Gayming

GAYMERNE I RAINB0W GLITTER

I spillfellesskapet Rainb0w glitter er det nulltoleranse for homo- og transfobi. – Dette er et av få gaming-miljø der transfolk er majoriteten og skeivhet er normalen, forteller initiativtaker Christine Marie Jentoft.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vil gi folk en smak på hva som kan være et godt gamingmiljø. Alle som kommer til oss, kommer fra et gamingmiljø der ryggmargsrefleksen er å si «jævla homse» når man for eksempel blir skutt og dør i et spill. De fleste i Rainb0w glitter har lenge måttet overleve i et gamingmiljø som er veldig røft, sier Christine Marie Jentoft til Blikk.

Hun er en av initiativtakerne bak Rainb0w glitter, et skeivt nettfellesskap for gamere. I dag er de 300 medlemmer, og når Blikk møter Jentoft får vi høre at 95 av dem for øyeblikket er påkoblet Discord, et chatfellesskap spesialdesignet for gaymere.

Rainb0w glitter stiller ingen krav om ferdigheter, eller erfaring til medlemmene. De trenger kun interesse for gaming og et ønske om å bidra til et godt miljø.

– Vi har det til felles at vi er «nørds» og gamere. Når man sier at man er gamer, eller «gaymer» som vi i Rainb0w glitter sier, tenker de fleste på en svett cisgutt i en mørk kjeller. Begrepet er stigmatiserende, men jeg er opptatt av at gaming innebærer mye mer. Jeg har møtt tanter som er ekstreme «Candy Crush»-fans. De er vel så mye gamere som svette tenåringsgutter!

Fra Playstation til Discord

Kimen til Rainb0w ble sådd på Playstation. Jentoft og ei venninne hadde spilt sammen over lengre tid, men ønsket seg ei gruppe å spille med. I tillegg hadde de sett seg leie på homofobien, transfobien og rasismen i spillmiljøet. De startet etter hvert ei gruppe i spillet «Destiny 2», satt sammen av gamere de selv rekrutterte på Twitter, Facebook og blant venner.

– Rainb0w glitter er et gamingfellesskap som gir pusterom til skeive i et ellers tøft gamingmiljø med mye homo- og transfobi. Men den skeive aktivismen har vi lagt igjen utafor spillet. Hit kommer vi for å game, slappe av og snakke skit, forteller Christine Marie Jentoft.

Etter hvert hang flere og flere seg på. Da flyttet de to kommunikasjonen over fra Playstation til Discord for å favne gamere på alle spillplattformer, som mobil og pc.

– Under pandemien tok det helt av. Det som hadde begynt som en vennegjeng som koste seg og gamet hver lørdag, ble til digitale fester med masse folk. Da valgte vi oss ofte ut ett spill vi enten spilte sammen, eller så på når andre spilte over direktestrømming, forteller Jentoft.

Det er ingen krav til hvilke spill som spilles, utover at de enten må være billige eller gratis slik at alle kan delta uavhengig av privatøkonomi.

– Der kommer, tro det eller ei, «Call of Duty: Warzone» best ut. Det er gratis og veldig intuitivt. Så det er tilfeldig at det ble et ganske voldelig skytespill.

Både skeive og streite

«Call of Duty»-serien er skytespill der spillerne kommuniserer direkte over mikrofon. Jentoft forteller at slike spill har store problemer med blant annet trans- og homofobi.

– Transkvinner går som oftest tilbake i skapet i spill med mikrofon fordi andre spillere hører stemmen, og spør om man er homo.

«Call of Duty» er desidert verst, mener Jentoft. Likevel samles Rainb0w glitter-gjengen for å spille blant annet dette spillet.

«Last Of Us» spillene er to postapokalyptiske horror-spill som spinner rundt den skeive tenåringsjenta Ellie. Spillet er nylig gjort om til en serie på HBO.

– Vi har en klar policy på at rasisme, funkofobi, transfobi og homofobi ikke er tillatt. Med Rainb0w glitter har vi sikret at dette ikke skjer. Vi har en kultur for å si ifra, og å bli tatt seriøst når man sier ifra. De som er med, både skeive og streite, har oppsøkt Rainb0w glitter spesifikt fordi de vil ha et trygt miljø.

– Så det er ikke bare skeive som er med?

– Neida, det har ramla inn streite, men alle er klar over at de er på et skeivt sted. Da vi bikka 200 medlemmer, kom det plutselig inn en streit person som ville komme seg unna den giftige kulturen utenfor gruppa. De er selvfølgelig velkomne, men vi må ha en del rutiner for hvem vi slipper inn. For transfolk har miljøet blitt et fint sted å teste ut navn og pronomen. I tillegg er flere i gruppa profilerte aktivister. For å bli med, må du derfor sende meg en melding på sosiale medier, så sjekker jeg deg ut før jeg slipper deg inn.

Frihet med The Sims

Jentofts interesse for spill startet da hun som femåring fikk sin egen GameBoy.

– Familien min var mye på reise da jeg var liten, og da viste det seg at GameBoy og Super Nintendo var gode barnevakter i bilen. Etter hvert ble det en interesse, og gaming har siden vært det eneste som har vært konstant i livet mitt.

Hun ser stor forskjell på forholdet sitt til gaming før og etter at hun kom ut som trans.

– Før transisjonen var gaming en virkelighetsflukt. En periode var det vel også en usunn interesse. På det meste gamet jeg 16 timer i døgnet. Det ga meg et verktøy for å skape en karakter som var sånn jeg opplevde meg selv. Jeg tror det er en av grunnene til at for eksempel «The Sims», ble så populært. Der har du en enorm frihet.

«The Sims» er et simulatorspill lansert i år 2000 der du kan lage karakterer, «simmer», og designe hus til disse. Du står helt fritt til å velge hvem karakterene blir sammen med, hvordan de ser ut og hva de skal foreta seg. Under den første demonstrasjonen på en spillmesse i 1999, begynte to kvinnelige «simmer» å kline nokså lidenskapelig foran journalistene i salen. Det skapte reaksjoner, men det ble likevel aldri slått noen spiker i kista for «The Sims» av den grunn. I dag regnes spillserien som en av de mest solgte noensinne.

– Der var det nok mange som hadde sine første skeive opplevelser med «The Sims», det første spillet der du kunne lage skeive karakterer, sier Jentoft til Blikk.

– Der var det nok mange som hadde sine første skeive opplevelser med «The Sims», det første spillet der du kunne lage skeive karakterer, sier Jentoft.

Transmenn i hovedrollen

Det finnes flere spill med god skeiv representasjon. Dessverre finnes det også dårlige spill der hele poenget med en skeiv karakter, nettopp er at den er skeiv.

– Når jeg ser tv-serier eller filmer jeg synes har godt skeivt innhold, er det fordi de skeive karakterene er tredimensjonale og ikke «bare» skeive, sier hun.

– Har film og tv kommet lenger enn spill i skeiv representasjon?

– På noen områder, ja. Spill er et mye yngre medium, så det er kanskje naturlig. Samtidig er det mye lettere å lage spill enn filmer og serier. Dermed får du mye bedre representasjon. Også fordi de er interaktive. I filmer og serier ser du inn på en karakter, i spill opplever du personene innenfra og ut. Du setter deg i deres sko.

Spillanbefalinger

Blikk ba Christine Marie Jentoft anbefale tre spill.

Wolfenstein

Et skytespill der du er en del av en opprørsgruppe som kjemper mot nazister som har tatt over verden. Hvem er det naturlig å alliere seg med da? Jøder, svarte og homofile. Ingen av karakterene er egentlig skrevet godt, for hele spillet skal være en karikatur, men samtidig får du lov til å løpe rundt og skyte nazister. Så det trekker jo opp.

Last Of Us og Last Of Us 2

To postapokalyptiske horror-spill som spinner rundt den skeive tenåringsjenta Ellie. Hun er immun mot zombieviruset som sprer seg i USA, og din oppgave er å frakte henne fra én kant av landet til en annen. Spillene har gode, skeive karakterer, men skeivhet er ikke hovedpoenget. De tar for seg mye vond tematikk, som overgrep, og holder ikke tilbake. I andre spill møter vi også en transmaskulin karakter som har blitt utestengt fra sin post-apokalyptiske kult. Ja, det er vondt å høre om, men det ville vært urealistisk om transfobi plutselig sluttet å eksistere i et postapokalyptisk samfunn.

Dream Daddy

En god datingsimulator med god representasjon innenfor en av de mest harry spillsjangerne som finnes.

Jentoft forteller at flere nye skeive spill ofte har transmenn i hovedrollen.

– De ser du først og fremst komme fra små spillutviklere, ikke fra store. Jeg har til gode å spille et bra spill utgitt av en større spillprodusent, som har en god skeiv hovedkarakter.

Nyttårsfest og Pride-parade

Pandemien hadde også satt sitt preg på Rainb0w glitter. Flere av medlemmene ble sittende mye alene og det førte til at de opprettet en egen chat på Discord som de kalte for «Kontoret».

– Folk på hjemmekontor kunne hoppe inn der. Du trengte ikke å prate med noen, men du kunne sitte der i et fellesskap og kanskje føle deg litt mindre alene. Riktignok kom gamere som er vant til å henge med venner online, relativt godt ut av pandemien. Vi har allerede et etablert miljø, men selvfølgelig var det tøft også å vende oss til den nye hverdagen.

Rainb0w glitter har etter hvert vokst seg større enn et vanlig spillfellesskap. De har derfor arrangert digital nyttårsfest, og etter terrorangrepet utenfor London, opprettet de en egen chat for de som ville bearbeide inntrykk og opplevelser.

I tillegg kan Rainb0w glitter skryte på seg å ha arrangert verdens første Pride-parade i spillet «Call of Duty: Warzone». Spillerne fikk informasjon om paraderuta, komplett med kart som i en fysisk parade.

–Da gikk vi med glittervåpen og gassgranater med farger som vi kasta vilt rundt og laget regnbuer med. Det var akkurat så tøysete som det høres ut, sier Jentoft og ler.

Powered by Labrador CMS