Den blåblå-regjeringens rosavaskeri

Publisert

I en kronikk hevdes det at likestillingsminister Solveig Horne ble invitert til å åpne Pride House og EuroPride for å rosavaske FrP og regjeringen, ikke for at hun skulle vise støtte til lhbt-bevegelsen.   Fredag 20. juni gikk startskuddet for EuroPride 2014, en dag som skulle vise seg å gå alt annet enn stille forbi. For på scenen skulle den mye omdiskuterte Barne-, likestillings- og diskrimineringsministeren Solveig Horne fra Frp, tale.

En turbulent åpning

Det hele startet med RFSLs (Sveriges LLH) leder, Ulrika Westerlund, gikk hardt ut i media og kritiserte LLH for at de lot det de anser som et rasistisk parti få stå uimotsagt på scenen under EuroPride. RFSL valgte å boikotte åpningen der Horne skulle tale. Aktivistgruppen Oslo Queer annonserte at de kom til å ha en markering mot Hornes deltagelse under åpningen. Bakgrunnen for dette var at gruppen mente det var urimelig at en minister som har uttalt seg nedsettende om lhbt skulle åpne et arrangement som står for likestilling og mangfold. Fredag morgen våknet vi opp til enda en kritisk røst. Denne gangen fra to forskere, Stine H. Bang Svendsen og Mathias Danbolt. I artikkelen «EuroPride kaster glans over Frp» publisert i Dagbladet, mener forskerne at LLH deltar i «rosavasking» av Frp og den blåblå regjeringen ved å invitere Horne (og da Frp) til å delta på EuroPride. De hevder at Hornes invitasjon ikke bidrar til å kaste glans over kampen for LHBT-personers rettigheter som den burde, men i stedet kaster glans over Frp som et parti som støtter opp om et mangfoldig norsk samfunn. Protestmarkeringen nådde NRK-nyhetene, og onsdag 25. juni tok Norges fremste homoforkjemper, Kim Friele, også til orde i debatten. I et intervju på nrk.no anklager hun homobevegelsen for å være historieløse: «De homofile overleverte det internasjonale regnbueflagget til en representant for et parti som i 40 år har kjeppjaget oss.» Friele hevder videre at LLH er redde for kutt i statsstøtte, og at de derfor forsvarer invitasjonen til Horne. LLH selv argumenterer med at Horne enkelt og greit ble invitert på grunn av hennes ministerpost.

Kortene på bordet

I media har det altså versert ulike forklaringer og spekulasjoner på hvorfor Solveig Horne endte opp på den famøse talerstolen. Bakgrunnen for denne artikkelen er å legge kortene på bordet og fastslå en gang for alle hvordan det hele faktisk gikk til. Et raskt søk på www.oep.no (Offentlig elektronisk postjournal) gir oss svaret og viser kommunikasjonen mellom arrangøren av EuroPride, Oslo Pride AS* og BLD. Vi fant følgende mail i arkivet, sendt 15. mai 2014:«Hei Solveig, Maria og Ronny.Skeive dager i Oslo siste uken i juni er i år utvidet til EuroPride. Jeg sitter i styret for å arrangere festivalen og synes det hadde vært fantastisk om du Solveig kunne åpnet Pride House, som er fagkonferansen om LHBT-kultur som går helgen før.Åpningen er fredag 20. juni kl 18 på Litteraturhuset. Har Solveig mulighet for å holde en åpningshilsen og offisielt åpne Pride House? Jeg tror det hadde vært positivt både for FrP og regjeringen om det er mulig? På samme måte som Solveigs uttalelser og arbeid har avvæpnet frykten og kritikken mot at vi er en «homofiendtlig» regjering, ville det ytterligere forsterket inntrykket av blåblå toleranse om det er mulig.Ellers går paraden lørdag 28. juni kl 13.00-14.30, der håper jeg så mange statsråder som mulig kan delta, men selvsagt særlig Solveig som inkluderingsminister.» Invitasjonen til Horne kom altså verken fra Pride house eller LLH. Den kom fra et styremedlem i Oslo Pride som er ansatt i Høyre sitt regjeringsapparat. Invitasjonen hadde Høyres logo, avsenders navn med tittel Politisk rådgiver i Høyres Stortingsgruppe. I mailen kommer det tydelig fram at invitasjonens hensikt ikke var å vise støtte til LHBT-bevegelsen, men at Horne ble invitert for å nettopp rosavaske FrP og regjeringen, en regjering avsenderen selv er en del av. En avsender som nå har steget i gradene og blitt statssekretær i Kulturdepartementet.

Ingen reagerte

Det er liten tvil om at Pride House og LLH har blitt overkjørt. Det er likevel et spørsmål som ikke har blitt besvart: Hvorfor var det ingen som reagerte på måten invitasjonen ble sendt ut på, og ikke minst på innholdet? Vi går ut fra at noen i styret til Oslo Pride ble gjort oppmerksom på invitasjonen, i hvert fall styreleder Stein Runar Østigaard. Videre må informasjonen ha gått til øverste hold i LLH Oslo Akershus ved leder Hans H. Sikkeland, ettersom det noen få dager senere gikk ut en «offisiell» invitasjon til Horne, med LLH sin logo istedet for Høyres. Det er vanskelig å tro at ingen i systemet på et tidspunkt skjønte at de hadde gjort noe dumt ved å la dette passere. LLH skal være en partipolitisk nøytral organisasjon, og Oslo Pride skal være partipolitisk nøytrale i sin planlegging og utførelse av festivalen for å kunne være troverdige. Hvor mye troverdighet står igjen nå som organisasjonen opp til øverste hold, samt både styret og generalforsamlingen i Oslo Pride, har invitert et regjeringsmedlem til vår talerstol og parade, med både regnbueflagg og anerkjennelse servert på sølvfat?

Et spill for galleriet

Solveig Hornes deltagelse på EuroPride var intet annet enn et spill for galleriet, et spill for å dekke over 40 år med motstand mot homofile. Horne har kanskje «myknet,» men FrP har ikke endret sine standpunkt en smule. Derimot har de fått homobevegelsen ufortjent med på laget. At avsender og resten av Pride-styret har tatt seg friheten til å føre en politisk kamp som i utgangspunktet går mot LLHs politikk og store deler av homobevegelsen er bekymringsverdig. At LLH beskytter og forsvarer rådgiverens prosjekt om å gjøre den blå-blå regjeringen stueren er ikke bare historieløst, det er også respektløst for alle som har kjempet kampen til der vi er i dag. Dette sender et signal om at Pride ikke lenger er politisk uavhengig, men i stedet har blitt en politisk plattform hvor den blåblå-regjeringen kan vaske sine hender rene. *LLH Oslo Akershus eier aksjeselskapet Oslo Pride. Leder i LLH Oslo Akershus utgjør alene generalforsamling i AS-et. Oslo Pride er arrangør av Skeive dager, og i år også arrangør av EuroPride.

Katrina Roen

Professor Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, og styremedlem, Rosa Kompetanse Helse (LLH).

Tove Lundberg

Klinisk psykolog, jobber med LGBTIQ psykologi, Sverige.

Kris Bue

Aktivist i Oslo Queer, og medskribent på Fafo-rapporten «LHBT i etniske minoritetsgrupper», 2013.

Ranveig Stava

Leder for Pride house 2011-2013 og aktivist.