Pride

– Regnbuen er ikke en politisk ideologi

Åpne Høyre-leder Helge Ytterøy L’orange er sjokkert over debatten i kjølvannet av at Finnmark fylkeskommune fjernet regnbuesymbolet fra skolesekkene til 6-åringer. – Regnbuen står for mangfold, inkludering og respekt, og retten til å være den du er, sier Ytterøy L’orange til Blikk.

– Regnbuen er et internasjonalt symbol som ingen har eierskap til, sier Helge Ytterøy L’orange, leder i Åpne Høyre.
Publisert Sist oppdatert

Det var i 2022 at alle førsteklassingene i landets nordligste fylke fikk utdelt ny skolesekk med regnbuefarger. Fylkesordføreren mente det var et symbol på mangfold og inkludering.

KrF-politiker Truls Olufsen Mehus reagerte.

«Slik jeg ser det er det blitt et politisk symbol på lokket på ryggsekken, ved at det er et seksfarget prideflagg der», sa Truls Olufsen Mehus til NRK.

Mehus mente at ting det offentlige kjøper til skolebarn bør være uten politiske symboler.

«Ikke alle blir inkludert med regnbueflagget, og hvis du vil inkludere alle så får du bruke det norske flagg. Da inkluderer du kanskje alle», sa Mehus til NRK i 2022.

Nå har fylkeskommunen bestemt at de nye skolesekkene skal være uten regnbuefarger.

Forslaget om nøytrale sekker ble denne uken fremmet av Høyre, Fremskrittspartiet og Industripartiet. Ap, Nordkalottfolket og Samelista stemte også for, mens kun SV stemte imot.

– Jeg blir så forbanna

Leder i Åpne Høyre, Hele Ytterøy L’orange er kritisk til at forslaget om å fjerne regnbuen fikk så bredt flertall.

– Utfordringen er når man velger å definere regnbuen som et symbol for en bestemt organisasjon eller en politisk ideologi. Det er det ikke, og det har det aldri vært, sier Ytterøy L’orange med klar henvising til debattene som har gått i meia i det siste, hvor Pride hevdes å være én organisasjon.

– Jeg blir så forbanna når media går i den fella.

– Det kan være grunner til å endre utseendet på sekkene. Når begrunnelsen er at man ikke skal pådytte noen en politisk ideologi, eller politiske symboler, så kan jeg forstå det. Men regnbuen er ikke det, sier Ytterøy L’orange.

– Regnbuen er et internasjonalt symbol som ingen har eierskap til. Regnbuen står for mangfold, inkludering og respekt, og retten til å være den du er. Det har ingenting med politisk ideologi å gjøre. Det som skremmer meg aller mest med dette, er at når denne konspirasjonen, det at lhbt er en politisk ideologi, og en ideologi det kan advares mot, så er man langt på vei med på å definere sine medmennesker som en ideologi som må bekjempes. Da er vi på ville veier.

Åpne Høyres moderparti stemte for å fjerne regnbuen.

– Det var et så bredt flertall, hvor Arbeiderpartiet også stemte for å fjerne regnbuen. Det forteller meg at det er et bredt flertall som trenger opplæring. Det som skremmer meg mest, er debatten som går nå. En debatt som legitimerer at regnbuen er et politisk ladet symbol, sier Helge Ytterøy L’orange til Blikk.

KrF avslører seg

Oslo Pride, som er den fremste promotøren av regnbuen her til lands, er heller ikke imponert over Finnmark fylkeskommune.

– Hvis denne regnbuen på skolesekken er et pridesymbol, betyr det da at alle roser er et symbol på Arbeiderpartiet? I så fall blir det mange Frogner-fruer som må bytte ut rosebuskene sine til våren, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke til Blikk.

– At Pride er et betent tema er vi jo kjent med all den tid vår innboks et smekkfull av mailer fra folk som har mye på hjertet. Så er det dessverre ganske avslørende i denne saken, å se hva KrF faktisk mener om mangfold og arbeidet for et samfunn der alle føler tilhørighet.

Fortsatt usikkert hva som skjer i Troms

I Troms er det også diskusjoner om bruken av regnbuen på skolesekker. Dagens fylkesordfører i Troms, Kristina Torbergsen, sier i et intervju med iHarstad at hovedgrunnen for at sekken ble bestilt, var for at regnbuen symboliserte at alt skulle bli bra under pandemien.

«Men så symboliserer jo regnbuen forskjellige ting for forskjellige mennesker. Jeg har stor respekt for de ulike meningene om sekken og synes det er bra at debatten ble tatt offentlig», sier fylkesordføreren.

Hun kan ikke svare på om regnbuen overlever når neste gruppe førsteklassinger skal få sekk fra Troms fylkeskommune til høsten.

«Det er for tidlig å si. Vi har hatt noen løse diskusjoner om dette nå etter at Troms ble et eget fylke igjen, men ingen beslutninger er tatt. Det kan se ut til at vi ønsker noe eget, en egen Troms-sekk om du vil. Det viktigste er at den en funksjonell og at den brukes, da den faktisk er et trafikksikkerhetstiltak», sier Torbergsen.

 

 

Powered by Labrador CMS