Norsk drag mellom to permer
Daisy Hafstads store praktbok «Parykker, stiletter og frigjøring» er omsider trykket og klar for nytelse. – Drag er mer enn bare paljetter og fjas, sier Daisy Hafstad.
Daisy Hafstad har skrevet en coffee table-bok om dragshow og frigjøringskamp i Norge, og med bilder av kjente og ukjente drag-dronninger som hun har fått fra blant annet Skeivt Arkiv, Blikk og av privatpersoner.
– Det er på tide å få denne historien ned på papiret. Dragshow er mer populært enn noensinne, men få vet om hva slags kamp som ligger bak, og hvor mye drag-artister i historien har risikert for å holde show. Dette er en viktig del av både skeiv og norsk kulturhistorie, sa Hafstad i et intervju med Blikk i april.
Hun har gitt boka tittelen «Parykker, stiletter og frigjøring. Verdens første bok om norsk dragshow». Hafstad vet hva hun snakker og skriver om. Hun kom ut som trans som 22-åring i 1989, og har i tillegg mangeårig bakgrunn fra drag-miljøet, og som vertinne og konferansier for Kvasi Grand Prix.
Drag og frigjøringskamp
Boka ser dagens lys takket være iherdig innsats av Hafstad, bidrag fra landets dragdronninger og konger, samt tilskudd fra Kulturrådet, Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).
Drag er mer enn bare paljetter og fjas.
Daisy Hafstad
Hensikten med boka er at folk skal få mer kunnskap om en kultur som ikke alltid har fått aksepten den fortjener. Hun håper bildene og historiene kan bidra til å åpne folk for mer aksept og toleranse i hverdagen.
– Drag er mer enn bare paljetter og fjas. Det er en kamp, en krig man fører mot dem som ikke klarer, evner, eller vil se at verden er og kan være annerledes enn de selv ser den.
I boka skriver hun om drag-historiens tidlige artister og fram til de vi har i dag. Hva var det som fikk menn til å risikere fengselsstraff for å stå på en scene i kvinneklær? Finnes det kvinnelige drag-dronninger? Hvorfor er drag plutselig så populært? Og hvor ble det av The Great Garlic Girls?
– Boka er derfor ikke bare et historisk verk og et pompøst fotoalbum, men et kampskrift for hele Norges skeive befolkning.
Les også
-
Republikanerne vil nekte transkvinne å bruke Kongressens kvinnetoaletter
-
Arctic Pride : – Det har vært magisk
-
Baba bar flytter – igjen
-
Tiltale: Sønn ble banket opp av faren etter å ha stått fram som homofil
-
RuPaul’s Drag Race tilbake til Oslo
-
Sigur Rós-vokalist stiller ut i Kristiansand
-
Eurovision-finale trues av folkeavstemning
-
Homfrydpris til ildsjelen Rune Hennum Nilssen
-
Chappell Roan til Øya
-
Setter opp sitt livs reise som konsertforestilling