Skeiv sommer

– Vi må slåss for en verden der alle er like mye verdt

DNT-generalsekretær Dag Terje Klarp Solvanger håper å få brukt den nye takterassen mye i sommer. Ellers maner han til å delta i debatt. 

Dag Terje Klarp Solvanger er kåret til et skeivt forbilde av avisa Nationen.
Publisert

I intervjueserien Skeiv sommer har vi i år snakket med mange av dem som nylig ble kåret til et Skeivt forbilde av avisa Nationen.

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvanger i Den norske turistforening (DNT) forteller til Nationen at naturen ikke diskriminerer, og at det er viktig å vise at både organisasjonen og naturen er åpen for alle. 

– Hva betyr en sånn utmerkelse som denne fra Nationen for deg? 

– Det er veldig hyggelig at en blir vurdert som et forbilde når begrunnelsen bunner i noe som er svært viktig for meg, sier Solvanger, og legger til: 

– Jeg er ikke alltid et forbilde for meg selv – og noen ganger avslører jeg også at jeg har et stykke å gå, men jeg mener oppriktig at vi må slåss for en verden der alle er like mye verdt. 

 – Hva gjør du i sommer?

– Jeg skal mest ha base hjemme i Oslo – på den nye takterrassen vår – og ta korte turer rundt om til venner, og tre dager med sykkel på Rallarvegen. 

Håpet han så tilføyer, om sol og sommertemperaturer, har nok bare delvis blitt oppfylt så langt. 

 – Beste sommerminne?

– 14 dager i kajakk og telt på Helgelandskysten. All slags vær, men på det beste strålende sol, kritthvite strender og azurblått hav som holdt 12 grader. Det var så sjukt vakkert.

 – Verste sommerminne?

– En sommer for noen år siden med konstant 14 grader og regn i min ferie. Jeg bodde i Stavanger og så at Oslo var 10 grader varmere og betydelig finere. 

 – Liker du spontane turer, eller er du en planlegger?

– Jeg er nok mer en som planlegger enn en som er spontan. 

 – Hvilke skeive saker brenner du for?

– Jeg brenner for at alle skal kunne leve fullt ut sitt liv helt uten frykt og skam. Levekårsstatistikken viser at vi som skeive er mer utsatt for diskriminering, hets og også psykisk uhelse. 

– Unge mennesker forteller at det er krevende å stå frem som hele seg, og skremmende 70 prosent av alle transpersoner har tenkt på å avslutte livet: Da trenger vi mer åpenhet. Vi må ta del i de debattene som går med kunnskap, åpenhet og gjennom å vise at vi står alle samlet. Ingen er fri før alle er fri! 

– Hva leser og ser du på i sommer?

– Jeg har ambisjoner om «Født i rett kropp» av Luca Dalen Espseth, «Hekne»-trilogien av Lars Mytting og en bok om Kalddyrking, altså hvordan utvide sesongene. To er kjøpt og tre erlånt. Så håper jeg at jeg kommer gjennom alle. 

Han legger til at han er veldig glad i hage og dyrking, så planen er å være mest mulig ute på taket og minst mulig foran skjermen. 

– Men noe «The Acolyte» (Star Wars) blir det.

 – Favorittsommerlåt?

– Jeg digger Khruangbin. Alt av de passer uansett om det er lat i solen, middag med venner eller litt mer party. 

Powered by Labrador CMS