HVA SKJEDDE MED SAMUEL?

Flere tusen har tatt til gatene i Spania etter mordet på 24 år gamle sykepleieren Samuel Luiz, men ikke alle er enige om årsaken til drapet.

Publisert Sist oppdatert

3. juli ble Samuel Luiz på brutalt vis overfalt utenfor en nattklubb i den spanske byen A Coruña. Luiz’ venn Vanessa, som var vitne til hendelsen over Facetime, sier hun følte seg hjelpeløs.

«Mannen slo ham veldig hardt og Samuel begynte å skrike» sier Vanessa til El Mundo. «Jeg satt bare og hørte på slagene, og Lina som ropte: La ham være, han er min venn, vær så snill!»

Samuel Luiz.

Dette vet vi om hendelsen

Rundt klokka tre om natta, lørdag 3. juli, var Luiz ute på en lokal nattklubb for å feire Pridehelgen sammen med vennen Lina. De to gikk ut av klubben for å ringe en tredje venn, Vanessa, over videosamtale, da en gruppe mennesker omringet ham. En av dem skal ha overfalt Luiz da han trodde Luiz filmet dem og ropt «jævla soper, ikke film meg, ellers dreper jeg deg», ifølge den spanske avisen El Mundo.

Vitner til hendelsen grep og klarte til slutt å dytte gjerningsmennene unna. Mens Lina forlot Luiz for å lete etter mobiltelefonen hans, returnerte gjerningspersonene til åstedet, hvor de fortsatte å slå ham. Denne gangen til døde.

«Fra avstand så jeg en gjeng med mennesker bevege seg raskt mot ham» sier Lina. «Da jeg kom tilbake fant jeg Samuel, bevisstløs på bakken. [Gjerningspersonene] hadde forsvunnet og forlatt ham på bakken»

Politiet beskriver det brutale angrepet som «en menneskemobb som sparket en ung mann mer enn 150 meter nedover gaten». Politikilder har også uttalt av det mistenkes at så mange som 10 mennesker skal ha vært involvert i angrepet.

Helsepersonellet som tok hånd om Luiz forsøkte å berge livet hans i to timer, før Luiz døde av skadene tidlig på morgenen 3. juli på La Coruña Universitetssykehus.

Hva sier spanske myndigheter?

Ved hjelp av opptak fra overvåkningskameraer og vitneutsagn og opptak fra mobiltelefoner, har politiet nå anholdt tre mistenkte. To menn og én kvinne, i alderen 20-25.

En talsperson fra regjeringen, Jose Minones, fortalte spanske SER Radio i går at etterforskningen er i en tidlig fase.

«En dommer vil avgjøre om dette var hatkriminalitet» sa Minones.

Alberto Núñez Feijóo, leder i regionen Galicia, hvor A Coruña ligger, sa i et intervju med spanske medier at han ikke var klar over Luiz’ «seksuelle tilbøyligheter» og mente dette «ikke hadde noen relevans for hendelsen».

«Det bevist er at de har drept en person, og når etterforskningen utvikler seg vil vi se hva årsakene er, men akkurat nå framstår det som irrasjonelt og uberettiget å kalle dette hatkriminalitet. Jeg tør ikke rettferdiggjøre det eller klassifisere det som et homofobi-problem» sa Felijóo.

«Hvis dette er homofobi og hatkriminalitet, vil vi finne ut av det. Å søke en forklaring på en irasjonell handling uten å vite detaljene, slik demonstrantene fortsetter å kreve, virker for meg som ren spekulasjon» fortsatte han.

Dette fikk Ana Pontón, talskvinne for det nasjonalistiske partiet Bloque Nacionalista Galego (BNG), til å reagere. I likhet med flere spanske LHBT+aktivister mener Pontón at spanske myndigheter nedtoner et tydelig tilfelle av hatkriminalitet.

Enorme demonstrasjoner

Samuel Luiz’ far, har uttalt at han «ikke ønsker at sønnens død skal brukes som andres flagg» og at han ikke vil at Luiz’ død skal gjøres til en politisk sak.

«Takk, for all kjærlighet og støtte, men ikke gå lenger. Hvis alle som deltar på demonstrasjoner tar med seg en pakke med mat og leverer den til Røde Kors, vet jeg at sønnen min ville ha blitt lykkelig. Han var helsearbeider i Røde Kors, og han hjalp alltid mennesker» sa faren til spansk presse.

Dette uttaler han etter de enorme protestene og minnesmarkeringer i A Coruña, Madrid, Barcelona, Valencia, Salamanca, Bilbao og Zaragoza denne uken. Det rapporteres om at flere tusen har deltatt.

Diskusjonen rundt hendelsens årsak er ikke det eneste som har satt sinnene i kok. I Madrid har flere deltakere i protestene blitt arrestert etter sammenstøt mellom politiet og demonstranter. Lokale politikere bedt myndighetene om en forklaring på hvorfor demonstrantene er anholdt, ifølge El Dario.

Drapet på Luiz har også skapt stor oppmerksomhet i sosiale medier, hvor flere oppfordrer til å donere til spanske lhbt+organisasjoner eller kontakte sine lokale myndigheter for å få fortgang i etterforskningen.

Powered by Labrador CMS