
INGEN Å STOLE PÅ
Visjonen til Norges Fotballforbund er «fotballglede, muligheter og utfordringer for alle». Men de siste 21 årene har vi ikke hatt en eneste åpen homofil toppspiller i herrefotballen.
I KVALIFISERINGSKAMPENE til fotball-VM i Qatar i 2022 demonstrerer det norske herrelandslaget mot Qatars brudd på menneskerettigheter. De varmer opp i t-skjorter med påskriften «Human rights on and off the pitch» – menneskerettigheter på og utenfor banen.
«Homofobi var noe vi snakket om første gang vi så hverandre. Det tar spillerne og jeg avstand fra», sier landslagssjefen Ståle Solbakken til Blikk.
I Qatar kommer vi ikke til å se en eneste åpen homofil på banen. De finnes ikke. Det gjør de heller ikke i Norge. Solbakken tror likevel at homofile spillere vil bli fullt ut akseptert i norsk fotball i dag: «Men samtidig henger det noe igjen i garderobene, det der machogreiene, og beviset på at det finnes er at ikke flere står fram». Landslagssjefen tror at en toppspiller må stå fram før det kommer endringer.
Ingen av de 385 spillerne som er tilknyttet norske eliteserieklubber i 2021, er åpne. Så hvor er de, og hvorfor kommer de ikke ut?
Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon (NISO) lurte på det samme. I en undersøkelse i fjor stilte de elitespillerne spørsmålet: «Er det etter ditt syn vanskelig å stå frem som homofil i fotballmiljøet?». 48,6 prosent svart ja. 97 prosent svarte at de ikke kjente til en eneste homofil toppspiller. Tre prosent av eliteseriespillerne vet faktisk om noen, og at de dermed eksisterer.
I TYSKLAND TOK spillerne i Bundesligaen selv følgene av at de ikke har en eneste åpen herrespiller i landets øverste divisjon. Mer enn 800 fotballspillere sto i februar i år bak kampanjen «Du kan stole på oss!». Målet var å vise støtte til homofile kolleger i skapet.
«Frykten for å bli angrepet og marginalisert etter å ha kommet ut, og for å sette karrieren som profesjonell fotballspiller i fare, er tilsynelatende fortsatt så stor at homofile fotballspillere mener at de må skjule sin seksualitet», sto det i kampanjeteksten.
Solbakken tror likevel at en åpen toppspiller må til. Selv om den siterte kampanjeteksten i Tyskland beskriver gode grunner til ikke å komme ut.
Er komme ut-klimaet bedre i Norge? Er norske medier mindre sensasjonslystne? Er fotballfansen mer tolerant? Ingen kan med sikkerhet svare ja eller nei på spørsmålene. Selv om Solbakken og landslagsspillerne tydelig står opp mot homofobi, er det ikke nok for en som sitter i skapet. For hvor er støtten fra resten av fotballnorge?
HVOR ER Norges Fotballforbund? Det største særidrettsforbundet som organiserer 365.000 utøvere? Med visjonen: «fotballglede, muligheter og utfordringer for alle». Hva har de gjort for å stoppe homofile talenter fra å slutte med fotball? Har NFF gitt unge påviselig mindre grunn til å frykte diskriminering nå enn for 20 år siden? Har de sagt at «du kan stole på oss?».
Nei, nulltallet i fotballstatistikken bekrefter det. Unge fortsetter «å velge bort» sporten de elsker, som betyr at de flykter fra en ledelsesgodkjent machokultur. Beviset på at den lever i beste velgående, er for å sitere Solbakken: «at ikke flere står fram».
Norsk fotball har forsømt seg lenge. Og like mye nå som da tidligere U-landslagsspiller Thomas Berling la opp i 2000. Han gikk fra Nardo til Lyn og fortalte den nye klubben at han er homofil. Uka etter sluttet han. Et halvt år senere fortalte han media hvordan den årelange homovitsingen i garderoben langsomt hadde drept fotballgleden.
Daværende Lyn-trener Vidar Davidsen sa til pressen at han ikke skjønte hva Berling snakket om: «Homofile kan ikke regne med å sette dagsorden for heterofile i landet her. Det blir helt feil. Jeg synes det er skivebom å kalle vitsing for homohets».
21 ÅR SENERE er Berling fortsatt den eneste mannlige toppfotballspilleren i Norge som har stått fram. Men verken fotballstjerner eller unge talenter i skapet skal bære ansvaret for at Norge ikke har en eneste åpen herrespiller på toppnivå i 2021. Det er et umenneskelig press å forvente at noen skal orke å bli den første selvlysende skyteskiva for negative holdninger i fotballen, som faktisk er Norges Fotballforbunds ansvar å bekjempe.
Et ansvar NFF ikke har tatt på alvor. De kan ikke vise til synlige resultater fra en konsekvent strategi som har endret machokulturen i garderobene, på lag- og trenersamlinger, på banene og på tribunene. Tvert imot. Tallet er fortsatt null.
I stedet har NFFs manglende innsats bidratt til å skape en slags offentlig feilslutning om at herrefotballen er en arena i demokratiet vårt hvor det ikke forventes at det skal finnes homofile.
Så lenge NFF ikke seriøst tar opp kampen mot machokultur og homofobi, er det ingen grunn til at landslaget skal slutte å protestere når de kommer hjem til Norge etter VM. «Human rights on and off the pitch!».
-
Homsen og bomsen
Erlend Elias og Fritz Aanes lager podkast sammen.
-
Egen landsforening for skeive funkiser
«Et viktig skritt i utviklingen av vår kamp for likestilling ble tatt når vi nå tar opp vår nye landsforening for skeive funkiser», melder Norges Handikapforbund.
-
«Autistiske tenke- og handlemåter i møte med det skeive miljøet»
«Hvordan kan et individ skape tilknytning til et annet menneske som er så sterk at den kan kalles romantisk?» spør Paul Omar Lervåg, master i Retorikk og Kommunikasjon.
-
Bok om aidsepidemien nominert til Bokhandelens sakprosapris
Ketil Slagstad, Anne-Sabina Soggiu og Norun Haugen er de nominerte til Bokhandelens sakprosapris for beste bok i 2023.
-
All makt til ingen
Skeive hadde en sentral plass i ungdomsopprøret i Oslo på 80-tallet, fra okkupasjonen i Skippergata til det som i dag er aktivitetshuset Blitz i Pilestredet. Nå fortelles historien i den nye dokumentaren «All makt til ingen».
-
Fjernet «guffen følelse» fra terror-rapporten
Ifølge VG skal ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha hatt en «guffen følelse» av at PST ikke hadde gjort nok med terrorvarslet fra Etterretningstjenesten. Så dro de hjem fra jobb.
-
Fuckings bygda!
Oslo/Fusion avsluttes med filmer som «Fuckings bygda» og «Cassandro».
-
«Vi er butch»
Matilda og vennene hennes identifiserer seg som butch. Hva innebærer det egentlig? Sveriges Radio stiller spørsmålet i dokumentaren «Vi är butch».
-
Stefanos Kasselakis skal lede den greske opposisjonen
Hellas største opposisjonsparti Syriza, har valgt den åpent homofile Stefanos Kasselakis til sin nye partileder.
-
Bok om skeive romer og reisende i Norden
Sammenlignet med andre land i Sør- og Øst-Europa er den nordiske kunnskapen om romske og reisende lhbt+personer lav, om ikke fraværende. – Det vil vi gjøre noe med, sier Solvor Mjøberg Lauritzen og Britt-Inger Hedström Lundqvist, som jobber med et bokprosjekt for å synliggjøre skeive romer og romanifolk/tatere.