Musikk

«En temperamentsfull kvinne i en mannskropp»

– Det er en anspent tid i Brasil, som er et ødelagt land med økende fascisme. Kunst er motstand, erklærer Johnny Hooker. Onsdag 22. juni holder han konsert på Cosmopolite som del av Oslo Pride.

Publisert Sist oppdatert

Brasilianske Johnny Hooker (34) serverer glitter, aktivisme og et forrykende show når han går på scenen på Cosmopolite under Oslo Pride i juni. Musikeren og skuespilleren som er et ikon i hjemlandet, spiller i sceneshowene ut sin egen karakter iført flagrende hår og faraosminke, og er ifølge ham selv er «en temperamentsfull kvinne i en mannskropp, med øyne fylt til randen av tårer».

Den prisvinnende artisten bergtok sitt hjemmepublikum med debutalbumet «Eu Vou Fazer uma Macumba para te Amarrar, Maldito!» i 2015, en særegen miks av samba, frego, frevo og axé, alle sjangre med dype brasilianske røtter. Utgivelsen ble av magasinet Rolling Stone utropt til et av årets beste album.

I 2017 slapp han albumet «Coração», som også ble godt mottatt av publikum og musikkpresse. Samme år spilte han på den store festivalen Rock in Rio, de 32.000 møtte opp for å hylle Hooker. Artisten er åpen i et land som har de mest alarmerende forekomstene av vold og diskriminering av skeive i verden.

«Brasil er det landet som dreper flest lhbtq-personer i verden. Det er hjerteskjærende. [ … ) Det er en anspent tid i Brasil, Det er et ødelagt land med økende fascisme. Kunst er motstand!», sier Johnny Hooker i et intervju med magasinet Vogue.

Stilmessig henter han inspirasjon fra både glamrock, pop og mange av pophistoriens storheter som Freddie Mercury, Mick Jagger og Michael Jackson, men også fra hans «hellige treenighet»: David Bowie, Madonna og den hellige ånd, Caetano Veloso. Sistnevnte en brasiliansk sanger og låtskriver som var med i den avantgardistiske musikkbevegelsen Tropicalismo som blander teater, poesi og musikk på scenen.

I 2021 slapp Hooker sitt tredje album «Orgia», inspirert av boka med samme navn av den argentinske forfatteren Tulio Carella. I boka, utgitt i 1968, skrev Carella om sine seksuelle møter med menn i delstaten Pernambuco, nordøst i Brasil. Hooker brukte historiene til å lage et popalbum som hyller seksuell frigjøring, skeiv identiteter og kjønn.

Johnny Hooker, Cosmopolite, onsdag 22. juni, Vogts gate 64, Oslo

Mer info: Cosmopolite.no

Powered by Labrador CMS