Urix

President Miguel Díaz-Canels regjering har hatt intense kampanjer for at folket skulle stemme ja til den nye familieloven.
President Miguel Díaz-Canels regjering har hatt intense kampanjer for at folket skulle stemme ja til den nye familieloven.

«Kjærlighet er loven», sier Cubas president

Publisert

EN FOLKEAVSTEMNING på Cuba gjorde det den 26. september krystallklart at likekjønnede pars rett til å gifte seg nå er blitt til lov. Ettpartistaten har ikke konvensjonelle valg for borgerne, men har ved tre tilfeller siden 1959 avholdt folkeavstemninger, der denne er den tredje. Generelt er det regjeringen selv som avholder avstemninger om ulike temaer, og landet er kjent for at de fleste spørsmål oppnår cirka 90 prosent ja-stemmer når parlamentsmedlemmene skal velge side. I folkeavstemningen i september deltok dog hele 74 prosent av den generelle, stemmeberettigede befolkningen, godt over seks millioner mennesker, og 67 prosent av de som deltok i valget stemte for at likekjønnede par skal kunne gifte seg.

President Miguel Díaz-Canels regjering hadde allerede lenge drevet intense kampanjer for at folket skulle stemme ja til den nye familieloven som blant annet tillater likekjønnet ekteskap. Kubanske medier kontrolleres i all hovedsak av kommunistpartiet, så det finnes få uavhengige kilder til informasjon rundt avstemningen og opptakten til denne. Enkelte aviser har allikevel indikert at den bastante kampen for likekjønnet ekteskap kan være ledd i Días-Canels forsøk på å fremstå som en politiker som vil modernisere landet som nå sliter med graverende fattigdom, strømbrudd og opptøyer.

Motstanderne av loven var i hovedsak medlemmer av evangeliske og katolske menigheter, og regjeringen nedla medieforbud mot å dekke deres nei-kampanje. President Días-Canel feiret umiddelbart ja-sidens seier, og tvitret like etterpå: «Kjærlighet er nå blitt loven», og senere la han til: «Vi har en gjeld å betale til generasjoner av kubanere som har måttet sette sine familieplaner på vent i mange år nå. Fra i dag er vi blitt en bedre nasjon.»

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS