«Enter Achilles»
«Enter Achilles»

Hva er en ekte mann?

I «Enter Achilles» blir publikum kjent med åtte arbeiderklassemenn, hva binder dem sammen og hva skaper avstand?

Publisert Sist oppdatert

Enter Achilles

Dansens hus, hovedscenen, fredag 27. mars kl. 19 og lørdag 28. mars kl. 17, Vulkan 1, Oslo.

Mer info: dansenshus.com

I mars har Dansens hus invitert Ballet Rambert & Sadler’s Wells til å sette opp danseforestillingen «Enter Achilles» av Lloyd Newson, kjent fra DV8 Physical Theatre.

I forestillingen møter publikum åtte menn fra arbeiderklassen på en pub et sted nord i England, med halvliteren i den ene hånda og siggen i den andre. «Enter Achilles» hadde premiere i Wien i 1995 og ble en kritikerbejublet og verdensomspennende suksessforestilling. Koreograf og regissør Lloyd Newson satte seg som mål å utforske maskulinitet og vår oppfattelse av den stereotype «fyren». Gjennom bevegelse og dans avkles guttas usikkerhet og sårbarhet, og konseptet kjønn utforskes.

Les også

I 1996 ble «Enter Achilles» til film, produsert for BBC og regissert av Clara van Gool. Tv-produksjonen ble også en suksess og hentet hjem en rekke priser verden over, ikke minst en Emmy-pris i 1997 og juryprisen under Montreal Festival for Films on Art i 1998.

Newson og DV8 Physical Theatre er kjent for sine fysisk utfordrende forestillinger og med «Enter Achilles» stakk de kniven inn i menns verden og vred om. Det store spørsmålet var: Hva er en «ekte» mann?

25 år senere er spørsmålet like aktuelt. Forestillingen som i mars besøker Dansens hus, er en ny versjon av «Enter Achilles», produsert av Ballet Rambert i samarbeid med Sadler’s Wells i London. Så er spørsmålet: Hvor mye har menns forhold til seg selv, hverandre og egen maskulinitet endret seg på de 25 årene som har gått siden premieren? Bemerkelsesverdig lite. Dansens hus har en triggeradvarsel til publikum før forestillingen: Man kan forvente fremstillinger av vold, sex og bruk av narkotiske stoffer, samt nakenhet og sterk språkbruk.

Etter forestillingen fredag 27. mars inviterer Dansens hus og Reform - ressurssenter for menn, til panelsamtale om maskulinitet og menns handlingsrom. Menn fra ulike mannsmiljøer møtes for å snakke om menn, mannlighet og maskulinitetsnormer.

I forbindelse med forstillingen lørdag 28. mars inviterer Dansens hus til fysisk foredrag med danser og redaktør Jonas Øren, der temaet er koreografien i «Enter Achilles».

Powered by Labrador CMS