– Demonstrer under OL!

Publisert

Igor Iasine i den russiske organisasjonen Rainbow Association oppfordrer lhbt-organisasjoner i alle land til å demonstrere under åpningsseremonien for OL i Sotsji.

– Rainbow Association har sendt ut en oppfordring til lhbt-organisasjoner og andre menneskerettighetsaktivister hvor vi ber dem om å demonstrere i sine respektive land, sier Igor Iasine til Blikk Nett.

Kampen for å boikotte de olympiske lekene i Sotsji er over. Det er Iasine og de fleste russiske lhbt-aktivister glade for.

– En boikottaksjon ville skadet lhbt-kampen, og ideen om en bokikott er uansett en kamp som allerede er tapt. Presset en slik boikott ville lagt på russiske myndigheter ville fremprovosert flere antihomo-hendelser og mer homofobi, sier Iasine.

– Demonstrer lokalt

Arbeiderpartiets homonettverk mener statsminister Erna Solberg bør droppe turen til vinter-OL i Sotsji på grunn av Russlands behandling av homofile.

«OL er et politisk arrangement selv om IOC sier noe annet. Bak den sminkede fasaden som Russland nå skaper, skjuler det seg et land som ikke anerkjenner menneskerettighetene og ytringsfrihet», sa Gard Realf Sandaker-Nielsen i Arbeiderpartiets Homonettverk til NRK nylig.

USAs president Obama, den tyske og franske presidenten har alle valgt å holde seg hjemme. USA sender i stedet lhbt-representanter i Obamas sted.

Iasine og Rainbow Association synes det er positivt at USA sender lhbt-representanter til lekene i Sotsji, men legger vekt på at lokale aktivister som ikke er tilstede i Russland også bør bidra.

– Rainbow Association ønsker at lokale aktivister arrangerer demonstrasjoner i sine hjembyer, både under åpningsseremonien for OL i Sotsji og i løpet av perioden lekene foregår, sier Igor Iasine til Blikk Nett.

Dropper seremoniene

Foreløpig har ikke LLH noen konkrete planer om å demonstrere under åpningsseremonien for OL i Sotsji.

– Jeg ønsker ikke å oppfordre folk til ikke å se OL, for det er mange som synes lekene er moro og spennende, og jeg vil ikke ta fra dem den gleden, sier Bård Nylund, leder av LLH.

Men Nylund vil markere privat motstand i løpet av lekene.

– For min egen del velger jeg å droppe å se seremoniene, sånn som åpningsseremonien, som i stor grad vil være en reklamekampanje for Putin. Jeg synes det hadde vært flott om folk her hjemme også hadde droppet å se skryteseremoniene. Det hadde vært et flott og tydelig signal hvis det vistes på seertallene og at antallet tittere i hele Europa var elendig.

LLH-lederen mener statsminister Erna Solberg sender et signal når hun har varslet at hun drar til OL i Sotsji. Hvis vi fortsatt hadde en utenriksminister som het Espen Barth Eide ville representanter for lhbt-Norge vært tilstede i Sotsji.

– Ja, da hadde det sittet representanter fra lhbt-bevegelsen på tribunen i Sotsji. Det ville vært et tydelig signal, på lik linje med de valgene president Barak Obama og andre statsledere har tatt ved ikke å dra til Sotsji, sier Nylund til Blikk Nett.

LLH har vært tydelig på at organisasjonen ikke ønsker en boikott av OL i Sotsji, men Nylund mener at Erna Solberg forplikter seg til å være tydelig på hva norske myndigheter mener når hun velger å dra.

– Når hun velger å dra har jeg en klar forventning om at hun vil ta opp lhbt-saken og propagandaloven i de fora hun har anledning til å gjøre det. Det er begrenset hva idrettsutøverne har mulighet til å si under lekene, men Erna Solberg, som Norges statsminister, har muligheten til å markere hva Norge synes om propagandaloven, og i anstendighetens navn bør hun gjøre det, sier Bård Nylund.