Chemsex, dragshow og sexarbeidere

I anledning Verdens aidsdag arrangeres Faglig vorspiel med debatt og dragshow på Uhørt i Oslo torsdag 29. november.

Publisert

I anledning Verdens aidsdag arrangeres Faglig vorspiel med debatt og dragshow på Uhørt i Oslo torsdag 29. november.

Temaene for debatten er den nye anbudsordningen for HIV- og LAR-medisiner, samt chemsex – altså når menn kombinerer sex med rusmidler. Det blir også sofasamtale og Åpen mikrofon med sexarbeidere og dragshow av Haus of Divas.

Informasjon om tryggere rusbruk

Når menn som har sex med menn kombinerer sextreff med illegale rusmidler har det fått betegnelsen «chemsex». På faglig vorspiel blir den første norske studien om chemsex presentert, deretter blir det diskusjon om hvordan man praktisk kan arbeide for at folk ruser seg på tryggest mulig måte.

Aktivistgruppa Chemfriendly driver med skadereduserende arbeid, og har som mål å spre god informasjon om trygg rusbruk.

Chemsex øker

Andrès Lekanger i Chemfriendly er glad for at denne tematikken tas opp, og at Chemfriendly har fått stille med sin kunnskap i debatter.

– Chemfriendly ble lansert under Oslo Pride i juni, og allerede har mottagelsen vært overveldende. Vi har fått mye god hjelp fra utesteder som London og Elsker, samt draggruppene X-Dolls og Haus of Divas. Det har bidratt til å skape en fellesskapsfølelse i det skeive miljøet, som gjør at chemsex blir lettere å snakke om, sier Lekanger til Blikk.

Lekanger forteller at studien som vil diskuteres ble lansert i september, og er basert på intervjuer gjort med mannlige klienter ved Olafia-klinikken.

– Resultatene tyder på at de som driver med chemsex ofte deltar mer på sexpartyer, har flere sexpartnere og også er utsatt for flere seksuelt overførbare sykdommer. Likevel er vi i Chemfriendly opptatt av at det ikke skal oppstå stereotype inntrykk av hvem chemsexere er, dette er mennesker fra alle samfunnslag og steder i livet.

Ifølge Lekanger øker chemsex i større byer, og det samme gjelder overdosedødsfallene.

– Grunnen til dette er at rusmidler brukes feil, og vi vil spre informasjon om tryggere rusbruk. Vi ser at fellesskapsarbeid, som denne debatten, bidrar til økt kunnskap og trygghet. Så vi er glade for å få jobbe med flest mulig organisasjoner i det skeive miljøet.

Les mer om arrangementet på Facebook: Chemsex, dragshow og sofasamtale med sexarbeidere