Pride
Oslo Pride-paraden går nye veier
Sommerens parade starter som vanlig på Grønland, men ender i år opp i Sofienbergparken. – I år går paraden gjennom Grünerløkka. Selve homohjertet i byen vår, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke. Se paraderuta.
Sommeren 2023 flyttet Oslo Pride til Kontraskjæret for å utvide kapasiteten for både publikum og tilbud, til stor suksess.
Da Oslo Pride sendte ny søknad om å ha Kontraskjæret som arena i 2024, var det klare signaler for at dette skulle la seg gjennomføre. Avslaget som ble sendt i november, kom derfor overraskende på festivalen, og skapte utfordringer for planleggingen av neste års Pride-markering.
– Vi ble satt i en veldig krevende situasjon, hvor vi måtte finne et nytt sted for festivalen. Oslo Pride er en av hovedstadens aller største arrangementer, og å finne et egnet sted i Oslo sentrum og planlegge hele festivalen på nytt, har vært utfordrende, sier leder i Oslo Pride, Dan Bjørke.
Gleden var derfor stor, da det i desember ble klart at festivalen kan flytte inn midlertidig i Sofienbergparken i juni.
– Heldigvis har Oslo byråd, og spesielt byråden for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug, stått skulder ved skulder med Oslo Pride og jobbet beinhardt for å finne et godt alternativ for oss. Vi setter utrolig pris på dette, og den forståelsen de har vist oss. Det lover godt for de fire neste årene med dette byrådet, sier Bjørke.
Ny paraderute
Den midlertidige flyttingen får også konsekvens for sommerens vakreste eventyr, paraden, som i år altså skal ende opp ved Sofienbergparken.
Ifølge Bjørke har kabalen om paraderuten gått opp, mer eller mindre uten hinder i veien.
– Vi har hatt en del ulike alternativer på bordet, og vi har måttet ta høyde for at det er mye byggeaktivitet i byen vår. Men nå har vi landet på en god rute som går rett gjennom Grünerløkka.
Paraden starter der den pleier, på Grønland, nærmere bestemt Helga Helgelsens plass. Så går paraden den faste veien over Grønland, Brugata via Stenersgata, Freds Olsensgate og Biskop Gunerius gate, før den svinger via Kirkeristen. Kirkeristen er det nærmeste paraden i år kommer sentrumskjernen.
– Ved Kirkeristen svinger paraden inn i Storgata og beveger seg mot Grünerløkka, selve homohjertet i Oslo. Fra Storgata går paraden opp til Schous plass, videre opp Thorvald Meyers gate, Helgesens gate og Toftes gate før vi ender i Pride Park i Sofienbergparken.
Paraden er i år på nærmere 3 km, hvilket betyr litt kortere rute enn vanlig, men så kan man legge til litt mere oppoverbakke.
– I 2024 er det femti år siden den første Pride-markeringen i Oslo, og Sofienbergparken blir en flott arena for dette jubileet. Og det er første gang vi går gjennom Grünerløkka på 22 år, og det er på tide, sier Bjørke og viser til paraden som gikk i 2002 da Pride, som den gang het HomoCirkus, ble arrangert på Kuba.
God plass i Pride Park
Pride Park ligger som nevnt i Sofienbergparken i år, og Bjørke lover god plass å boltre seg på.
– Sofienbergparken er noe større en Kontraskjæret, så vi har plass til flere mennesker. Det er positivt.
– Hva er sjansen for at årets festival i Sofienbergparken blir så vellykket at dere vinker farvel til Kontraskjæret neste år?
– Det skjer ikke, sier Bjørke bestemt.
– Vi gleder oss veldig til festival i Sofienbergparken, men kan love alle sammen at vi skal tilbake til Kontraskjæret neste år, sier Dan Bjørke til Blikk.