Skeive Sørlandsdager åpner offisielt onsdag 23. august kl. 18 på Clarion Hotel Ernst.
I år har Skeive Sørlandsdager valgt å satse på et stort åpningsshow og starter kvelden med åpningstale og foredrag med Anja Hammerseng-Edin, tidligere håndballspiller og nå pådriver for Fearless Mind og Team Fearless i Larvik.
– Fearless handler om troen på å være god nok. Ikke bedre enn andre. Heller ikke dårligere. Vi finner indre ro med aksept og nysgjerrighet fremfor angst og dømming av oss selv og andre mennesker, sier Anja Hammerseng-Edin i en pressemelding.

Videre vil åpningskvelden bestå av utdeling av Homofrydpris og talkshow. Talkshowet ledes av Joakim Aadland, festivalsjef for Regnbuedagene i Bergen. Med seg har han gjestene Anja Hammerseng-Edin, Big Daddy Karsten, Norges første åpne skeive rapper, rapper, Sam & Sky, duoen bak årets pridelåt «Skammens diskotek», og låtskrivere fra Kristiansand. Står bak årets pride-låt, Skammens Diskotek), Steinar J. Olsen, Stormberg-gründer, sexolog Esben Esther Pirelli Benestad, Birgit Amalie Nilssen, teatersjef på Kilden Teater- og konserthus, og Bård Nylund, tidligere leder i LLH, nå LO, og aktuell med boka HOMO.

Kilden i regnbuefarger
Skeive Sørlandsdager fikk en aldri så liten snikstart allerede tirsdag 22. august. Da ble Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand lyssatt med regnbuefarger – og huset skal være regnbuefarget fram til festivalen slutter 27. august.
– Ved å fargelegge Kilden vil vi feire mangfoldet, sier administrerende direktør Hans Antonsen.

Antonsen mener Skeive Sørlandsdager er en viktig markering av det fargerike samfunnet.
– Det er et samfunn vi ønsker å bidra til. Et samfunn der det er rom for alle mennesker som ønsker å leve sammen i fred og forståelse, som et stort, vanskelig, men vakkert regnbuefarget oss.

Pride mot nazisme
Skeive Sørlandsdager arrangeres av FRI Sør og er landsdelens største feiring av mangfold.
I dagene før fjorårets festival stjal og brant den nynazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen regnbueflagg og hengte opp homofiendtlige plakater og bannere med teksten «Knus homolobbyen» flere steder i byen. Men gruppas hataksjon fikk motsatt virkning. Skeive Sørlandsdager fikk en haug med støtteerklæringer og også rekordoppslutning i paraden.

Det er lov å håpe på ny paraderekord i år. Big Daddy Karsten, en av flere artister som skal opptre på Skeive Sørlandsdager, har troen. Big Daddy Karsten er for mange kjent som «Norges første åpne hip hop artist,» men han er mer enn det. Han er også en glødende antirasist.
– Å være antirasist er superviktig, uavhengig av om jeg opptrer på et skeivt arrangement eller andre arrangement. Ingen rasister får innpass i min sirkel uansett hvor eller når de måtte dukke opp, sier han til Blikk Nett.

Big Daddy Karsten skal opptre på Regnbuetorvet lørdag 26. august. Da skal han varme opp paradedeltagerne sammen med Sam & Sky.

Alvor og moro
Årets arrangementskomité inviterer til en blanding av alvor og moro under pridefestivalen. På åpningsdagen onsdag 23. august holder Senter for likestilling ved Universitetet i Agder seminar. Forskning viser at det fortsatt er behov for å styrke lhbti-personers rettigheter og livskvalitet, endre holdninger samt bekjempe hatefulle ytringer og hatkriminalitet mot disse gruppene. På likestillingsseminaret kommer politikere, offentlig ansatte og fagfolk til å diskutere utfordringer og innsats på rettighetsområdet framover.

Det nederlandske senteret for sosial utvikling, Movisie, vil lede en workshop. Movisie har lang erfaring med å veilede offentlige myndigheter i å utarbeide og implementere strategier og handlingsplaner som inkluderer lhbti-perspektiver. Etter seminaret blir det så offisiell åpning av Skeive Sørlandsdager.

Før paraden lørdag 26. august samles festivaldeltagerne på Regnbuetorvet hvor politiske partier, organisasjoner, idrettslag og andre lhbt-aktører har stands. Om kvelden fortsettes pridefesten på Skeiv Sørlandsnatt. Søndag 27. august avsluttes Skeive Sørlandsdager med et familiearrangement. Skeive Filmdager holdes parallelt under festivalen og har eget program.

Skeive Sørlandsdager, 23. – 27. august, Kristiansand.
Mer info: facebook.com/Skeivisor