Den vanskelige åpenheten

Publisert

Verdens aidsdag 1. desember setter i år søkelyset på ansvaret alle har, uavhengig av status. Bryt tausheten var slagordet da en rekke statuer i Oslo ble innhyllet i røde skjerf. Klokken har så vidt passert 07 denne mandagsmorgen når aktivister fra organisasjoner tilknyttet Verdens aidsdag strømmer ut i hovedstaden på jakt etter statuer. Med seg har de røde skjerf som er påbrodert Verdens aidsdag og #bryttausheten. Mange hiv-positive synes det er vanskelig å snakke om diagnosen og i lhbt-miljøet opplever mange å bli stigmatisert.– Et av målene med Verdens aidsdag i år er å snakke mer om hiv. Vi må normalisere det å leve med hiv, i tillegg til å oppdatere kunnskapen til folk flest, sier Hans Heen Sikkeland, leder av LLH Oslo og Akershus.

Snakker knapt om hiv

Sikkeland har følge av både LLH sentralt, Helseutvalget og Røde Kors Ungdom på aksjonen, hvor første stopp er Nationalteathret og statuen av Wenche Foss – som får det første røde skjerfet dandert rundt skuldrene denne morgenen. Wenche Foss var tidlig en alliert i kampen mot hiv i Norge og deltok på en rekke arrangementer og snakket om hiv og aids i media. Selv om det har vært store fremskritt med tanke på medisiner og behandling er skamfølelsen like tung som på 80-tallet.– Det har alltid vært skambetont med hiv, og vi ser dessverre det samme i 2014. I tillegg har hiv beveget seg over i et taust landskap. Hiv er ikke noe vi kommuniserer med hverandre og og det er trist – spesielt i vårt miljø. Vi snakker knapt om hiv. LLH mener det er på høy tid at hivfeltet moderniseres.– Da mener vi både med hensyn til lovverket og hvordan man ser på hivpreventive tiltak og vellykket behandling. Men åpenhet og normalisering virker også preventivt, avslutter Hans Heen Sikkeland.

Hvordan har hivpositive det?

På vei mot Stortinget møter Blikk Nett Helseutvalgets Rolf Angeltvedt som skal henge rødt skjerf på løvene på Løvebakken. Å bryte tausheten rundt hiv mener Angeltvedt er på høy tid.– Tausheten kom umiddelbart i 1997. Da lå ikke homsene på sykehus lenger. De døde ikke lenger. Da var det ikke lenger en grunn til å løpe rundt å snakke om at man hadde hiv, sier Angeltvedt til Blikk Nett og legger til at årets slagord ikke betyr at hiv-positive skal stå åpent frem med sin diagnose. – Det er ikke målet i det hele tatt. Det er ikke tausheten til de hiv-positive vi skal få bukt med, sier Angeltvedt. I en ny undersøkelse om hivpositives hverdag, utført av Apeland Communications på oppdrag fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline, kommer det frem at mange hiv-positive opplever det som vanskelig å være åpen. Undersøkelsen «Hvordan har hivpositive det?» ble presentert på Litteraturhuset i dag i forbindelse med et seminar arrangert av HivNorge og Nye Pluss. Ifølge undersøkelsen er kun 15 prosent helt åpne om sin hivstatus. 60 prosent nevner frykt for ikke å bli akseptert for den manglende åpenheten. Mens 56 prosent sier de er redd andre skal frykte smitte. Nesten 40 prosent sier de føler skam – og 36 prosent sier de er blitt advart mot å være åpne om diagnosen av andre hiv-positive.– Graden av åpenhet skal hiv-positive selv få bestemme. Det finnes forskjellige måter å være åpen på og flere og flere velger å være åpen for noen få personer i sitt nettverk og opplever at det fungerer bra for dem, sier Angeltvedt til Blikk Nett.

Ta i mot en utfordring

I oppkjøringen til Verdens aidsdag har Helseutvalget deltatt i en europeisk hivtestuke og tilbudt Sjekkpunkt på arenaer hvor menn som har sex med menn møtes.– Blant annet har vi har vært i Bergen å testet. Vi har vært på saunahuset Hercules i Oslo og på rasteplasser rundt omkring. Vi har funnet flere som tester positivt for hiv og syfilis, så det har vært en vellykket aksjon. Det er i dag over 5 300 hiv-positive i Norge. Av disse er 3 618 menn og 1 753 kvinner. Det ble registrert 233 nye hivtilfeller i 2013 og foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet viser at det vil bli en økning for 2014. Menn som har sex med menn er den mest utsatte gruppen sammen med asylsøkere og innvandrere. Rolf Angeltvedt har en utfordring til lhbt-miljøet, og samfunnet for øvrig på Verdens aidsdag.– Bare det å si noe så enkelt som: «Hvis jeg kjenner noen som er hiv-positiv, så skulle jeg ønske de ville komme til meg og fortelle det.» Det er noe med å dele det med noen man stoler på. Hvis vi får åpnet den døra – så er vi med på å bryte tausheten, avslutter Rolf Angeltvedt.  

Powered by Labrador CMS