CISvett-regler

Publisert

Bruce Jenner er historie. Og Caitlyn Jenner presenterer seg nå for verden i den nye utgaven av magasinet Vanity Fair. Nyheten tok media og sosiale medier med storm, og de fleste er positive. Men likevel trår mange feil. Sosiolog og forfatter Vally Vegge var en av de første her hjemme til å tråkke over med hensyn til Jenner. I et leserinnlegg i Klassekampen angriper hun Jenner og hevder at «”Kjønnsskifte” er en lege- og psykiaterassistert hormonell og kirurgisk lemlestelse av kroppen, av det medfødte biologiske kjønn – et assistert kjønnslig selvmord.» Reaksjonene lot ikke vente på seg. LLH-leder Bård Nylund gikk hardt ut mot Vally Vegge i kronikken Vegges Gale Verden. Lederen av Forbundet for transpersoner i Norge, Jan Elisabeth Lindvik, gikk også ut mot Vegge i kronikken I hvilken grad bør man holde kjeft? Jenner er tidligere toppidrettsutøver, som i en periode i 1970-årene var verdens fremste tikjemper. Jenner satte verdensrekord i tikamp i 1975 og 1976, og vant gullmedaljen under sommer-OL i 1976 i Montreal. Jenner har også spilt i en del filmer, deriblant Can't Stop the Music, men har de siste årene vært mest kjent som en del av Kardashian-klanen. Internasjonalt har Caitlyn Jenner fått støtte fra kjendiser som Ellen DeGeneres, Lena Dunham, samt stedøtrene Kim og Khloé Kardashian. Jenners nye Twitter-konto har slått alle rekorder. I løpet av fire timer fikk Caitlyn Jenner over én million følgere på mikrobloggtjenesten. Med et så stort medieoppstyr og meninger på sosiale medier er det på plass med noen kjøreregler. Blikk Nett har hentet inn ekspertise fra bloggen ComingOutChristine – som skrives av Christine Marie Jentoft – og kan i dag presentere CISvett-regler for alle som måtte ha en mening om Caitlyn Jenner og andre trans personer.

Men først, hva er en CISperson?

Å være ciskjønnet betyr at du identifiserer deg med det biologiske kjønnet du er født med og oppdratt til. En ciskjønnet kvinne/ciskvinne er født som kvinne og identifiserer seg med det kvinnelige kjønnet, og en ciskjønnet mann/cismann er født som mann og identifiserer seg med det mannlige kjønnet. Begrepet er tatt i bruk som en motsats til «transperson» og «transkjønnet». Ved å bruke begrepet «cisperson» tydeliggjøres at alle har en kjønnsidentitet, ikke bare kjønnsminoriteter som for eksempel transpersoner. Både heterofile, bifile, homofile og lesbiske kan være cispersoner.

CISvett-regler

Se for deg at en venn kommer ut av skapet og identifiserer seg som et annet kjønn enn det du er vant med. Det kan gjøre deg usikker, og det er helt vanlig. For noen mennesker kan det være helt uproblematisk at andre kommer ut av skapet, men det er viktig å lytte og å forstå at det kan ha vært tungt for vedkommende. Blogger Christine Marie Jentoft står bak bloggen ComingOutChristine og hun har en rekke tips og gode råd slik at du ikke trår feil.

Gode råd:

• Når noen kommer ut som trans er det lov å spørre, «Hva vil det si?/Hva betyr det?». Ingen forventer at du skal ha full peiling. • Ikke still for mange eller for intime spørsmål. Å spørre noen om underlivet deres eller hva de tenker å gjøre med det, er ikke ok. Si heller at hvis de trenger å snakke om medisinske tilbud så er du der. La det foregå på vennens egne premisser. • Spør vennen din om hen trenger noe, eller om det er noe du kan gjøre. Iblant holder det bare å ha noen å prate med, andre ganger trenger vi at du kanskje står bak oss. • Ikke anta noe. Bare fordi noen kommer ut som dame så betyr ikke det at de automatisk ønsker å gå med høye hæler eller kjoler. La de definere kjønn på egne premisser. Det samme gjelder pronomen og navn. • Når/om de velger et nytt navn, bruk det, med mindre de sier noe annet. Det er lov å glippe iblant, men ikke for mye. Om du virkelig sliter så kan du sitte hjemme og trene for deg selv. Det er ikke så vanskelig. Rett på andre når de bruker feil navn. (NB! Dette gjelder ikke hvis transvennen din ikke bruker navnet offentlig ennå). • Bruk alltid ønsket pronomen. Å nekte å bruke pronomen er det samme som å pisse på vedkommende. • Ikke si at du har sett tegnene, eller ikke har sett de. Det er strengt tatt irrelevant og bidrar lite. • Ikke anta seksualiteten til vennen din. En del av oss er lei av å høre ting som «Så, liker du menn nå da eller?» • Aldri fortell andre at vennen din er trans. Med mindre du har fått direkte beskjed om å dele det med noen. Det er opp til vennen din å bestemme hvem som skal vite. • Det er ingen skam om vennen din ønsker å forbli skjult. Det er ikke et krav at alle må være åpne om at de er trans. • Unngå velmente komplimenter, slik som tips til hvordan vedkommende kan passere bedre. Gjør heller vedkommende oppmerksom på at hen kan spørre om hjelp. • Vær tålmodig. Å finne ut av seg selv og sin egen identitet er en prosess som for deg har tatt mange år. Vennen din må få bruke den tiden hen selv ønsker. Dette kan innebære flere endringer av navn og pronomen, før hen finner noe som sitter. • Det finnes ikke én måte å transisjonere på. Alle må gjøre det som er rett for en selv. Dette gjelder også navn, kjønnsuttrykk og pronomen. • Ikke spør hvordan vennen din har eller tenker å ha sex. • Vær kritisk til transvitser i hverdagen. Fleip om transer og menn i kjoler bidrar til å gjøre hverdagen utrygg for trans folk. • Les om tematikken. Det er ingen skam å ikke være ekspert.

For flere gode råd, sjekk: comingoutchristine.blogg.no