Utstilling

Kamp og kunst

Kollektivutstillingen «Grenseløs – Ingenting om oss uten oss» på Interkulturelt museum i Oslo, byr på kunst signert 15 skeive organisasjoner.

«What’s love got to do with it?» av Einar Hyndøy for HivNorge.
«What’s love got to do with it?» av Einar Hyndøy for HivNorge.
Publisert Sist oppdatert

Interkulturelt museum ligger i de samme lokalene som var Grønlands politistasjon med arrestceller fram til 1978. I dag blir cellene brukt til utstillingslokaler.

Utstillingen «Grenseløs – Ingenting om oss uten oss» er i regi av Pride Art, som har overlatt utformingen av de gamle arrestcellene til skeive organisasjoner med forskjellige kampsaker og utfordringer.

– Skeiv frigjøringskamp og skeiv kunst hører sammen, det første forutsetter det andre. Vi puster og lever som skeive hele tiden, i vår egen kultur og med våre egne uttrykk, sier Pride Art-leder Frederick Nathanael og forklarer at utstillingen er et av pilotprosjektene for et planlagt skeivt kunst- og kulturhus.

– Vi trenger å kunne speile oss og få møte oss selv gjennom hele året, ikke bare når det er pridefeiring, eller i tidsbegrensede prosjekter på kulturinstitusjonene. Og det er viktig at de som har kompetanse på skeiv kunst og kultur, selv kommer til orde i samtalen om hva skeiv kunst er, og hvem som representerer den, sier prosjektlederen.

Hvordan skeiv kunst ser ut i regi av Skeiv Verden, FRI, Skeiv Ungdom, Lesber i Dagslys, Scandinavian Leather Men, Salam og andre skeive grupper og organisasjoner, ser du hvis du besøker Interkulturelt museum i Tøyenbekken 5, Oslo.

Dop og sex

HivNorge har gjort en av cellene om til en installasjon med foto og lysskulptur som kommenterer dop- og sexkulturen blant menn som har sex med menn, og risikoene det innebærer å ha ubeskyttet sex under rus. Modellene er rekruttert fra HivNorges frivillige.

Om installasjonen «What’s love got to do with it?», skriver kunstner Einar Hyndøy:

«Hva er drivkraften bak chemsex? Er det kun begjær og hedonisme, eller er det lengselen etter intimitet og et behov for å høre til? Skeive forholder seg til ulike typer intimitet. Sex er en viktig måte å «føle sammen», og chemsex lar oss være sammen på veldig avslappede måter. Skeive har gjennom tidene opplevd mye diskriminering, trakassering og stigmatisering. Seksualisert rus handler om å bryte ut av normer, være frigjort fra forventninger og begrensninger. Selv å velge hvordan vi vil leve våre liv.»

Info og åpningstider: oslomuseum.no


Powered by Labrador CMS