Robin Leander Wullum.

– Jeg ba om å bli fiksa

– Uansett hvor mye jeg forsøkte var jeg fremdeles verken heterofil eller ciskjønnet, sa Robin Leander Wullum, politisk nestleder i Skeiv Ungdom, under demonstrasjonen «Stopp konverteringsterapi» torsdag 21. november i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det er over 40 år siden homofili ble fjernet som psykiatrisk diagnose i Norge. Likevel tillates fortsatt en praksis som behandler skeive som syke og syndige. Såkalt konverteringsterapi eller reorienteringsterapi prøver å endre menneskers seksualitet eller identitet.

Organisasjonene FRI, Skeivt kristent nettverk, Salam Norge, Skeiv Verden og Skeiv Ungdom, samt 213 podcast, stod som arrangører av demonstrasjonen og sammen mener de konverteringsterapi er grove overgrep mot skeive menneskers frihet og de krever at regjeringen setter en stopper for praksisen.

Appellanter under demonstrasjonen var Morten Hegseth Riiber og Brian Furnes fra VGTV-serien Homoterapi, stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap), leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum, Emilie Nancy Eiken i Skeivt kristent nettverk, Henza Anwar i Salam Norge og politisk nestleder i Skeiv Ungdom, Robin Leander Wullum.

Gråt seg i søvn
Robin Leander Wullum, politisk nestleder i Skeiv Ungdom, var en av mange appellanter under demonstrasjonen «Stopp konverteringsterapi» på Eidsvoll plass i Oslo torsdag 21. november.
– Min religiøse bakgrunn er delvis fra den norske kirke, og delvis fra en karismatisk pinsebevegelse. Fra Jeg var 13 år til rett før jeg ble 17 år og gikk i min første Prideparade her i Oslo, ba jeg nesten hver kveld, sa Robin Leander Wullum til de mange som hadde møtt opp utenfor Stortinget torsdag 21. november.

– Jeg ba om å bli fiksa, fordi jeg var overbevist om at min eksistens var en feil. Jeg ba om å bli helbredet fra skeivheten min, så jeg skulle slippe å brenne når dette livet er slutt. I flere år gråt jeg meg i søvn jevnlig, fordi bønnene ikke fungerte. Uansett hvor mye jeg prøvde, var jeg fremdeles verken heterofil eller ciskjønnet. Mye av samfunnsdebatten så langt har handlet om forsøk på å endre seksualitet. Om homoterapi, sier Leander Wullum og legger samtidig til at det er et begrep som ikke klinger godt.

– Jeg liker egentlig ikke begrepet homoterapi, fordi det glemmer de av oss som blir utsatt for de samme overgrepene fordi vi har en kjønnsidentitet som ikke passer kjønnet vi ble tildelt ved fødsel.

Krever forbud
Ifølge Skeiv Ungdoms politiske nestleder er kunnskapen folk i Norge har om de av oss som er transpersoner jevnt over lavere enn kunnskapen folk har om andre skeive grupper.
– Mange tror fortsatt at vi er psykisk syke, eller at kjønnsidentiteten vi har er noe som kan korrigeres, slik at vi kan bli «normale igjen». Det gjør oss til en gruppe som er spesielt sårbar med hensyn til å bli utsatt for konverteringsterapi. Selv om man er juridisk voksen, kan man fortsatt bli presset av omgivelsene til skadelige forsøk på å endre identitet. Vi vet at ingen kan endre hvem du er som menneske, uansett hvor hardt man prøver. Vi vet også at å forsøke kan ha dødelige konsekvenser. Vi kan ikke tolerere å miste flere liv. Derfor krever Skeiv Ungdom et forbud mot konverteringsterapi, også for de av oss som er over 18 år, sier Robin Leander Wullum.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) holdt appell under demonstrasjonen «Stopp konverteringsterapi» torsdag 21. november i Oslo.

Morten Hegseth fra VGTV-serien Homoterapi holdt også appell.

Powered by Labrador CMS