Drag king Maple Thorpe, medlem i draggruppa Haus of Friele, portretteres i serien «Dei andre».

– Hvem er de andre?

Hvem er de andre? Er det oss? Er de noen vi kjenner, eller kanskje noen vi ikke vil kjenne? 8. mars åpner fotograf Paulina Tamara utstillingen «Dei andre» i Galleri Skarpeteigen i Øystese.

Publisert Sist oppdatert

Fotograf Paulina Tamara stiller spørsmålet «Hva tenker du om ideen «de andre»? Hvem er «de andre» i forhold til deg?» og svarene kommer som anonyme svar akkompagnert av bilder og portretter.

Paulina Tamara.

Utstillingen «Dei andre» vises i galleriet Skarpeteigen i Øystese i Kvam kommune, halvannen time fra Bergen. Kunstgalleriet som åpnet i mars 2020 er satt opp i et gammelt møbelverksted på Skarpeteigen og drives av Dan Børve, også kjent som kunstner og performanceartist Dany Devero.

Rosa elefanter

Paulina Tamara er utdannet fotograf og har en master fra University for the Creative Arts - UCA i London. Hun har stilt ut bildene sine på museum og flere av Norges samtidsgallerier, blant annet deltok hun på utstillingen «Skeivt uteliv» på Kulturhistorisk museum i Oslo under Oslo Pride i 2017. Utstillingen ble også vist på Universitetsmuseet i Bergen under Regnbuedagene i Bergen i 2018.

Paulina Tamara viste en serie på over 100 bilder om den Rosa elefanten i rommet - #letstalkaboutthepinkelephantintheroom.

Fototerapi

Utstillingen «Dei andre» gir et innblikk i kjønn, kropp og lhbtqi+ tematikk og Paulina Tamara har fått komme tett inn på de som oppfattes som de andre, mye nærmere enn folk flest.

– Jeg driver med mer enn kun å ta bilder. Jeg kaller det fototerapi, sier Paulina Tamara til Blikk.

De fleste av oss har opplevd å føle oss utilpass i kroppene våre. En evig kamp for å oppnå et ideal. Sannheten er at det ikke finnes en perfekt kropp. Det er noe man kan lære seg å leve med. Men ikke alle.

– Jeg har møtt så mange som ikke passer i sine egne kropper, som ikke liker seg selv. Men når de kommer inn i mitt studio og vi tar bilder kan vi sammen se hvor sykt fine de er.

På samme lag

I serien «Dei andre» fokuserer Tamara på kroppsdysfori og transfolk, innen et bredt spekter. Det blir ofte lange samtaler i tillegg til fotografering. Alle hun fotograferer er unike og ikke alle kaller seg trans. Noen er ikke-binære. Andre er queer. Men alle eksisterer, mange av dem på tross av samfunnets rigide normer og ideer rundt kjønn og kjønnsidentitet.

– Vi snakker masse og er ikke alltid enige om alt. Og det er greit. Det vi er enige om er å være uenige med det normative samfunnet. Da er vi på samme lag!

Menneskene hun portretterer er folk hun har møtt, men også venner og bekjente.

– Det er flere av dem jeg har kjent i lang tid, som jeg har vokst opp med eller hengt sammen med på Fincken. Noen av dem har med årene kommet ut som noe «annet» enn den de var da vi ble kjent. Det er kjempespennende å få være med på å portrettere den reisen.

Et levende arkiv

Klikk på bildet for å bestille BLIKK+

Serien «Dei andre» var opprinnelig planlagt ferdig til det skeive kulturåret 2022. Men på grunn av pandemien ble Paulina Tamara sittende fast i Bergen. Da var det viktig å finne noe kreativt å fylle tiden med og da ble utstillingen som åpner 8. mars planlagt.

– Jeg ser på serien «Dei andre» som et levende arkiv som vil vokse seg større og større. Det skal bli spennende å se hvor stort det har blitt om 10 år.

Utstillingen «Dei andre» åpner mandag 8. mars kl. 17. Åpningen strømmes på Facebook så alle kan delta. Den fysiske utstillingen henger i Skarpteigen kunstgalleri fram til 21. mai.

Paulina Tamara på Instagram: PAULINA T A M A R A

Info: Vårutstilling - Paulina Tamara «Dei andre»

Powered by Labrador CMS