Statsbudsjettet

Oslo Pride misfornøyd med statsbudsjettet

– Dette holder ikke, sier Dan Bjørke, leder i Oslo Pride, etter at det ble klart at de bare får småpenger i påslag på årets budsjett.

– Det er helt utrolig at staten ikke tar større ansvar for et av Norges absolutt største arrangementer for mangfold og inkludering, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke til Blikk.
Publisert Sist oppdatert

Statsbudsjettet er alltid spennende lesning for det skeive organisasjonslivet. Så også i år.

Støttegruppa 25. juni kommer godt ut. 

Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår at organisasjonens skal få 3,5 millioner i driftsstøtte fra potten Kjønns- og seksualitetsmangfold.

Oslo Pride får sitt tilskudd fra Kulturdepartementet. Men i år står støtten til festivalen i praksis på stedet hvil.

Fra to millioner kroner i fjorårets budsjett, er det kun lagt opp til en økning på 50.000 kroner.

Det får Oslo Pride-lederen til å reagere.

– I en tid der skeive opplever tilbakegang i hele Europa, og der hatkriminaliteten mot skeive i Norge ser en ufattelig økning, så er det helt utrolig at staten ikke tar større ansvar for et av Norges absolutt største arrangementer for mangfold og inkludering, sier Bjørke til Blikk.

Oslo Pride har vokst til å bli et av Norges største arrangementer.

Etter terrorangrepet i 2022 har sikkerhet ifølge Oslo Pride blitt en enorm kostnadsdriver.

Angrepet har ført til at Oslo Pride har måtte tredoble sikkerhetskostnadene.

Ifølge festivallederen vil dette spise av festivalens innhold når statsbudsjettet ikke tar høyde for sikkerhetstiltakene som kreves for at alle skal kunne føle seg trygge under Pride. 

– I tillegg fremholdt Kultur- og likestillingsministeren at Norge skulle satse på skeiv kunst og kultur i sin kulturtale, sier Bjørke.

Han hevder Oslo Pride er Norges største plattform for skeive kulturuttrykk.

– Noe politikerne poengterer med lovord i intervjuer og festtaler gjennom juni måned. Når vi spoler frem til oktober, derimot, er det ingenting i budsjettet som kan minne om en skeiv kultursatsning. 

Under årets Oslo Pride la festivalen sammen med organisasjonen Equality Check frem en rapport om skeive på arbeidsplassen.

– Her kom det tydelig frem at arbeidsplasser trekker negative koblinger mellom ansattes normbrytende kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og deres evner og kompetanse. Dette er et særskilt problem, men vi ser ikke helt hvordan regjeringen tar dette på alvor.

Oslo Pride-lederen er også bekymret for fraværet av skeive i idretten i budsjettet.

– Vi vet fra forskning at kun fire prosent av homofile menn deltar i organisert idrett, selv om interessen for idrett er tilnærmet lik heterofile menn, sier Bjørke

Som han påpeker, er idrett en viktig arena for å skape tilhørighet.

– Vi har foreslått en rekke initiativ for å gjøre idrett mer åpent og inkluderende. Da er det rart at kulturministeren ser seg fornøyd med at deltakelsen blant skeive er såpass lav.

At Støttegruppa 25. juni er inne med driftsstøtte, er Bjørke derimot fornøyd med.

– Dette er bra, men også helt selvsagt i etterspillet av det mest alvorlige angrepet på skeive i Norge siden krigen. Det ser også ut til at PST har fått en stor økning.

– Vi ser frem til dialog om hvordan justisdepartementet og PST vil følge opp handlingsplanen etter 25.juni, herunder spesielt hvordan de har tenkt å styrke dialogen med trusselutsatte grupper.

 

 

Powered by Labrador CMS