Kulturtipset
Eurovision Lipsync Contest er igang
Lørdag 2. april går andre delfinale av årets Eurovision Lipsync Contest av stabelen.
Dragartistene som konkurrerer i Eurovision Lipsync Contest kommer denne gang fra Vest og Midt-Norge, og som vanlig er det produsent Daisy Saelen Hafstad, aka Comtesse von Lüderitz, som holder i tømmene.
– Hva er Eurovision Lipsync Contest?
– Dette er en gjeng med Grand Prix entusiaster som lager sine egne musikkvideoer, forklarer Daisy Hafstad.
– Deltagerne velger en Grand Prix låt de liker, den kan være norsk eller internasjonal, og så spiller de inn en to minutters musikkvideo der de lip syncer til sangen. De konkurrerer med andre som gjør det samme. Deretter er det seerne som bestemmer hvilke tre som skal gå videre til «den Grande Finale» ved å stemme på sin favoritt, sier Hafstad.
Den store finalen finner sted lørdag 7. mai, men først skal alle de innledende heatene avvikles.
– Vi har hatt delfinale for Sør- og Nord Norge, nå er det Vest- og midt Norge sin tur, så følger Østlandet og deretter har vi en internasjonal delfinale, skisserer Hafstad.
– Internasjonal delfinale?
– Vi har fått drag- og performanceartister fra utlandet som gjerne vil være med, så da laget vi en egen delfinale for dem, sier arrangøren om de danske, svenske, franske og greske bidragene.
Som de norske musikkvideoene blir de utenlandske vist på Youtube kanalen ELC-Norway etter hvert som det blir deres tur til å skinne.
Stemmer på miming
Tidligere år har konkurransen foregått på scenen med entusiastisk publikum til stede, men i år som i fjor avvikles konkurransen via nettet.
– I fjor var jeg redd konseptet skulle dø ut som følge av covid, sier Hafstad om valget om å gå heldigitalt.
– Vi visste ikke at restriksjonene skulle lettes før vi var godt i gang med planleggingen, utdyper hun som svar på hvorfor ELC ikke er tilbake på en livescene i år.
Når årets deltagende dragqueens og dragkings mimer for livet, kan seerne følger med på sendingen hjemmefra og avlegge sin stemme via Vipps. De tre beste fra hver delfinale går direkte videre. Til sist i konkurransen får de som blir slått ut i sine delfinaler en ny mulighet i oppsamlingsheatet Andre Sjansen.
Store kontraster
Noen av artistene som deltar i ELC er relativt ferske i drag-gamet, andre er mer scenevante og rutinerte. Her finnes både helprofesjonelle videoproduksjoner og andre som stoler mer på sjarmen enn teknikken. Med i konkurransen er både soloartister og grupper, og låtvalget spenner fra de (halv-)kjente slagerne fra Grand Prix historien, til de mer glemte eller også aktivt fortrengte.
Artistene kan dermed være mer kreative enn kopierende i sine tolkninger, og legge seg på det nivået de synes sangen kler. Kontrasten mellom fjorårets bidrag fra artistene Pamela The Pam og Mai Britt kan illustrere poenget. Begge stilte i esoteriske hvite kjoler og brukte snøen og kulda som setting. Men der Pamela rørte seg grasiøst og koreografert mens hun mimet perfekt til «Undo» av svenske Sanna Nielsen , stilte Mai Britt i kjole, stilongs og langrennsski og gav den australske låten «Zero Gravity» en helt bokstavelig tolkning.
Hva som venter i årets ELC konkurranse gjenstår å se for den som følger delfinalene framover.
Kulturtips fra Daisy Saelen Hafstad
Hvilke arrangører eller kulturoperatører følger du med interesse?
– Av kultur arrangører følger jeg selvsagt med på alt som har med drag og dragshow å gjøre. Men også Nasjonal Biblioteket sine utstillinger og foredrag er interessant å følge med på.
Hvor går du selv ut og hvorfor dit?
– Når jeg går ut liker jeg godt brune puber, men en visitt innom Elsker, London Pub og Trappa er noe jeg liker godt når jeg er på den skeive løypa.
Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til framover?
– Selvsagt ser jeg frem til Eurovision Song Contest, også fulgte jeg med på Oscar utdelingen forrige helg.