Pride

Nordisk Pride-samling i Oslo

– Krisehåndtering har fått en oppmerksomhet og aktualitet etter 25. juni. Det er noe vi ønsker å dele med våre nordiske samarbeidspartnere, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

Oslo Pride-leder Dan Bjørke.
Publisert Sist oppdatert



Oslo Pride har invitert nordiske Pride-arrangører til en samling i Oslo i helgen.

– 25. juni-terroren kommer til en viss grad å prege samlingen, med hensyn til krisehåndtering og lignende, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke til Blikk.

– Det blir en konferanse med en rekke workshops, og en konferanse hvor vi skal styrke kompetanse, samt å dele erfaringer de nordiske landene imellom, sier han og peker på at krisehåndtering har fått en oppmerksomhet og aktualitet etter 25. juni.

– Og ikke minst Oslo Prides dialog med politimyndighetene. Det er noe vi ønsker å dele med våre nordiske samarbeidspartnere.

Spent på tiltak

Politiets innbyggerundersøkelse i 2021 viste at bare tre av ti skeive har tillit til politiet, mens 80 prosent av den øvrige befolkningen har høy tillit til politiet. 30 prosent sider at de har lav eller liten tillit til politiet. Undersøkelsen ble gjennomført før terrorangrepet mot London pub og Per på hjørnet i sommer.

På bakgrunn av dette inviterte Politidirektoratet skeive organisasjoner til dialogmøte. Hensikten var å bedre tilliten til etaten.

På dialogmøtet der FRI, Oslo Pride og flere andre skeive organisasjoner deltok sto styrking av politietatens kompetanse og kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold og hatkriminalitet på dagsorden.

– Politiet har behov for mer kompetanse rundt situasjonen skeive befinner seg i nå. Vi er i en situasjon hvor vi skeive som gruppe er et definert terrormål for flere ekstremistiske grupper. Det må bli økt bevissthet rundt det, men også hvordan politiet i den operative hverdagen møter skeive som opplever hatkriminalitet. Der viser jo tallene at folk ikke opplever å ikke bli møtt på den måten de ønsker. Deler av det skyldes mangel på kompetanse, og derfor må politimyndighetene styrke kompetansen på dette feltet, sier Bjørke til Blikk.

– Oslo Pride opplever at politiet er bevisst på denne problemstillingen, men vi er spente på hvilke tiltak de vil sette i gang for å få bukt med dette.

Fra Spikersuppa til Kontraskjæret

De siste årene har Oslo Prides festivalområde Pride Park vært i Spikersuppa, men med økende pågang av publikum, spesielt under selve paradehelgen, har Oslo Pride sett behovet for å utvide både areal og tilbud. I juni flyttes derfor Pride Park til Kontraskjæret for å gi større kapasitet.

Nye Pride Park vil blant annet romme Hovedscenen, BamseScenen, mingleområder, serveringssteder, barer, Pridebutikken og stands fra ulike organisasjoner og foreninger. I tillegg vil kultursatsningen fra fjorårets Pride Square integreres med en helt ny scene i parken, og Mini Pride får et eget område i forlengelsen av Kontraskjæret opp mot Skansen.

Pride House er på Legenes hus på Christiania Torv, bare et steinkast unna Pride Park.

– Ligger det sikkerhetsvurderinger til grunn for flyttingen til Kontraskjæret?

– Ikke som hovedargument. Grunnen til at vi flytter til Kontraskjæret er todelt. Vi trenger mer plass, utfra engasjementet vi ser rundt årets festival. Det andre argumentet er at vi får samorganisert Pride House, Pride Park og Mini Pride. På Kontraskjæret får vi samlet alle aktiviteter på ett område. Men samtidig vet vi at Kontraskjæret er mer oversiktlig, og det bidrar til en trygg og sikker festival, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

Powered by Labrador CMS