Oslo/Fusion

Banebrytende og kontroversiell

På Oslo/Fusion International Film Festival i dag blir det et historisk tilbakeblikk på regissør Fred Halsted, som skapte sitt eget offentlige image som en lærkledd sadist.

«Sextool» (1975) av regissør Fred Halsted.

Oslo/Fusion International Film Festival byr på 135 kvalitetsfilmer på Cinemateket og Vega Scene fra 22. - 29. september.

Høydepunkter fra programmet:

Filmmaker in Focus: Fred Halsted

Fred Halsted var en legende i sin samtid. Han skapte sitt eget offentlige image som en lærkledd sadist og ble umiddelbart både fryktet og beundret som et av de første åpent homofile sexsymbolene. Hans tabu-brytende filmer tråkket opp nye veier innen homoerotisk film for sin portrettering av sadomasochisme og andre former for perversiteter. Disse arbeidene sendte en sjokkbølge gjennom den begynnende homofrigjøringskampen og kunstverdenen likeså, noe som førte til at New Yorks Museum of Modern Art (MoMA) etter hvert kjøpte dem. Til tross for deres viktige kulturelle betydning har filmene hans lenge kun vært tilgjengelige i kastrert form, om i det hele tatt.

Oslo/Fusion presenterer to av Halsteds banebrytende og høyst kontroversielle filmer, nylig restaurert av MoMA i all sin prakt: «The Sex Garage» (1972, 35 min) og «Sextool» (1975, 61 min).

«The Sex Garage» (1972) av Fred Halsted.

Kortfilmprogram: «Fighting Spirits»

Om kampen dreier seg om miljøet, retten til å leve i fred, å beskytte sine venner eller show-wrestling i full drag, så krever det styrke og besluttsomhet. Det er tema i seks kortfilmene.

«Chokehole: Drag Wrestlers Do Deutschland» av regissør Yony Leyser.

Spillefilm: «Theater Camp»

Når den elskede lederen og grunnleggeren av en nedslitt teaterleir i New York plutselig havner i koma, må den eksentriske gjengen med ansatte finne en måte å samarbeide med lederens intetanende «crypto-bro»-sønn for å holde leiren gående frem til åpningen.

Regidebutantene Molly Gordon og Nick Lieberman, feirer på autentisk og hysterisk vis dette magiske rommet og de briljante, men litt sprø, lærerne som lar barn være seg selv og bygge opp sin selvtillit. Samtidig som de tar alle observasjoner rundt leirlivet på kornet, etter flere tiår med egne erfaringer fra teaterleir.

Filmen vant juryens spesialpris for beste ensemble på Sundance filmfestival tidligere i år.

Dokumentar: «Hidden Master: The Legacy of George Platt Lynes»

George Platt Lynes var i sin tid kjent for sine kjendisportretter og slående motefotografier. Men hans hjerte, lidenskap og største talent lå et annet sted - i arbeidene hans med den nakne mannekroppen. 

Han fotograferte elskere, venner, kolleger, dansere og menn villige til å kle av seg foran kameraet hans. Denne siden av hans arbeid har bare nylig blitt oppdaget for fullt og verdsatt som den revolusjonen det representerer. 

Den visjonære art director Sam Shahid avdekker en ukjent side av Lynes gjennom et enormt arkivmateriale av bilder fra 1930- til 1950-tallet, i en film som velfortjent plasserer ham som en av det 20. århundrets store figurer innen fotokunst. 

«Hidden Master: The Legacy of George Platt Lynes».

Spillefilm: «Solo»

Simon, en oppadkommende stjerne i Montreals dragqueenmiljø, må takle skuffelsene av to umulige kjærlighetsforhold samtidig.

Den ene fra en lidenskapelig, men destruktiv affære med sin nye kollega Oliver, og den andre fra et kjølig og fjernt forhold til moren Claire, som tidlig valgte sin egen karriere foran Simon og søsteren.

Denne følsomme karakterstudien fra regissør og manusforfatter Sophie Dupuis, er lagt til Montreals livlige dragscene og fokuserer på en talentfull ung artist hvis fortid og fremtid smelter sammen på uventede måter.

«Solo».

Spillefilm: «Soft»

Unge Julien og hans queere venner lever livet i undergrunnen av Toronto, og nyter den nyvunne friheten av sommerferien. Den unge trioen er fast bestemt på å snike seg inn på en lokal homoklubb denne sommeren, lengtende som de er etter å oppleve alt det vidunderlige som ligger bak klubbens forbudte vegger. 

Julien har rømt hjemmefra og bor hos transkvinnen Dawn. Når hun ikke kommer hjem etter en kveld ute, slår gjengen seg sammen for å finne henne, men en grusom oppdagelse gjør reisen til sannheten mørkere enn forventet. 

 Regissør Amenta sier selv at filmen er et kjærlighetsbrev til barndommen han aldri hadde og vennskapene han alltid lengtet etter å oppleve.

«Soft».

Kortfilmprogram: «The X-Rated Ones»

Hot, sexy, humoristisk, alvorlig og informativt. Ni filmer med 18-årsgrense. Dere vet hvorfor.

«Inside Out» av Praline Studio.

 

Fullt program, visningstider og info: oslofusion.no

 

 

Powered by Labrador CMS