke kunne tillate meg selv å tro på fullt og fast. Men nå er frihet noe jeg igjen kan få oppleve sammen med venner og familie etter nærmere syv å bak lås og slå,» uttalte Manning og fortalte videre at hun var takknemlig overfor alle som har hjulpet henne, President Obama, advokatene hennes og alle andre støttespillere.

Aktivisme mot ulikhet

Roskilde Festival er Nord-Europas største kultur- og musikkfestival. Den drives av frivillige ildsjeler og er 100% non-profitt. Alt overskuddet fra festivalen doneres til kulturelle og veldedige formål.

Som en del av årets kunst- og debattprogram har Roskilde Festival invitert Chelsea Manning for å snakke om rettigheter og personlig engasjement. Dette er hennes første besøk i Europa siden benådningen i 2017.

– Chelsea Mannings dramatiske og personlige historie er veldig aktuell i 2018. Hennes vilje til å ta viktige valg, uavhengig av konsekvensene, tror jeg vil både bevege og engasjere vårt festivalpublikum. Vi legger opp til en åpen samtale slik at publikum kan stille spørsmål underveis, sier Mette Woller, sjefskurator for Roskilde Festival.

Roskilde Festival er en musikkfestival som arrangeres hvert år utenfor byen Roskilde på Sjælland i Danmark. Årets Roskilde Festival går av stabelen lørdag 30. juni til lørdag 7. juli.