Kulturtipset

Foreningen for by og bygd underholder verden

Jens Kihl er fersk kulturredaktør i Bergens Tidende og rutinert vokalist i det skeive countrybandet Foreningen for by og bygd. På Christiekonferansen i Bergen 26. april opptrer han i begge roller.

Jens Kihl, Lars Korff Lofthus, Helene Nilsen, Endre Aasebø og May Frida Bosch hadde stor suksess da Foreningen for by og bygd holdt konsert under fjorårets Regnbuedagene i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Christiekonferansen arrangeres av Universitetet i Bergen og samler ledende akademikere, folk fra politikk og næringsliv, samt ulike kulturoperatører. Formål et er å diskutere aktuelle samfunnstendenser på tvers av profesjoner. Konferansens tema tar i år utgangspunkt i Skeivt kulturår.

Når Jens Kihl har to roller under årets konferanse, er den ene altså som vokalist i bandet Foreningen for by og bygd, som henter navnet sitt fra den tid der homofili var forbudt og da Det Norske Forbundet av 1948 måtte operere med dekknavn for å få lov til å leie lokaler hvor medlemmene kunne møtes.

Den andre rollen til Kihl, er å levere den oppsummerende avslutningstalen, noen han gjør i kraft av å være kulturredaktør i Bergens Tidende.

LHBT-rettigheter som politisk valuta

– Hva skal du snakke om på Christiekonferansen?

– Det vet jeg ikke enda, det kommer an på hva som blir sagt av de andre i løpet av konferansen, svarer Kihl.

Kulturredaktør og vokalist Jens Kihl har aktivisme i blodet og kajal rundt øynene som det passer.

– Det må jeg ta der og da.

Trolig blir det nok å gripe fatt i. Årets konferanse har tittelen Skeiv identitet som politisk valuta. Programmet spør blant annet hvordan et polarisert internasjonalt debattklima påvirker LHBT-rettigheter utenlands og i Norge, og hvilket ansvar Norge har for å motvirke at LHBT-rettigheter blir brukt som brekkstang av ytterfløyer.

Et annet tema er hvorvidt næringsliv og politikk signaliserer støtte til LHBT-saker for å fremme egen virksomhet, og hvordan denne «rosavaskingen» eventuelt påvirker og undergraver reelle LHBT-kampsaker og LHBT-politikk i praksis.

Syngende aktivist

Jens Kihl har bakgrunn fra politisk arbeid og fra målarbeid, før han begynte som journalist.

– Jeg var vel mer aktivist, sier han om sin fortid, og forteller at countrybandet Foreningen for by og bygd også har en skeiv aktivistisk tilnærming i bunn.

– Det er noe veldig heteronormativt ved country, men vi vil vise at denne musikken også kan romme det skeive, at genren er såpass sterk og fleksibel at den kan brukes også slik.

Med «slik» sikter Kihl til at bandet gjerne oversetter kjente sanger på sin helt egen måte, og at de framfører både de og egne sanger på klingende nynorsk. For de som vil se Foreningen for by og bygd skeive til countrysjangeren eller også er interessert i de politiske temaene Christiekonferansen tar opp, strømmes arrangementet via Universitetet i Bergens nettsider.

Kulturtips fra Jens Kihl

Hvilke arrangører eller kulturoperatører følger du med interesse?

– Typen og eg er faste publikummarar på Bergen Bonanza, Kvar månad stiller husbandet med nye gjestar som har med seg sine favorittsongar frå country- og americana-verda. Det dukkar alltid opp songar eg ikkje kjende til og historier eg ikkje hadde høyrt.

Hvor går du selv ut og hvorfor dit?

– Eg er ganske ofte å sjå på Victoria. Plassen ser ut som finstova til bestemora di, viser Brann-kampar og er ei viktig scene for både hiphop og rock. Ute i verda finst det sånne alt-i-eitt-klubbar i mange etasjar med loungar, dansegolv og barar. I Bergen har vi også ein sånn – men han er på femti kvadrat.

Hva er den sterkeste kulturopplevelsen du har hatt i det siste?

– Ein ettermiddag for nokre veker sidan var hovudet fullt av kaos. Det var så mange som reiv og sleit i meg samstundes, liksom. Då heiv eg på meg jakka og gjekk dei få hundre metrane bort til Studio Bergen, der dei viste "Monument 0.10: The living monument". Framsyninga har inga klar handling eller hovudpersonar, det er berre rørsler, byggverk og andletslause skapningar. To og ein halv time seinare var eg ein annan person. Eg kunne ha budd inne i det stykket.

Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til framover?

– Eg har høge forventningar til Det skeive blikket på KODE, som opna sist helg. Eg gler meg innmari til Metteson-konserten på Verftet i slutten av april. Boknatti i Den norske bokbyen i Fjærland var ei av dei vakraste nettene i 2021. Eg trur det blir minst like bra i år. Eg er veldig spent på den nye boka til Édouard Louis. Og så håpar eg intenst at Amy Black Ndiaye lagar ein ny sesong av Verden er min!

Powered by Labrador CMS