Cyrus hjelper ungdom

Publisert

Superstjernen Miley Cyrus, som selv kaller seg "floating gender" er også en filantrop og lhbtq-aktivist. Nå starter hun en stiftelse som skal synliggjøre og hjelpe hjemløs lhbtq ungdom. Som 22-åring er Miley Cyrus kanskje sin generasjons mest synlige og mektigste aktivist. Nå vil hun utnytte sin innflytelse til å hjelpe unge mennesker som blir hjemløse og forfulgt på grunn av sin seksualitet eller kjønnsidentitet. "Folk som sier at vi ikke kan endre verden tar feil.Vi vil lage bråk og oppstyr!" står det i stiftelsens manifest.– Jeg føler at jeg har mye makt i den posisjonen jeg er i nå. Men så mange unger føler ikke det. De er underlagt foreldrenes regler, sa Miley Cirus til Associatet Press (AP) da hun offentliggjorde at hun ville starte stiftelsen. Cyrus ble blant annet inspirert til å danne non-profit Cyrus Happy hippiestiftelsen Happy Hippie Foundation etter at Leelah Alcorn, en transkjønnet 17 år gammel jente begikk selvmord i slutten av 2014 etter å ha blitt tvunget til å gjennomgå såkalt "konverteringsterapi." Dette er en form for terapi som har som mål å endre en persons seksuelle orientering.-Vi kan ikke fortsette å legge merke til disse barna for sent, sier hun til USA Today.

Happy Hippie Foundation

Femte mai lanserte Cyrus Happy Hippie Foundation, en filantropisk virksomhet som skal samle inn penger og sette søkelyset på hjemløs lhbt ungdom.– Ingen skal måtte skjule hvem de egentlig er, uansett hva hans eller hennes navn, kjønn eller status er, sier hun. Stiftelsen skal gi utsatte barn tilbud om terapi gjennom kunst og dyr, noe som har vært viktig i hennes egen utvikling.

Stemmen til stemmeløse

Selv om hun ble oppdratt kristen, har Cyrus en spesiell forakt for fundamentalistister som er imot at homofile og trans personer skal få samme anerkjennelse og rettigheter som alle andre.– Jeg ønsker å bruke min stemme som en megafon til unge mennesker overalt og oppmuntre til menneskelig utvikling, sier Cyrus. – Meningsløs fordømmelse av andre er dessverre alt for vanlig, sier hun til USA Today.

"Floating"

Om sin egen kjønnsidentitet sa hun i juni at hun er ”floating gender”. Hun identifiserer seg verken som det ene eller det andre, og har hatt både kvinnelige og mannlige kjærester.– Jeg vil ikke forholde meg til å være gutt eller jente, og jeg trenger ikke å ha en partner som identifiserer seg som enten gutt eller jente, sier hun til Paper Magazine.

Stort behov

Stiftelsen, som ble lansert 5. juni har allerede delt ut over 15 000 måltider til hjemløs ungdom i Los Angeles. Stiftelsen skal også finansiere opplysningskampanjer og sørge for at ungdom og pårørende får den informasjonen de trenger. I tillegg vil de hjelpe unge hjemløse med å skaffe jobb og utdanning. De vil også jobbe internasjonalt med å nå ut med informasjon."Vi utfordrer urettferdighet, selv om det er kontroversielt. Vi vet at vi er sterkere sammen, når vi hever stemmene og gjør noe aktivt for å gjøre en forskjell," skriver stiftelsen på sine hjemmesider.Som en del av lanseringen, avduket Cyrus det hun kaller ”Backyard Sessions”, en samling av musikkvideoer i samarbeid med artister som Joan Jett, Laura Jane Grace, Melanie Safka og Ariana Grande. Alle musikkvideoene er spilt inn i Cyrus egen bakgård, og legges ut på Facebook med en "Donate" -funksjon som gjør at fansen kan gi penger direkte til The Happy Hippie Foundation.Se video med Miley Cyrus om hvorfor hun engasjerer seg i lhbt og trans-problematikk: https://www.youtube.com/watch?v=7gSQPpSzWlo

Populært på Instagram

15. juni lanserte Cyrus kampanjen #Instapride for å hylle trans personer. Kontoen har nå over 31 600 bilder. Også Happy Hippie Foundation er populært på Instagram. Kontoen har 347 000 følgere allerede. På Happy Hippie Foundations nettsider står det at: 
  • 1.6 millioner unge er hjemløse i USA.
  • 40 % av alle hjemløse ungdommer identifiserer seg som lhbt, og den mest vanlige grunnen til at de er hjemløse er at familiene deres har avvist dem.
  • 25 % av alle hjemløse ungdommer i USA har opplevd fysisk vold eller blitt seksuelt misbrukt.
  • Omtrent en tredjedel av alle hjemløse trans personer har blitt nektet å komme inn på herberg for hjemløse.
 Cyrus tok selv en del av studiobildene til Instagram-kampanjen #InstaPride. Foto: Instagram/MileyCyrus Se videoer her: Miley Cirus – Wrecking Ball (Directors Cut): Vant årets beste musikkvideo i 2014: Miley Cirus – Adore You: True Trans Rebel Soul (Laura Jane Grace og Miley Cirus):

Fakta:

Miley Cyrus er stifteren bak Happy Hippie Foundation http://www.happyhippies.org.Miley Cirus kaller seg ”floating gender”. Artisten har engasjert seg for større åpenhet og aksept rundt kjønnsidentitet og særlig for trans personer.Unge Miley Cyrus ble en sensasjon over natten i 2006 som stjernen i Hannah Montana, en populær Disney Channel TV-serie. Serien ble pangstarten som gjorde at Cyrus kunne lansere sin egen platekarriere flere år senere. Rampelyset er ikke en ny ting for familien Cyru. Mileys far, countrysangeren Billy Ray Cyrus, gikk fra det ukjente til stjernestatus nærmest over natten da sangen "Achy Breaky Heart" gikk til topps på hitlistene i 1992. Samme år kom Destiny Hope Cyrus til verden. Destinys muntre gemytt som barn ga henne kallenavnet Smiley, som etter hvert ble forkortet til Miley.Mileys karriere som profesjonell skuespiller begynte i 2003, da hun dukket opp i en episode av TV-serien ”Doc.” Samme år spilte hun en liten rolle i Tim Burtons film ”Big Fish.” Den unge skuespilleren hadde også utviklet en interesse for å skrive sanger og lære å synge, og i 2005 spilte hun en rolle som tillot henne å sekombinere sine ferdigheter i skuespill og musikk. Miley ble en stor suksess i tittelrollen i Hannah Montana, der hun spilte en tenåringsjente som fører et dobbeltliv. På dagtid, er hun Miley Stewart, en vanlig jente som er opptatt med skole, venner, søsken, og er en helt alminnelig 14-åring, mens om natten blir hun Hannah Montana, en multi-platinum popstjerne hvis karriere er styrt av hennes far, Robby Stewart, en vellykket låtskriver.

Mer fakta:

Miley Cyrus, amerikansk popsanger og skuespiller, datter av countrystjernen Billy Ray Cyrus. Hun vokste opp i Franklin, Tennessee – like utenfor Nashville. Allerede som tiåring var Miley Cyrus med i en spillefilm, Big Fish (2003).Gjennombruddet kom i 2006 med tv-serien Hannah Montana, der hun spilte tittelrollen fram til serien ble nedlagt i 2011. Den var veldig populær blant unge jenter, noe som bidro til at albumene med seriens musikk ble store suksesser. De fire første nådde også Topp 20 i Norge: Hannah Montana (2006), Hannah Montana 2 (2007), Hannah Montana: The Movie (2009) og Hannah Montana 3 (2009). Sistnevnte ga Cyrus en hit med He Could Be The One.Cyrus har hatt hovedrollen i filmer som Hannah Montana: The Movie, (2009), The Last Song (2010), LOL (2012) og So Undercover (2012).I eget navn har Miley Cyrus hatt stor suksess som plateartist, inkludert i Norge. Hun har utgitt studioalbumene Meet Miley Cyrus (2007), Breakout (2008), The Time Of Our Lives (2009), Can't Be Tamed (2010) og Bangerz (2013). Disse ga henne hits med 7 ThingsThe ClimbParty In The U.S.A., Can't Be TamedWe Can't Stop og Wrecking Ball. De to sistnevnte er fra Bangerz, der hun brøt med sin tidligere "snille" popstil og i stedet bød på en hipp, kritikerrost blanding av r&b, hiphop, synthpop og country. (Kilde: Store norske leksikon)