Pride

48 prosent mener det blir litt for mye Pride

Ifølge en Norstat-undersøkelse synes 48 prosent av nordmenn at «det kan bli litt mye». Oslo Pride-leder Dan Bjørke sier han er overrasket over tallene.

– I paraden vises det normbrytende, og det å ha en parade uten de som bryter med normene er helt absurd, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.
Publisert Sist oppdatert

I 2022 avdekket Bufdir at et stort flertall, 84 prosent, av Norges befolkning synes det er viktig at Pride markeres. I tillegg viste deres undersøkelse at kun 16 prosent er uenige i at det er viktig å markere Pride. 56 prosent er uenige i at offentlige myndigheter ikke bør markere Pride, noe som indikerer støtte for at myndighetene deltar.

Bufdir-undersøkelsen viste også at nordmenn over 67 år er klart mindre positive til Pride enn resten av befolkningen, et mønster som sees i en rekke andre land. Samtidig kom det frem at 38 prosent er enige i at Pride-markeringen tar for stor plass.

Fått nok

Under Nordiske mediedager, som nylig ble arrangert, viste hodejeger Nils Brenna til nye tall om nordmenns forhold til Pride ifølge avisa Dagen.

Tallene er hentet fra en Norstat-undersøkelse, gjennomført av Norstat, Geelmuyden Kiese og Nils Brenna. Undersøkelsen ble gjennomført med et representativt utvalg av den norske befolkningen og stilte en rekke spørsmål ved innspurten til forrige kommunevalg.

Blant spørsmålene som ble stilt var: Hvor mange støtter samene i Fosen? Hvilken politiker tenker nordmenn holder ut lengst på nachspiel? Hvor mange regner seg egentlig som sosialdemokrater? Hvor mange synes Pride-feiringen er litt mye? Hvor mange har forståelse for at rike nordmenn flytter til Sveits pga skattefordeler? Hva syns nordmenn om å gå med shorts på jobben?

Ifølge undersøkelsen begynner flere nordmenn å «få nok» av Pride, skal man tro tallene.

«Alt i alt, hva tenker du om Pride-markeringen i juni?» er et av spørsmålene som stilles. 48 prosent av nordmenn svarer at de «synes det kan bli litt mye» på spørsmålet. Kun 7 prosent er «totalt imot markeringen», og kun 5 prosent er negative til homofile, ifølge den samme undersøkelsen.

– Folk synes det blir litt mye Eurovision, det blir litt mye fotball-EM, OL, litt mye jul, litt mye påske, sier Dan Bjørke, leder i Oslo Pride, i en kommentar til Blikk.

– Det blir litt mye. Det er den norske moderate folkesjela det. Det er denne ene uka året hvor skeive kan oppleve en slags majoritetsfølelse, hvor vår identitet, kultur og liv får synlighet i gatene og i media, sier Bjørke.

– Pride viser jo det mangfoldet vi tross alt har i Norge. Det er ikke så mye mer å si om det. Det mangfoldet finnes jo, og det skal vi være glade for.

Bjørke blir svarskyldig når han blir stilt overfor funnene i Norstat-undersøkelsen.

– Men det er klart at paraden er en markering som viser fram at vi skal ha et samfunn hvor vi kan delta, alle sammen. I alle former og farger vi kommer i, sier Bjørke og legger til at paraden handler om å vise solidaritet med de som bryter med normene i samfunnet.

– I paraden vises det normbrytende, og det å ha en parade uten de som bryter med normene er helt absurd. Da får folk bare mene at det er for mye. Vi kan ikke forholde oss til det.

Powered by Labrador CMS