Pride

Oslo Pride fortsetter på Kontraskjæret

Til tross for publikumskrav om å fortsette med Pride Park i Sofienbergparken har Oslo Pride landet på Kontraskjæret som varig plassering. – Vi er takknemlige for at vi fikk bruke Sofienbergparken i år, men det var et premiss at det var et engangstilfelle i en uforutsett situasjon, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

– Sofienbergparken var et helt fantastisk sted å ha Pride Park, i et unntaksår, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.
Publisert Sist oppdatert

Tekstforfatter Regine Folkman Rossnes lanserte nylig Sofienbergparken som fast Pride Park under Oslo Pride, fremfor Kontraskjæret hvor Pride Park skal ligge fra og med 2025.

«Historisk sett synes jeg det er rørende at det skulle være nettopp her i år. Jeg har opplevd at ikke alle er kjent med dette, men da det var ulovlig å være skeiv, var Sofienbergparken et av treffstedene i Oslo», skrev Folkman Rossnes i kronikken.

«Fremdeles er det flere skeive som liker å møtes her. Dessverre var det også et homofobisk drap her i 1991. Derfor føles det ekstra viktig og riktig å arrangere Pride Park nettopp her i Sofienbergparken», fortsatte hun.

Oslo Pride flyttet festivalen til Kontraskjæret ved Akershus festning i 2023, og det lå lenge i kortene at neste års festivaler også skulle legges dit. Men så kom det skjær i sjøen. Kontraskjæret var utleid til en fotballfest.

Dermed endte Oslo Pride i Sofienbergparken, med lovnad om at Pride Park skulle tilbake til Kontraskjæret i 2025 og i flere år fremover.

Personlig trivdes ikke tekstforfatter Regine Folkman Rossnes på Kontraskjæret.

«Området ble alt for stort og støvete. Jeg syntes også det var ubehagelig å komme seg hjem sent etter jobb. På Grünerløkka var det mer folksomt i gatene da parken stengte for kvelden, og føltes derfor tryggere.

Som vanlig ble Pride Park fylt opp av gjester. Da det ikke var mulig å få sitteplasser, var det flere som valgte å sitte på pledd på gresset, som så veldig koselig ut. Ikke akkurat noe som hadde fungert på brosteinen i Spikersuppa.»

Støtte på Facebook

Blant kommentarene på Blikks Facebook-side var det mange som støttet ideen til Regine Folkman Rossnes:

«Sofienbergparken var det beste stedet Oslo Pride har vært noen gang!»

«Jeg syntes kontraskjæret var et forferdelig sted å ha park og jeg har aldri vært så skitten på beina etter en pride før som ifjor da vi var der. Det hjalp hellernikke at det det tok mer enn 1,5 time etter paraden å komme seg inn på Kontraskjæret! Sofienbergparken var derimot helt perfekt! For første gang fikk jeg litt Stockholm følelse av parken etter paraden.»

«Syns Sofienbergparken var perfekt! Sentralt, intimt, gode muligheter for å komme seg med offentlig kommunikasjon, og såpass åpent rundt at jeg følte meg helt trygg - noe jeg ikke gjorde på kontraskjæret, hvor jeg følte meg fanget som kveg i en innhegning. Håper det blir mer pride i parken!»

Frykter slitasje på Kontraskjæret

Det er ikke bare Pride-publikum som vil bort fra Kontraskjæret. Høye murer, støy og frykt for slitasje gjør at Forsvarsbygg har bedt byrådslederen i Oslo om å revurdere Kontraskjæret som best egnede plass for Pride Park.

I juni sendte Forsvarsbygg et brev til byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), hvor de ber om at Pride Park heller blir arrangert på Rådhusplassen.

Arrangementer kan også skape støy og forstyrrelser for festningens øvrige besøkende, skriver de. Juni er måneden med flest besøkende generelt.

Forsvarsbygg skriver i brevet at Pride Park tiltrekker seg 450.000 deltakere og fotball-EM 300.000 publikummere.

Blir på Kontraskjæret

Oslo Pride på sin side velger å fortsette å planlegge for Pride på Kontraskjæret.

– Sofienbergparken var et helt fantastisk sted å ha Pride Park, i et unntaksår, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

For det var et unntaksår, all den tid Kontraskjæret var utleid til fotballfest i år.

– Vi er takknemlige for at vi fikk bruke parken i år, men det var et premiss at det var et engangstilfelle i en uforutsett situasjon. Vi har stor forståelse for at det å ha to store festivaler etter hverandre i Oslos mest brukte bydelspark blir en for stor belastning i juni måned.

Til neste år går turen tilbake til Kontraskjæret, og der skal Oslo Pride boltre seg i fem år.

– Det blir også veldig bra, lover Bjørke.

 – Vi har bygget et mini-Kontraskjær på kontoret for å se på alle mulige løsninger, og planene vi har lagt så langt er utrolig spennende. Vi gleder oss til å røpe nærmere festivalen.

Om skepsisen fra Forsvarsbygg, sier Dan Bjørke:

 – Vi har hatt flere møter med Forsvarsbygg og de andre aktørene på området. Sammen har vi lagt gode planer for å holde slitasjen på et minimum og tilrettelegge best mulig for alle parter, sier han og legger til,

 – Pride Park har dessuten rundt 50.000 besøkende, ikke 450.000 slik Forsvarsbygg først trodde, så mye av uroen forsvant også med denne oppklaringen. 

Powered by Labrador CMS