Utstilling
På søken etter en ny og bedre verden
Utstillingen «Butch Don’t Cry» som åpner på Heimdal Kunstforening 15. april handler om å kreve plass i gatene, være intim i sengene og å la de skeive kroppene få bevege seg fritt.
– Tittelen «Butch Don’t Cry» kom
en dag vi sto midt i en gate og Christa sto og gråt. Vi hadde gått ut av døra
tidligere og jeg hadde gleda seg til å føle meg tøff og butch, men alt ble
spolert av kjærlighetssorg, tårer og skvip, sier Marin Håskjold, som sammen med Christa Barlinn Korvald åpner utstillingen på Heimdal Kunstforening lørdag 15.
april.
– Vi kjente at vi var litt lei av å gå rundt å være butch og også gråte på gata, etter dette har vi lurt på hvorfor vi har kjent på det på den måten. Tittelen er et ordspill på uttrykket «Boys don't cry», som på mange måter handler om at de som utrykker seg maskulint helst ikke skal gråte eller være sårbare. Denne tittelen går igjen i popkulturen, som i Kimberly Peirces film «Boys Don’t Cry» fra 1999 og The Cure-sangen med samme tittel fra 1979.
Lesbisk lettølbar
Tittelen «Butch Don't Cry» grodde videre og for kunstnerne handler det hele om skeiv trøst, kjærlighetssorg og vennskap. Som å gråte mens man spiser en brødskive.
I utstillinga vises fotografier, tegninger og installasjoner.
– Vi viser også musikkvideoen «Den lesbiske dalen» som vi har laget sammen med filmskaper Io Sivertsen til musikk av bandet Sliteneliten. Folk blir invitert inn i en dal med busker og velvære, og for å nyte deilig lettøl fra Norges første lesbiske lettølbar.
– I fjor var det storsatsning under Skeivt kulturår, likevel har vi sjeldent savna steder å møte andre skeive mer enn i månedene etter skytinga under Oslo Pride i fjor sommer. Dette blir også noe vi tar inn i utstillinga, hvor Christa har tegna seg gjennom dagene etter terroren, sier Marin Håskjold.
– Da jeg så NRK sin sending Nyhetsåret 2022, stemte det ikke overens med hvordan jeg huska det. NRK hadde utelatt hvordan folk tok gatene tilbake bare noen timer etter skuddene. Derfor kjentes det viktig å prøve å tegne ned hvordan jeg selv husket hvordan disse dagene var, sier Christa Barlinn Korvald.
Portrettene til Marin Håskjold, som viser folk som lever i den lesbiske dalen, er tydelig inspirert av og en honnør til fotopionerene Marie Høeg og Bolletta Berg.
– Jeg syns det er viktig å se tilbake på pionerer som har vært her før oss og bana vei, og samtidig se framover og speide etter hva slags samfunn vi har lyst til å leve i.
Hvem er så publikum?
– Publikum er alle i Trondheimsområdet som er interessert skeive ting. Vi har spesielt prøvd å få tak i skeive organisasjoner og initiativer. Marin er selv fra Trondheim og da Marin endelig fylte 20 år og ble gammel nok til å dra ut, ble homobaren her lagt ned. Så vi håper å nå ut til skeive i Trondheim, sier Christa Barlinn Korvald.
Marin Håskjold, Christa Barlinn Korvald «Butch Don’t Cry», Heimdal Kunstforening, Lundemobakken 1, 7072 Heimdal. Åpning lørdag 15. april kl. 14. Utstillingen henger til 14. mai.
Info: heimdalkunstforening.no