Delikatysk åpner grytene

Publisert

På restauranten Delikatysk i den nye Mathallen i Oslo serverer Eva Maria Grieger og Betzy A. K. Thangstad tradisjonsrike tyske spesialiteter som sauerkraut, currywurst og leberknödel. Et av de virkelig nye konseptene i Oslos restaurantverden er det Eva Maria Grieger (52) og Betzy Alexandra Kjelsberg Thangstad (47) som står bak når dørene åpner i den nye Mathallen på Vulkan. Restauranten Delikatysk skal servere klassiske spesialiteter fra det tyske kjøkkene,t blant annet bratwurst, spätzle, sauerkraut, schweinshaxe, currywurst og leberknödel, altså en tysk variant av pasta, pølse, surkål, svineknoke, currypølse og leverkompe. Men surkål er ikke bare surkål på Delikatysk. Det er hit du skal gå hvis du blir sugen på varianter som for eksempel champagnesauerkraut. – Sauerkraut kan lages i så mange variasjoner, og folk flest er ikke klar over det. Champagnesurkål kokes på en spesiell måte. Så kan den serveres med østers eller hummer, og det blir high class slik som fra Alsace i Frankrike, sier kokk, restaurantsjef og daglig leder Eva Maria Grieger, som selv er fra den tyske delstaten Saarland på grensen til Frankrike i sør. Hun har jobbet med mat i 30 år, fra sør til nord og øst til vest, og kjenner dermed mattradisjonene fra mange ulike områder i hjemlandet. – Er det mange som tror at tysk mat bare er fet og kjedelig?– Ja, men tysk mat er så mye, og den trenger ikke være tung. Vi skal vise at disse rettene også kan være lette. Jeg vil vise mangfoldet, og Tyskland har også mange gode vinområder som folk ikke kjenner så godt til, sier Grieger som også ønsker å tilby gjestene sine det beste av tysk øl og vin som følgesvenner til sine tyske delikatesser.

Matglede i blodet

Grieger gikk i lære som 17-åring og har vært gjennom både servering, bar- og kjøkkendrift, og hun har også vært hovmester i mange år. Kjærligheten til mat ligger i blodet. – Min mor og min bestemor var alltid opptatt av mat, og de lagde alt fra grunnen av. Min bestemor hadde elleve barn og lagde alltid selv all mat til dem på denne måten. Mange av hennes oppskrifter vil jeg bruke i kjøkkenet på Delikatysk. En gang i året hadde vi også det tradisjonelle «Zippentreffen». Her møttes alle onkler, tanter og barn. Hele familien satt samlet rundt et stort bord med mat og drikke, med typisk tysk mat i alle variasjoner. Kjærligheten brakte Grieger til Norge etter at hun møtte norske Inger Christine i Hellas.– Jeg elsker Oslo og føler meg hjemme, men jeg vil gjøre noe som virkelig er meg. Jeg vil jobbe med noe som er knyttet til mine røtter og min identitet. Jeg elsker å spise og å lage mat. Jeg ønsker å være kreativ, og skjønte at Delikatysk «is it». Mat bringer folk nærmere hverandre. Sansene åpner seg. Du trenger ikke kunne språket. Mat er avslappende, men også intenst og personlig.

I ekte 60- og 70-tallsstil

Griegers makker, Betzy A.K. Thangstad fra Bergen, er vokst opp i Rotterdam der foreldrene hennes drev en norsk restaurant. Hun har i mange år jobbet i kommunikasjonsbransjen - og hun har blant annet en fortid som journalist i Blikk på 90-tallet - men så ville hun etter hvert å gjøre noe annet. – Jeg møtte Eva på et tidspunkt da vi begge ville følge drømmene våre. Jeg har alltid sett for meg denne lille restauranten. Vi deler en felles kjærlighet for restaurantideen, og nå ønsker vi å introdusere nordmenn for det tyske kjøkken og tyske spesialiteter, forteller Thangstad. Delikatysk serverer tradisjonell tysk mat fra 60-70 tallet, og interiøret i restauranten er også preget av denne epoken. Målet er at mennesker kommer sammen og at kulturer skal møtes.– Norge er også en pølse- og ølnasjon, og matkulturene våre er ikke så forskjellige, vi bruker bare ingrediensene på ulike måter, og dermed så smaker maten også annerledes.

Mathallen:

• Fordelt på tre plan og nærmere 3500 kvadratmeter skal Norges største matmarked huse 30 restauranter, kafeer, øltorg, bakeri og små spesialistbutikker.• Mathallen ligger i det gamle broverkstedet på Vulkan. Adressen er Maridalsveien 17.• Offisiell åpning fredag 12. oktober.• Åpningstider er tirsdag – onsdag 10-19, torsdag – fredag 10-20, lørdag 10-18, søndag 12-17. Mandag stengt. Enkelte restauranter/butikker holder åpent lenger om kvelden.Mer info: www.vulkanoslo.no. Mathallen og Delikatysk har egne sider på Facebook

Powered by Labrador CMS