Nye undersøkelser av komponist Frédéric François Chopin brevutvekslinger avslører at komponisten hadde romantiske forhold til andre menn.
Nye undersøkelser av komponist Frédéric François Chopin brevutvekslinger avslører at komponisten hadde romantiske forhold til andre menn.

Chopin elsket menn

Den sveitsiske musikkjournalisten Moritz Weber hevder at flere brev ført i hånden av den polske komponisten Chopin, med vilje har blitt oversatt feil i et forsøk på å skjule hans kjærlighet til menn.

Publisert

Den polske pianisten, musikkpedagogen og komponisten Frédéric François Chopin, født Fryderyk Franciszek Chopin (1810 – 1849), er en av de mest innflytelsesrike og populære klaverkomponistene fra 1800-tallet, og regnes som den mest betydningsfulle figuren i Polens musikkhistorie.

I det to timer lange kunstprogrammet «Chopin's Men», på den sveitsiske radiokanalen SRF, forteller musikkjournalisten Weber at han har oppdaget utallige homoerotiske brev som Chopin skal ha sendt til sine mannlige elskere. Weber hevder å ha funnet brev hvor Chopin skriver at forholdene hans til kvinner er et skalkeskjul. Komponisten skriver også i brevene at han ved flere anledninger skal ha oppsøkt mannlige sexpartnere på offentlige toaletter.

«Du liker ikke å bli kysset. Vær så snill og la meg gjøre det i dag. Du må betale for den skitne drømmen jeg hadde om deg i natt», skriver Chopin i et brev til sin nære venn fra ungdomstida, til den polske politikeren Tytus Woyciechowski, fortalte Weber i radioprogrammet.

I et annet brev, fra 1829, til Tytus, skriver Chopin at han stadig drømmer om han. Han starter ofte brevene med «Mitt kjæreste liv» og slutter med: «Gi meg et kyss, kjære kjæreste.» Weber mener at Fryderyk Chopin Institute i Warsawa i oversettelsene av brevene mellom de to mennene, bevisst har byttet om pronomen fra feminin til maskulin form for å dysse ned komponistens seksualitet.

En talsperson fra instituttet som deltok i Webers radioprogram, benekter at det har skjedd bevisst, men innrømmet også at det ikke eksisterer noen faktiske beviser for at Chopin hadde romantiske og seksuelle relasjoner til kvinner. De eneste historiske dokumentene som hevder dette, er skrevet av venner og familie og ikke Chopin selv.

Historikere er godt kjent med hans forhold til forfatteren George Sand (1804 – 1876), som også i mange år var hans muse og musikalske inspirasjonskilde. Hun var kjent for å kle seg som mann, og var av samtida sett på som en provoserende og grensesprengende kvinne, noe som i ettertid har blitt viet stor oppmerksomhet. Chopins forhold til menn har derimot ikke blitt undersøkt i like stor grad.

Det skyldes ifølge Weber, at Chopins kjærlighet til menn har blitt forsøkt visket ut av historikere, og peker spesielt på den engelskkanadiske forfatteren Alan Walkers bok fra 2018, «Fryderyk Chopin: A Life and Times», hvor Walker insisterer på at Chopins brev til Tytus Woyciechowski var et resultat av «psykologisk forvirring». I de 22 bevarte brevene mellom Chopin og Woyciechowski, inneholder de fleste kjærlighetserklæringer mellom dem.

I et av brevene til Woyeciechowski, skriver Chopin ifølge Weber, at han betror seg til pianoet om ting han egentlig vil fortelle til sin elsker. Weber håper de nye funnene vil kaste nytt lys over musikken, og hjelpe oss til å forstå den bedre.

«At Chopin måtte gjemme en del av identiteten sin så lenge, som han selv skriver om i brevene, vil måtte ha satt preg på både personligheten og kunsten hans. Musikken lot han uttrykke seg selv slik han ville fordi pianomusikk har den fordelen at de ikke inneholder ord», sa Weber i programmet.

Chopin vokste opp i Warszawa, men forlot byen 20 år gammel og kom aldri tilbake. Likevel er han fortsatt et nasjonalt ikon i Polen, der hovedstadens viktigste flyplass er oppkalt etter han. Polens president, Andrzej Duda, fra det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet har fordømt lhbt-rettighetsbevegelse i landet som en «ideologi verre enn kommunismen».

Kilder: PinkNews, Irish Times

Powered by Labrador CMS