Den rosa elefanten

Med en rosa plastelefant på slep drar fotokunstner Paulina Tamara ut på byen og tar polaroidbilder av folk. Lekedyret får fotoobjektene dandere som de vil.

Publisert

Med en rosa plastelefant på slep drar fotokunstner Paulina Tamara ut på byen og tar polaroidbilder av folk. Lekedyret får fotoobjektene dandere som de vil.

Prosjektet «Den rosa elefanten» er en del av utstillingen «Gay Clubbing - Skeivt uteliv 1950 – 2017» som åpnet under Oslo Pride 22. juni. Ideen oppstod da Vibeke Hermanrud fra kunstplass 10 kontaktet Tamara.

–Vibeke ringte meg fordi hun hadde funnet noen gamle bilder jeg hadde tatt på Fincken som hun ville bruke i utstillingen. Da vi møttes i Oslo, pitchet jeg ideen om den rosa elefanten, forteller Paulina Tamara til Blikk Nett.

–Den rosa elefanten i rommet handler om det som vi ikke kunne snakke om før i tiden. Det at vi er skeiv, sier Tamara.

–I dag eksisterer jo knapt den rosa elefanten.

Fra utstillingen «Gay clubbing - Skeivt uteliv»
Fra utstillingen «Gay clubbing - Skeivt uteliv»

Det øyeblikkelige og nostalgiske

Siden Tamara fotograferer med polaroidkamera, får hvert fotoobjekt én sjanse. Ikke alle skjønte akkurat dén biten.

–Folk er så vant til å ta så mange bilder med digitalkameraer. Men ingen reagerte negativt altså.

Siden hun fotograferte ute på byen, var hun påpasselig med at folk ikke var beruset og forstod sammenhengen bildene ble tatt i.

–Hvorfor brukte du polaroidkamera?

–Jeg fikk ideen etter at min kompis Kike Redondo fant en haug med polaroidbilder, 99 stykker alt i alt, på et loppemarked i Peru. Bildene var av en kvinne med samme motiv, foran forskjellige enarmede banditter i et peruviansk kasino.

Tamara lot seg fascinere av kombinasjonen av det øyeblikkelige med det nostalgiske. Sammen med Redondo laget hun utstillingen «The Flamingo Illusion» av polaroidbildene og ble overrasket over hvor massivt en hel vegg med små bilder virket. Utstillingen har allerede vakt internasjonal oppsikt.

Mange spørsmål om hvem kvinnen på bildene var poppet opp i Tamaras hode og hun ble helt oppslukt i henne. Til slutt fant hun ut at spørsmålene hun stilte var mer interessant enn svarene hun aldri fikk.

Studerte i London

Tamara har nylig bosatt seg i Oslo. Før det bodde hun i tre år i London og studerte ved University for the Creative Arts.

–London ble litt for stort for meg, og folkene rundt meg visste knapt hvem de var. Men da jeg flyttet tilbake til Bergen ble det for lite. Oslo er perfekt, og jeg går fortsatt rundt som en turist og nyter alle inntrykkene.

Mange av polaroidbildene ble tatt i Bergen, på Fincken, der hun ‘vokste opp’.

–Fotoprosjektet var en fin måte å komme tilbake til Fincken på, for jeg har hatt en periode der jeg var litt lei alle dramaene, sier hun og ler høyt.

Prosjektet «Den rosa elefanten i rommet» er ikke over enda, for utstillingen «Gay Clubbing - Skeivt uteliv» skal på turné i Norge.

–Jeg håper jeg kan bli med rundt i Norge og ta nye bilder til prosjektet, sier Tamara.

Så hvis du treffer Paulina Tamara med polaroidkamera, husk at du bare får en sjanse til å ta deg ut på bildet.

I Oslo står utstillingen til 27. august.