Teater

Foreldre ville ikke at barna skulle se forestilling om skeiv kjærlighet

«Jeg synes dette er sjokkerende. Hva slags signal sender det ut?», spør Charlotte Øster, manusforfatter bak forestillingen «Hjarte i alle fargar».

«Hjarte i alle fargar» er en fortellerforestilling for 5.–7. trinn av og med Charlotte Øster. Gjennom høytlesing av utdrag fra et utvalg romaner blir elevene invitert til å reflektere og stille spørsmål ved egen oppfatning av forelskelse, skeiv kjærlighet, kjønn og stereotyper.
Publisert Sist oppdatert

Foreldre ringte til rektor kvelden før forestillingen «Hjarte i alle fargar» og sa de ikke ville barna skulle se den. Det skjedde tidligere denne måneden.

«Det var ingen av oss på skolen som hadde tenkt på at dette skulle bli problematisk», sier rektor ved Kviteseid skule, Odd-Arne Thorbjørnsen til Vest-Telemark blad (VTB).

Charlotte Øster har besøkt flere av skolene i Vest-Telemark med forestillingen «Hjarte i alle fargar». Hun er manusforfatter og forteller og har reist landet rundt med forestillingen, men dette er første gang hun har opplevd at foreldre ber om fritak.

«Vet du hva? Jeg synes dette er sjokkerende. Hva slags signal sender det ut», sier Øster.

Det er Nynorsk kultursentrum og Kimen litteraturfestival som står bak forestillingen, som er for 5.7. trinn. Gjennom høytlesning fra romaner blir elevene invitert til å reflektere og stille spørsmål ved forelskelse, skeiv kjærlighet, kjønn og stereotyper.

Gjelder flere barn

Det er 7-8 barn som fikk fritak fra forestillingen. Rektor sendte ut melding om at skolen laget et alternativt opplegg etter at han fikk telefoner fra flere foreldre.

Arild Bentsen er ansvarlig for Den kulturelle skolesekken ved Kviteseid skole.

«På samme måte som at noen får fritak fra skolegudstjeneste må en kunne få fritak fra dette», sier han til Varden.

Flere foreldre ved skolen har reagert på at man kunne be om fritak.

«Hva slags signal mener skole- og kommuneadministrasjon at dette sender til innbyggerne våre generelt, for ikke å snakke om elever og foresatte når det gjelder kjønnsidentitet og legning», skriver en forelder i en e-post til rektor og kommuneledelsen.

Avlyste Tom Hugo

Tidligere denne måneden ble det bråk rundt et annet opplegg fra Den kulturelle skolesekken.

Lindebøskauen skole på Flekkerøy og privatskolen Oasen på Birkelid avlyste konserter med artisten Tom Hugo, kjent fra gruppa KEiiNO, etter at foreldre har reagert på sangtekstene.

Tom Hugo, kjent fra gruppa KEiiNO, har besøkt skoler med konsertserien «EDEN - Rett pop med skeive forbilder».

Konsertforestillingen heter «EDEN - Rett pop med skeive forbilder» og er en del av Den kulturelle skolesekken. Tom Hugo har sammen med ektemannen Alexander Olsson skrevet konsertforestillingen, som består av 8 nye poplåter der hovedpersonen(e) er lhbt+. Tekstene på engelsk og norsk handler om alt fra en lesbisk råner, til det sinnet man føler når nazister får lov å gå i tog i hjembyen sin.

Målet med konserten var at elevene skulle sette seg inn i historiene, selv om de ikke tilhører en minoritet, og at forestillingen på den måten skulle bidra til å normalisere annerledeshet.

Konsertene ble ifølge avisen Fædrelandsvennen avlyst fordi noen foreldre reagerte på sangtekstene.

«Det er litt spesielt at de avlyser på grunn av en gruppe foreldre som skal sensurere kultur. Det eneste vi ønsker er å ufarliggjøre annerledeshet. De har nok verken sett konserten eller forstått hva tekstene handler om», sier Tom Hugo Hermansen til Fædrelandsvennen.

Etter presseoppslag snudde Lindebøskauen skole og arrangerte konsert likevel.

Bakgrunnen for snuoperasjonen var at mange hadde henvendt seg til rektor Marianne Jonassen på telefon, i debattinnlegg og epost.

«Samtlige av dem har sagt at Tom Hugo ønskes velkommen til Flekkerøy. Jeg har snakket med han og det blir konsert. Vi har nå landet et nytt tidspunkt, og vi rekker å rigge et alternativt opplegg for dem som ikke får delta», uttalte rektoren til Fædrelandsvennen.

 

Powered by Labrador CMS